Cumhuriyeti sözde kutladık!

*Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yılı kutlamaları, Karaman Ermenek’teki maden ocağında 18 işçinin sular altında kalması nedeniyle buruk geçti.
Karacabey Kaymakamlığı’nda başlayan Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yılı kutlamaları, Cumhuriyet Alanı’ndaki etkinliklerle devam etti.
Cumhuriyet Alanı’ndaki etkinlikte, Kaymakam Ahmet Yurtseven, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Erdal Özköroğlu ve Belediye Başkanı Ali Özkan, öğrenci, öğretmen ve halkın bayramını kutladı.
Günün önemini belirten konuşmayı Kaymakam Ahmet Yurtseven yaptı. Cumhuriyet Bayramının iki önemli anlamı olduğunu dile getiren Yurtseven, “Birincisi, her taraftan düşman işgaline uğrayan Anadolu’nun kurtarılması, ikincisi de demokratik cumhuriyetin ilan edilmesidir.
19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatan Atatürk’ün, 29 Ekim 1923 tarihinde Türk milletinin karakterine en uygun idareyi seçerek ilan ettiği cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük mirastır.
Atatürk’ün cumhuriyet projesi, devletle ilgili bir değişim olmanın ötesinde daha büyük ve kapsamlı bir değişikliği ifade etmektedir. Bu projeyi Atatürk, 10. yıl nutkunda, ‘Yurdumuzu en mağrur ve medeni memleketlerin seviyesine çıkaracağız. Memleketimizi en geniş refah sınırlarına sahip kılacağız. Milli kültürümüzü muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız. Geçen zamana nispetle daha çok çalışacağız. Daha az zamanda daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur. Çünkü Türk milleti, milli birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir’ diye konuştu.
Türkiye’miz, Cumhuriyetin kurulduğundan bu güne gelişme yönünde büyük mesafeler kat etmiştir. Ancak bugün dünya üzerinde bizden daha gelişmiş ülkelerin varlığı göz önünde bulundurulduğunda, ne yazık ki gösterilen hedefe ulaşamadığımız ortaya çıkmaktadır.
Atatürk’ün gösterdiği hedefler açısından yapılacak daha çok işimiz var.
Ülkemiz, bulunduğu coğrafya itibariyle stratejik bir konum cazibesine sahiptir. Binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde plan üstüne plan yapılmış, oyun içinde oyun oynanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman iç ve dış düşmanları olmuştur ve olacaktır. Yurdumuzu parçalamak isteyen Sevr sevdalıları her zaman görülmüştür. Olmaya da devam edecektir. Mehmet Akif’in ‘top bile sindiremez’ dediği yürekler sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Bundan sonra yapılacak planlar da bozulmaya mahkumdur.
Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve kollamak, sadece konuşmakla olmaz. ‘Ben cumhuriyeti ve bağımsızlığı seviyorum’ demek yetmez. Yaşadığımız vatan için çalışmalıyız. Çocuklarımızı, torunlarımızı kucaklayan umut dolu projeleri hayata geçirebilmek için, birlikte yaşamak ve biz duygusunu iliklerimize kadar hissedebilmek için çalışmalıyız. Hiçbir olumsuzluk bizi ümitsizliğe sevk etmemelidir. Birlik, beraberlik ve sevgi içinde değerlerimize değer katarak çalışmalıyız. Kendimizi küçük görme hastalığından kurtulmalıyız.
Cumhuriyetimizin 91. yılını kutlarken, bugünün anlam ve önemine ithafen yapmamız gereken şey, hem sahip olduğumuz değerlerin muhasebesini yapmak, hem de ileri doğru bakmaktır. Bugün, her zamankinden daha çok çalışmaya, özgüvene ve milli dayanışmaya ihtiyacımız var. Birliğimizi ve beraberliğimizi çekemeyen güçler her zaman olduğu gibi yine huzurumuzu bozmak için uğraşıyorlar. Dünyanın yaşadığı değişim ve dönüşüm sürecini ağır bedeller ödemeden, milli hedeflerimize zarar getirmeden yaşayabilmek için gücünü milletten alan iradeye saygılı olmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünya devletleri arasında yerini almak zorundadır. Buna mecburuz. Çünkü bu sadece bizim için değil, bütün dünya için de hayırlısı bu olacaktır” dedi.
Kaymakam Ahmet Yurtseven’in konuşmasının ardından Karacabey Ortaokulu öğrencisi Hiranur Avcı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği şiir yarışmasında birinci olan Sude Nur Saygısever, şiirleriyle güne anlam kattı.
İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Folklor Ekibi’nin gösterileriyle devam eden etkinlik, Karacabey Ortaokulu Bandosu eşliğinde geçit töreninin ardından noktalandı.
Murat Başaran konseri, fener alayı ve havai fişek gösterisi, Karaman Ermenek’teki maden ocağında 18 işçinin sular altında kalması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

cumhuriyet2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.