“Cumhuriyet ilelebet payidar kalacak”

Karacabey’de dün Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıldönümü kutlamaları, bugünde düzenlenen etkinliklerle devam etti.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 96. yıl dönümü kutlama programı kapsamında bugün, Karacabey Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu, ilçe protokolünün tebriklerini kabul etti. Kaymakamlıkta gerçekleşen tebriklerin kabulü sonrası Cumhuriyet Alanı’ndaki törene geçildi.

Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Günay, KMYO Müdürü Prof. Dr. Soner Altun, Emniyet Müdürü Sakıp Yalta, Jandarma Komutanı Binbaşı Murat Uyanık, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, STK temsilcileri, öğrenci ve vatandaşların katıldığı buradaki törende ilk olarak Kaymakam Yusuf Gökhan Yolcu ile Belediye Başkanı Ali Özkan, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından kutlama programında günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Kaymakam Yusuf Gökhan Yolcu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunun önemine dikkat çekti.

Ülke olarak birlik ve beraberliğe vurgu yapan, Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için ülke olarak daha çok çalışmak gerektiğini söyleyen Yolcu, “Vatanımız için, geleceğimiz için çalışmalıyız. Birlik, beraberlik ve sevgi değerlerimize değer katmalıyız. Ülkemiz üzerinde bulunduğu coğrafya nedeniyle iç ve dış düşmanlara sahiptir. Dün olduğu gibi bugün de iç ve dış düşmanlar, ülkemizdeki kirli emellerini gerçekleştirmek istiyor. Ancak milletimiz, her zaman olduğu gibi bundan sonra da bu düşmanların oyunlarını boşa çıkaracaktır. Cumhuriyetimiz demokratik bir sistemdir. Türk milleti, kendisine emanet edilen Cumhuriyet’e bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkacaktır. Milletimiz, iç ve dış alçakça saldırılara karşı hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan topyekün ve birlik içinde bu hainlere gereken cevabı vermektedir” dedi.

Cumhuriyet Bayramı programı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında 1. olan öğrencilerin eserlerini okumasıyla devam etti. İlk olarak Ortaokul 5 ve 6. sınıfları arasında birinci olan Şehit Serkan Şahin Ortaokulu öğrencisi Selmanur Doğruer ve Ortaokul 7 ve 8. sınıfları arasında birinci olan Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cemil Turan Ortaokulu öğrencisi Kader Zengin birincilik getiren şiirlerini seslendirdi. Ardından kompozisyon yarışmasında birinci olan Sadık Yılmaz Meslek Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Seçkin Arı da, törende birincilik kazandığı kompozisyonu okudu. Büyük alkış alan eserlerin ardından sahne alan Karacabey Ortaokulu Folklor Ekibi gösterisi izleyenleri büyüledi.

Daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ile Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen Cumhuriyet Kupası Atletizm yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri protokol tarafından takdim edildi.

Geçit töreninde karmaşa yaşandı!

Ödül töreninin ardından geçit törenine geçilirken, burada yaşananlar ise eleştirilere neden oldu. İlk olarak bayrak ve flamaların geçişinde tüm protokol üyeleri ayağa kalkarken, okulların geçit töreninde ise protokolde karmaşa yaşandı. Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan ve Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Günay, geçit töreninin sonuna kadar ayakta kalırken, diğer protokol üyeleri ve siyasi parti temsilcileri bir süre daha ayakta kalmayı tercih ettikten sonra ardı ardına hemen yerlerine oturmayı tercih etti.  Bu yaşananların ardından tören sonunda bazı protokol üyeleri, geçit töreninde sadece Kaymakam ve Belediye Başkanı’nın ayağa kalkması gerektiğini, diğer üyelerin kalmak zorunda olmadığını söylerken, bazı protokol üyeleri ise, “Bir Cumhuriyet Başsavcısı geçit töreninin sonuna kadar ayakta durabiliyorsa, Cumhuriyetin ilan edildiği bir günde diğer protokol üyelerinin de ayakta durması gerekirdi. Bunu kendilerine yakıştıramadık.” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, geçit törenin ardından protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla yapılan Cumhuriyet Yürüyüşü ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.