Danışment’te taş ocağı isyanı

*Sulu kırım yaparak çalışması gereken Danışment Köyü’ndeki Taş Ocağı’nın, yasalara aykırı olarak çalıştırılması çiftçiyi perişan etti. Taş Ocağı’ndan kalkan toz nedeniyle bir çok ürün tarlada kaldı, üretici binlerce YTL zararda.
     Karacabey Danişment Köyü’nün üzerine karabulut gibi çöken Taş Ocağı’ndan çıkan toz çiftçiyi üretemez hale getirdi. Taş Ocağı çok ciddi verim kayıplarına neden olurken, ocaktan kalkan toz; kavun, karpuz, domates ve zeytinlikleri vurdu. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel ve İlçe Başkanı Orhan Karabaş önceki gün Denişment’te yaşanan çevre katliamını yerinde inceledi. Tarım alanlarında incelemede bulunan Demirel, köylülerin tepkisine hak vererek konuyu meclis gündemine taşıyarak, çevre katliamına neden olan taş ocağına gerekli yaptırımların uygulanması için çalışacağını belirtti.
CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette tepkilerini dile getiren köylüler, “Taş ocağındaki patlatma sırasında köyde büyük sarsıntı yaşanıyor. Ekili ürünlerimiz toz altında kaldı. Mahsüllerimizi kimse almıyor. Binlerce YTL’lik zararımız var” diye dert yandı.
Daha sonra CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş tozdan etkilene tarım alanlarında incelemelerde bulundu. Danışment’te yaşananları gündeme getirmek ve çözüm bulmak amacında olduklarını kaydeden Karabaş’a köylüler yoğun ilgi gösterdi. Karabaş’a yaşadıkları sorunları aktaran köylüler, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’inde konuya sahip çıkmasını memnuniyetle karşıladı.
Danışment’te faaliyet gösteren taş ocağının 6 dönüm alanda çalışmak için ruhsat aldığını, şimdi ise 85 dönümlük bir alanda çalıştığını söyleyen köylüler, buna nasıl göz yumulduğunu anlayamadıklarını belirtti. Taş Ocağı sahiplerine toz nedeniyle ürünlerinin zarar gördüğünü anlattıklarında, “Başınızın çaresine bakın” şeklinde cevap aldıklarını söyleyen, köylüler ÇED raporu olmadan çalışan işletmenin kapatılmasını istedi. Taş ocağında patlatılan dinamitler nedeniyle de evlerinden deprem korkusuyla dışarı fırladıklarını dile getiren köylüler, ovaya sis gibi çöken toz nedeniyle tarımın tehdit altında olduğunu vurguladı.
Köylüler Taş Ocağı’nın faaliyette bulunduğu alandaki bir mağaraya ulaşmak için harıl harıl çalıştığına da dikkat çekerek, bu çalışmanın mağara içinde bulunan hazineye ulaşmak için yapıldığını iddia etti.
Danışmetli çiftçi Recep Ay, taş ocağı yakınında bulunan tarlaların kalkan toz nedeniyle kavrulduğunu belirtti. Ay, “Taş ocağının hemen yakınında 20 dönüm kavun ekili arazim var. Taş ocağından çıkan toz nedeniyle kavunlar kurudu. Bir çok çiftçi arkadaşımız taş ocağı yüzünden mağdur durumda. Bu tarla için 5 bin YTL masraf yaptım. Üründen bir tane koparmadan hepsi toz yüzünden çürüdü” şeklinde konuşarak yaşadıkları felaketi gözler önüne serdi.
Zeytin ağaçlarının tozla kaplanması nedeniyle gelişemediğini belirten köylülerden Bayram Kiraz, “Kilosu 4 YTL’den satılan Gemlik tipi zeytini 1.5 YTL’den yağlık olarak satıyoruz. Birinci sınıf zeytin üretmemize karşın tüccar toza bulanmış ürünü almak istemiyor. Taş ocağından kalkan toz köyümüzün üzerine karabulut gibi çöktü” dedi.
Köylülerden İsmail Kapucu’da taş ocağının patlattığı dinamitler nedeniyle evlerde çatlaklar oluşmaya başladığını ve yıkılma tehlikesi bulunan evlerde, korku içinde oturduklarını söyledi.
CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş’ta Danışmet’te yaşanan çevre katliamını yerinde inceleyerek, sorunların çözümü için derhal çalışma başlatacaklarını kaydetti. Karabaş, “Halkın yanında olmak lafla değil onların haklarına sahip çıkmakla olur. Zeytin üreticisi ürünün 4,5 YTL yerine 1,5 YTL’ye satıyor. Kavun üreticisi mahsulünü tarlada bırakmış. Karacabey ovasında tarım elden gidiyor. Kimse üreticiye masal anlatmaya kalkışmasın. Halkın yanında olmak gazetelere çıkmakla olmuyor. Bu güne kadar kimin derdini dinlemişler, sorunları çözmüşler” diyerek konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.

Susuz köy Danışment
CHP’nin çıkarma yaptığı Danışment Köyü’nde, köylüler taş ocağının yanı sıra içme suyu sıkıntısı çektiklerini de dile getirdi.
Köy Muhtarı Vehbi Günay, 150 haneli köyde 4 aydır içme suyu sıkıntısı çektiklerine vurgu yaptı. Muhtar Günay, Bandırma-Karacabey karayolu yakınında bulunan su deposundan köye su basmak için elektrikli pompa kullandıkları ve bu yüzden oluşan elektrik borcunu ödeyemediklerini söyledi. Günay, dört ay susuz kaldıktan sonra elektrik borcunun ödenmesi için yalvar yakar bir hafta süre tanındığına vurgu yaptı. Günay, “Köyümüzde dört aydır su akmıyor. Geçen yıl etkili olan kuraklık, bu yılda Taş Ocağı’ndan çıkan toz nedeniyle ürünlerimiz para etmedi. Bu yüzden su deposunun elektrik borcunu ödeyemedik. Sorunumuz giderek büyüyor. Eğer elektrik faturasını ödemezsek içme suyumuz tamamen kesilecek. Bu da köydeki 800 insanın susuz kalması demek” dedi.
CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, halkın sorunlarının AKP iktidarında giderek arttığını belirtti. Karabaş, “Köylere parke taş döşemekle meşgul olanlar, sorun çözmek istiyorlarsa halkın ayağına gitsinler. Lüks lokantalarda milleti ayağına çağırmakla bu işler yürümüyor. Sosyal devlet olmanın bir yanı da vergisini ödeyen halka su, elektrik, telefon, sağlık ve eğitim gibi hizmetleri yerine getirmektir. Bunu yapamıyorsan oturduğun koltuğu işgal etmeyeceksin” şeklinde konuşarak hizmet üretemeyen AKP ve İl Özel İdaresi’ne tepki gösterdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.