Çocuklar Montessori Eğitim Felsefesi ile gelişecek!

Karacabey Belediyesi Anaokulu, Montessori Eğitim Felsefesi’ne uygun olarak hazırlanmış eğitim materyallerine kavuştu. M. Montessori’nin bulup geliştirdiği eğitim felsefesini uygulayan Karacabey Belediyesi Anaokulu’nda, bu felsefe doğrultusunda günlük yaşam becerileri ile çocuklara sınıf düzeni ve materyallerin nasıl kullanıldığı anlatılarak diğer beceri alanlarına geçiş süreci başlatılıyor. Her çalışma bir sonraki beceri alanını desteklerken, günlük yaşamda çocuklar eşyaya saygıyı, çevrenin düzenini sağlamayı öğrenerek tek başına bir işi yapabilme ve sürdürebilme becerisi kazanıyor.

Konuyla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede, söz konusu eğitim felsefesinin 5 alanına vurgu yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“1. Alan: Günlük yaşam becerileri materyalleri gerçek hayatta kullanılan materyallerden oluşmaktadır. Daha çok küçük kasların becerilerini desteklemeye çalışan bu materyaller, çocukların bir işi yapmanın hazzını yaşamasını sağlayarak bağımsızlık kazanmasına olanak tanır. Okulumuz sınıflarında davranış panoları ödül ceza sistemi olmadığı için çocukta bir kaygı oluşmaz bunun yerine iç motivasyonu gelişir.

2. Alan duyu alanıdır. Duyu alanında çocuklarla çalışılacak ilk materyal kulplu silindirlerdir. Kulplu silindirler ile Maria Montessori çocuklara kavramları öğretmeyi amaçlamıştır. Bunun yanı sıra kulplu silindirler çocukların dikkatini üst düzeyde yoğunlaştırmalarını sağlayarak dingin bir çalışma alanı içine girer.

3. Alan matematik alanıdır. Bu alanda çocuklar matematiği soyuttan somuta doğru tanıyarak alt yapı oluştururlar. Dokunarak, hissederek öğrenme gerçekleştiği için kalıcı hale gelir.

4. Alan kozmik alan olarak adlandırılır. Kozmik alanın içinde coğrafya ve fen bilimleri konuları yer alır. Bu alanda mataryeller dışında gerçek objeler de kullanılarak çocukların kalıcı öğrenmeleri hedeflenmiş olur.

5. ve en son alan dil alanını oluşturur. Bu alanda alfabe tanıtımı vardır ve zamanla çocukların kendi başlarına okumayı öğrendikleri gözlemlenir.

Okulumuzda Montessori Felsefesi’ne uygun eğitim kapsamında her ay belli konular belirlenerek, çocuklarda farkındalık oluşumu ve ilgi alanlarını keşfetmeleri sağlanmaya çalışılır.”

Karacabey Belediyesi Anaokulu Okul Müdürü Şenay Kahraman ise, “Okulumuz, Montessori Eğitim Felsefesi’ne uygun olarak hazırlanmış eğitim materyallerine kavuşmuş olup, bu materyaller ile daha etkin ve verimli bir eğitim ortamı sağlanacağını ve çocuklar üzerinde olumlu bir etki bırakacağını düşünüyorum. Bu sebeple tüm anaokulu çağındaki çocuklarımızı okulumuza bekliyoruz.” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin de, “Montessori Eğitim Felsefesi’nin ilçemizde uygulanmasının bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu felsefeyi ilçemizde uygulanmasına katkı sağlayan başka Okul Müdürü Şenay Kahraman olmak üzere, okuldaki öğretmen, öğrenci ve velilerimizi tebrik ediyorum.” ifadesini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.