Datvi, doğal hayata alıştı

Datvi, doğal hayata alıştı
Rize’nin Ardeşen ilçesinde 2 yıl önce avcılar tarafından bulunan ancak doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas tarafından elle beslendiği için doğal hayattan uzaklaşan sevimli ayı Datvi, 3 ay önce konulduğu 28 bin metrekarelik özel alana uyum sağladı.
Karacabey Ovakorusu Doğal Ayı Barınağı’nda kendisi için özel olarak oluşturulan 28 bin metrekarelik alana Aladdin ve Poyraz isimli iki yavru ayı ile birlikte konulan Datvi’nin doğal tepelerin bulunduğu alanda in kazmaya başladığı öğrenildi.
Sık ağaçların bulunduğu ormanlık alanda bulunan yaban böğürtlenlerini yiyerek beslenen sevimli ayının, kış uykusuna yatmadığı ancak kış aylarında diğer ayılar gibi hareketlerinde yavaşlamanın olduğu gözlendi. 140 kiloya ulaşan boz ayı cinsi Datvi’nin, alanda bulunan ağaçlara tırmandığı da belirtilirken, 3 ay önce konulduğu ormanlık alanda ilk defa görüntülendi. Kendine güvenen yürüyüşü ve rahat hareketleri ile bulunduğu alana uyum sağladığı belirtilen sevimli ayının, günün bir çok kısmını ormanlık alanın iç kısımlarında geçirdiği bildirildi.
2 yıl önce avcılar tarafından bulunduktan sonra doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas tarafından elle beslenen Datvi, bir süre sonra Doğal Hayatı Koruma Müdürlüğü ekipleri tarafından alınarak Bursa Ovakorusu Doğal Ayı Barınağına getirilmişti.
Burada bir çok uzman tarafından doğal hayata uyum sağlaması için yoğun çaba sarf edilen Datvi’ye ilk olarak yiyecek bulması ve insanlardan uzaklaştırılması sağlandı. 1 ay boyunca sürekli insanlardan yardım bekleyen Datvi, bir süre sonra alanda bulunan samanların ve ağaç kovuklarının içerisine konulan yiyecekleri bulmayı başardı.
Ardından uysallığı ile bilinen Poyraz isimli ayının bulunduğu bölüme konulan Datvi, yaşıtı olan ayı ile uyum sağlamaya başlayınca aralarından bulunan tel örgü kaldırıldı. Alandaki hareketleri Türk ve Amerikalı uzmanlar tarafından kaydedilen Datvi, son olarak kendisi için oluşturulan 28 bin metrekarelik doğal hayata alındı. Burada yanına konulan Alaaddin ve Poyraz isimli ayılarla da kısa sürede uyum sağlayan Datvi uzmanları sevindirdi.
Datvi’nin doğal hayata uyum sağlamasının çok kolay olmadığını belirten Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Nilüfer Aytuğ, “Bunun için 1.5 yıldır çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar bu zamana kadar olumlu sonuç verdi. Bundan sonrası için daha da ümitliyiz. Tırmanma yemek bulma ve kendini korumada başarılı olan Datvi’nin in kazmaya çalışması ise bizi oldukça mutlu etti. Ondan tam bir ayı gibi davranmasını beklememiz biraz daha zaman alacak” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.