“Cumhuriyet Kokteyli”ne büyük ilgi

Karacabey Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyetin 91. yıldönümünü kokteyle kutladı. Dernek lokalinde gerçekleşen kokteylde, Cumhuriyet müziklerini ellerinde Türk bayrakları eşliğinde coşkuyla söyleyen konuklar, unutulmaz bir gece yaşadı.
ADD Karacabey Şubesi, Atatürk’ün, ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ dediği gecenin 91. yıl dönümündeki kokteyle vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Dernek lokalinde yapılan etkinliğe katılan konukları tek tek kapıda karşılayan Şube Yöneticileri, milli birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan mesajlar verdi.
ADD Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Çeki, günün önemini belirten konuşmasında, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal, 28 Ekim 1923 tarihinde İsmet Paşa ve Fethi Bey’i akşam yemeğine davet eder. Mustafa Kemal’i ziyaret amacı ile gelen Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey ve Rize Milletvekili Fuat Bey de yemeğe katılır.
Hararetli konuşmaların yapıldığı bu yemekli toplantıda bir ara Mustafa Kemal ayağa kalkarak, ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ der.
Orada bulunanlar şaşkınlık ve sevinçle Mustafa Kemal’in coşkusuna katılırlar.
İsmet Paşa dışındaki konuklar izin isteyerek yemekten ayrılır. Baş başa kalan Mustafa Kemal ve İsmet Paşa, Anayasanın 1. maddesinin ‘Türkiye Devleti’nin yönetim şekli Cumhuriyettir’ ifadesinin yer aldığı dilekçeyi hazırlar. Dilekçe 29 Ekim 1923’de toplanan Halk Partisi genel kurulunda görüşülüp kabul edilerek meclise havale edilir.
Aynı gün saat 15.00’te toplanan mecliste değişiklik dilekçesi görüşmeleri başlar. Lehte ve aleyhte konuşmalar olur. Son konuşmayı yapan İsmet Paşa, ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Kime sorarsanız sorun, bu cumhuriyettir. Doğan çocuğun adıdır. Ama bu ad başkalarına hoş gelmezmiş, varsın gelmesin’ dedikten sonra verilen değişiklik önergesi okunur ve üyelerin oylarına sunulur ve ‘Yaşasın Cumhuriyet’ haykırışları arasında değişiklik kabul edilir. Ardından, toplantıya katılan tüm vekillerin oyları ile Mustafa Kemal, Cumhurbaşkanı seçilir.
Daha sonra Cumhuriyetimizi güçlendirecek ve koruyacak bir çok kararlar alınır.
Böylece Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk halkına en çok yakışan yönetim şekli cumhuriyettir’ sözü gerçekleşmiş olur.
Cumhuriyet yönetimi sayesinde ülkemiz komşularımızdan daha modern ve rahattır.
Zaman zaman cumhuriyetimize kastetmek isteyen yabancı ve yerli işbirlikçiler olmuştur. Türk halkının azim ve kararlılığı bu tehlikeleri her zaman bertaraf etmesini bilmiştir.Güç şartlarda bağımsızlık savaşını kazanıp Cumhuriyetimizi kuran başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ile anıyor, kurdukları Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağımıza söz veriyoruz. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.
Fahri Çeki’nin konuşmasının ardından konuklar, Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşadı.

kokteyl2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.