“Çölaşan Boşnaklar’dan özür dilemelidir!”

Karacabey Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cengiz Coşkun, Emin Çölaşan’ın Sözcü Gazetesi’ndeki köşe yazısında; “Bosna gibi Müslüman ayaklarına yatıp bizi sömüren uyanıklar var” ifadesine tepki gösterdi.
Bosna halkının Müslüman ayaklarına yatmadığını ifade eden Coşkun, Emin Çölaşan’ın Boşnaklar’dan özür dilemesini istedi. Coşkun, “Emin Çölaşan, 12 Temmuz 2018 Perşembe günü Sözcü Gazetesi’ndeki yazısında, “Bosna gibi Müslüman ayaklarına yatıp bizi sömürenler var” diye bir ifade kullanmıştır. Sayın Çölaşan şunu iyi bilmelidir ki, Bosna halkı Müslüman ayaklarına yatmıyor. Bosna Savaşı’nda Sırplar bir gecede 8 bin 372 Müslüman’ı katletti. Bosna Savaşı’nda 250 bin Müslüman öldürüldü. Bosna nüfusun tamamı Boşnak Müslümanlardan oluşmuyor. Bosna Hersek; iki farklı dinden, üç farklı mezhepten ve üç etnik unsurdan oluşan bir devlettir. Bu devletin bir parçası olan Boşnaklar ise, siyasi bir malzeme olarak kullanılamayacak kadar ‘Biz’dir, ‘Biz’dendir!
Emin Çölaşan şunu iyi bilmelidir ki, siyasi yönetimleri eleştirme özgürlüğü, bir halka hakaret etme özgürlüğü demek değildir! İnsanların inançlarını sorgulamak ise hiç kimsenin haddine değildir. Bosna nüfusunun yarısını oluşturan Boşnaklar, yüzyıllardır bulundukları coğrafyada dini kimlikleri ile ön plana çıkmış, bu kimlikleri uğruna büyük bedeller ödemişlerdir. Çeyrek asır önce tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan soykırım, bunun son örneğidir.
6 Kasım 1997’de Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan, “Bu kadarını yemezler” başlıklı yazısında Boşnak halkını, “Bosna Savaşı sırasında orada eziyet ve zulüm gören din kardeşlerimiz” olarak niteleyen de Emin Çölaşan’dı. Ancak üzülerek görmekteyiz ki aynı Emin Çölaşan, Srebrenica Soykırımı’nın 23. yıldönümünün ertesi günü yazdığı yazıda kullandığı ifadelerle Boşnak halkının ödediği bedelleri de bir anlamda yok sayma noktasına gelmiş ve geçmişte yazdıklarını inkâr eder duruma düşmüştür.
Ayrıştırıcı ve nefret dolu söylemlere değil, birleştirici ve kapsayıcı söylemlere ihtiyacımız olduğu bu zamanlarda, kullandığı hakaret ve rencide edici ifadelerinden dolayı Emin Çölaşan’ı kınıyor, sözlerini geri almaya ve özür dilemeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.