Cumhurun yanıtı

AKP iktidarı en büyük taktik hatasını yaptı. 11 yıllık iktidarlarında, Cumhuriyetin ekonomik, siyasal ve kültürel kazanımlarına indirilen darbeler gerekli yanıtı alamamıştı. Ancak bu kez işler AKP açısından ters gitti. Bilinen deyimiyle AKP kendi ayağına kurşun sıktı.

Dış politikada ve komşularla ilişkilerde yapılan hatalara iç politikadaki hatalar eklendi.

AKP iktidarı geçen yıl aldığı kararla ulusal bayramların kutlanmasına çeşitli engeller koyarak törenleri fiilen engelledi. Bu engellemeler sonucunda son yıllarda yapılan basmakalıp kutlamalar birden karakter değiştirdi. Geçtiğimiz yıl yapılan 19 Mayıs kutlamalarına kitlesel bir katılım oldu. Ardından 29 Ekimde Ankara Ulus Meydanında yapılan kutlamalara katılan yüz binlerce kişi, basınçlı su ve biber gazı engelini tanımayarak barikatları yıkıp geçti. Hemen ardından gelen 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinde ise engel koymaya cesaret edemediler.

Bu yıl Cumhuriyet Bayramının 90. yıl kutlamaları ise rekor katılımla gerçekleşti. Geçen yıl Ankara'daki törenlere ağırlık verildiği için dikkatler Başkente yönelmişti. Bu nedenle bazıları yine “bindirilmiş kıtalar” karalamaları yapmıştı. Ancak bu yıl herkes kendi il ya da ilçe merkezindeki törenlere katıldı. Hiçbir zorlama yapılmaksızın kendiliğinden meydanları doldurdu. Her yaştan milyonlarca kişi coşkusunu yansıttı.

Protokol kurallarından uzak insanlar, ellerinde bayrakları ile çoluk çocuk, genç yaşlı, marşlarla şarkılarla yürüdü.

AKP iktidarının Cumhuriyet devrimini hedef alan darbesi bumerang etkisi ile dönüp kendini vurdu. Yaptıkları hatanın büyüklüğü 1,5 yıl sonra ortaya çıktı.

Ekonomi, dış politika ve diğer alanlarda sıkışan AKP aynı hatayı diğer alanlarda da yaptı. Gezi parkı konusunda hatada ısrar edince tüm ülkede bir anda milyonlarca kişi sokaya döküldü. İsyan aylarca sürdü. Benzer hatayı ODTÜ ormanı konusunda da tekrarladılar.

Açılım politikaları sonucu ilan edilen açılım paketi ve özellikle Andımız konusu da çok sert bir muhalefetle karşılaştı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında milyonlarca kişi bütün kentlerde hep bir ağızdan “Andımız” okudu.

12 Eylül dönemine kadar coşkuyla kutlanan bayram kutlamaları sönükleşmişti. AKP Cumhuriyete darbe indirmek isterken tarihi bir hata yaparak uyuyan devi uyandırdı.

Aynı gün içinde 2 küçük ilçemizde yapılan halk kutlamalarının birinin gündüz bölümüne diğerinin ise gece bölümüne katıldım. 40-50 yıl önce büyük şehirlerdeki kalabalık ve ondan daha büyük coşku vardı.

AKP iktidarı ilk kez bir iyilik yaparak kitle hareketlerinin fitilini ateşledi. AKP artık inişe geçmiştir. Bu düşüşün nereye kadar süreceği şimdilik belirsiz.

Cumhurun AKP'ye yanıtı böyle…Bu yanıtı kendileri istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.