Danişmentliler ata topraklarını geri istiyor

Karacabey Danışment halkı, 66 yıl önce dedelerinin satın aldığı 819 dönüm toprağı geri istiyor. Danışmentliler, büyükşehir yasası ile mera olarak kullanılan, ancak tapuda tarla vasfında görüldüğü için Belediye’ye geçen meranın devir işleminin sadece Başkan Ali Özkan’ın imzasına kaldığını, Başkan Ali Özkan’ın ise, “Vatandaş istemiyorsa satışa çıkartmayız, gerekeni yaparız” dediği halde bir türlü imzanın atılmadığını iddia etti.
Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yaklaşık 800 nüfusa sahip Danışment Mahallesi sakinleri, büyükşehir yasasıyla mağdur olduklarını belirtti. 1949 yılında köyde oturan 52 kişinin kendi aralarında topladıkları paralarla satın aldıkları 791 parselde bulunan 819 dönüm yeri 66 yıldır mera olarak kullanan Danışmentliler, büyükşehir yasasıyla zor günler yaşamaya başladı. Söz konusu yerin alındığında tapulandırılmış olduğunu belirten Danışment Köyü Muhtarı Necmettin Zarif, 1966 yılında da Tapu Kadastro ölçümlerinde buranın kayıtlara ‘tarla’ olarak yazılmış olduğunu belirtti. Köyün üst tarafında kalan yerin bugüne kadar mera olarak kullanıldığını ve alt tabanının kayalık olduğu için tarla olarak kullanılmasının mümkün olmadığına vurgu yapan Muhtar Necmettin Zarif, söz konusu yerin yeniden tapu kayıtlarında mera olarak düzeltilmesi için Belediye Başkanı Ali Özkan ile görüştüklerini ifade etti.
Başkan Ali Özkan’ın Danışment’e geldiğini, söz konusu yeri incelediğini ve mahalle halkından da gerekli bilgiyi aldıktan sonra, “Vatandaş burasının mera olmasını istiyorsa, satışa çıkartmayız ve gerekeni yaparız” dediğini, ancak aradan geçen zaman içerisinde hiçbir yol kat edemediklerini dile getiren Danişmentliler, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.
Belediye Başkanı Ali Özkan’ın verdiği sözü tutarak 66 yıldır mera olarak kullandıkları yerin tarla vasfının iptal edilmesi için imza atmasını isteyen Danışment halkı, tarımda yaşadıkları sıkıntıyı hayvancılıkta da yaşamak istemediklerinin altını çizdi.
Geçtiğimiz hafta da yaklaşık 210 dönüm merayı kendi aralarında topladıkları paralarla 11 yıllığına kiralayan Danışmentliler, dedelerinin 66 yıl önce gerçekleştirdiği örnek dayanışmayı bugün kendilerinin de sürdürdüğünü ve tüm zor koşullara rağmen hayvancılığa devam etmek istediklerini ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.