“Danişmentliler, meralarını geri istiyor!”

Bursa Karacabeyliler Derneği, Karacabey Danişment Köyü’nde Bütünşehir Yasasıyla Belediye’ye devredilen 819 dönümlük arazi ile ilgili üyelerinden gelen talep üzerine açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İlçemizin adını taşıyan ve 2011 yılında Bursa Merkezde kurulan Bursa Karacabeyliler Derneği’nin Bursa’daki dernekler arasındaki en büyük farkı ne bir belediyeye ne bir yöneticiye nede bir siyasi partiye haklı olduğu konular hakkında kesinlikle diklenmeden dimdik duran bir yapısının olması ve gerek başkanı gerekse yöneticileri tarafından da en hassas çizgi olarak da bu hassasiyeti bozmayarak en önemli kaide olarak devam ettiriliyor olmasıdır.
Bursa’da yaşayan ve yüzlerce üyemiz olan Karacabey Danişment Mahallesi ve oradaki bir arazi ile gerek yazılı basından gerekse görsel basından bildiklerimiz kadarı ile bu arazi üzerinde sorunlar olduğunu az çok biliyorduk. 791 parselde 819 küsur dönümlük bu araziyi 1950 senesinde önce bu araziyi kendi adlarına 52 kişi almış ancak tapulama kanunu devreye girince almış oldukları bu araziyi kendi paraları ile satın almış olmalarına karşın köylüler sırf köyümüzün gelirlerine katkı sağlayalım düşüncesi ile bu araziyi köy tüzel kişiliğine devretmişler ve bu kayıtlar hala mevcut. Arazi köy su deposunun 150 metre yakınındaki tavuk kümeslerinin olduğu yerin yakınında ve kesinlikle tarıma elverişli bir yerde olmayan yıllarca sürülmemiş ekilmemiş ve içerisinde karaağaçların bulunduğu kireçli bir toprak yapısına sahip tepede bir meradır. Ancak tapusunda mera değil de tarla yazıyor olmasından dolayı bu yer belediyeye devrolmuş. 30 Mart 2014 seçimlerinden hemen sonra yürürlüğe giren 6360 sayılı yasaya istinaden köy tüzel kişiliklerine ait taşınabilir ve taşınamaz mal varlıklarının belediyelere devri kanununun uygulanmaya başlanmasıyla birlikte Karacabey’e ve diğer ilçelere bağlı tüm köyler mahalle olmasıyla birlikte tüm köy tüzel kişiliğine ait gelirleri ellerinden alınmış ve belediyeye devrolmuştu.
Karacabeyliler Derneği Başkanımız Yüksel Ceylan da, “Kimsenin yasanın önüne geçmek veya uygulamayı durdurmak ve engellemek gibi bir lüksü olamaz çünkü ülkeler meclislerinden çıkan yasalarla yönetilir. Kanun maddesi yasallaştıktan sonra hangi siyasi görüşe sahip olursak olalım bu yasayı uygulamak zorundayız” dedi.
Ancak son günlerde Bursa’da yaşayan onlarca hatta yüzlerce danişmentli üyemiz adeta derneğimize akın ediyor. Danişmentlilerde, “Bizim hiçbir ürün ekilmeden tarla olarak yazılmış olan yerimiz aslında mera vasfındadır ve mera kanununa göre eğer tapumuzda mera yazıyor olsaydı bu arazimizi belediyeye devretmek zorunda kalmazdık ve bu konuda Bursa İl Tarım Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak köylülerimiz tüm evraklarını tamamlamış olmasına karşın resmi yazı Karacabey Belediyesi’ne geldiğinde Karacabey Belediye Başkanı Sayın Özkan verilen kararı onaylamayarak kendi paralarımızla almış olduğumuz güzelim meramızı belediyeye devrinin kesinleşmesinde hatalı bir rol oynamıştır ancak biz köylüler olarak önce Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan’a sonrasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’ye ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na, hatta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu konu için gideceğiz. Belediye Başkanımızdan şu sorulara cevap vermesini istiyoruz.
Geçtiğimiz yıl iftar programımızda Belediye Başkanı Sayın Özkan bu köyde 800 veya 1000 dönüm arazi lazım var mı diye ağzından kaçırmıştı. Bu cümlesi bizlere bu konunun bir tezgah olduğunu hatırlatıyor.
Köylülerimiz tarafından talep edilmediği halde buraya jeolojik etüt yapmak için ekibi kim talep etti ve kim onları buraya yolladı? Köylülerimiz bu ekibi etüt yapamadan geriye yollamasına karşın, daha sonra tekrar 3 belediye başkan yardımcısı ile birlikte jandarma eşliğinde tekrar geliyor ve belediye başkan yardımcıları sizin istemediğiniz hiç bir şeye izin vermeyiz demelerine karşın ne değişti?
Jeolojik test için gelen ekibin etüd ücretini biz ödemediğimize göre kim ödedi? Eğer bu arazi belediyeye ait ise belediyenin izni olmadan nasıl arazimizin jeolojik testi yapılabilir? Yoksa bu arazimiz el altından birilerine peşkeş mi çekildi? Bu arazinin tapusu hala belediyenin envanterinde kayıtlı mı?
Bizim gözlemlediğimiz şudur ki bu arazi kime nasıl ve hangi yöntemle verildi ki sanki bu yapılanlar inşaat öncesi çalışmalara benzemektedir.
Bizler biliyoruz ki Karacabey Belediye Başkanı Özkan Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla sadece 10 dönümün altındaki arazilerin satışı için yetki alabilmişti. Oysaki bu yer 819 dönüm olmasından dolayı nasıl Belediye Meclisi’nin bilgisi dışında böyle bir işleme kalkıştılar. Endişemiz Karacabey Belediyesi niçin Karacabey insanı adına değil de böyle yanlış fikirlere sahip işlerle uğraşıyor çözemiyoruz.
Daha önceki Karacabey Belediye Meclis Toplantıları’nın öncesinde köyümüzden Karacabey Belediye Meclisi’nde tartışılması için bu konu hakkında bir gündem maddesi verilmiş ancak sadece komisyonlara incelenmesinden öteye gidilebilmemiştir.”
Köylülerin ve üyelerimizin ortak korkusu köyümüz arazisi üzerinde ranta dayalı bir senaryonun hazırlandığını düşünüyor hatta eminiz ki bu bir senaryonun ta kendisidir. Bizleri Allah Allah derken şimdi de yallah yallah lamı kullanıyorlar? Demekten başka bir şey yapamıyoruz.
Son olarak köylüler “Bursa’da faaliyette olan Karacabeyliler Derneği’nin öncülüğünde, eğer Karacabey Belediye Başkanımız Sayın Özkan Bursa Tarım İl Müdürlüğü’ne yapmış olduğumuz arazi vasfı değişikliği evrakımızı mera olarak imzalamazsa Karacabey Belediye Meydanı’nda tüm köylüler olarak bir tepki yürüyüşü yapacağız. Bundan sonrada bu yürüyüşü hep beraber Ankara’da tarım bakanlığının önünde yapacağız” dediler.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.