Çırak öğrencilerin kayıt süresi uzatıldı

Karacabey Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sezgin Ak, 30 Eylül 2013'de biten çırak öğrenci kayıtlarının uzatıldığını duyurdu.

Çıraklık sisteminin avantajlarından yararlanmak isteyen işverenlerin, en geç 25 Ekim 2013 tarihine kadar çıraklarının kayıt işlemlerini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Ak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“En az İlköğretim okulu mezunu olup, 3308 sayılı Kanun kapsamındaki bir işyerinde fiilen çalışan, 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış, bünyesi ve sağlık durumu çalıştığı işe uygun kişilerin,  Mesleki Eğitim Merkezi'ne başvurarak kayıtlarını  yaptırmaları gerekmektedir. 19 yaşından gün almış, ancak, daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş kişiler de kayıt yaptırabilirler.

3308 sayılı Kanun'un 13. Maddesine göre; kanun kapsamındaki meslek alanlarında faaliyette bulunan işyerleri, 19 yaşından gün almamış kişileri çıraklık sözleşmesi yapmadan çalıştıramazlar.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 68. maddesine göre, faaliyette bulunacak esnaf ve sanatkarlardan sicile kayıt sırasında meslek dalı ile ilgili ustalık belgesi isteniyor. Ayrıca kanun gereği, ustalık belgesi olmayanlar bağımsız işyeri açamıyorlar.

Çırakların kayıtlarını yaptırıp sözleşmeli çırak olarak çalışmalarının sağlanması hem çırağın kendisine, ailesine, hem de işyeri sahibine büyük avantajlar sağlamaktadır. Sözleşmeli olarak okula kayıtlı çıraklarımız her şeyden önce sosyal güvence altına alınırlar. Yani çıraklarımıza, kayıtlı olarak çalıştıkları çıraklık süresi boyunca iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalık sigortası primleri, Devlet tarafından ödenmektedir.

İşyerinde çalışan ve eğitime alınan çırakların sigorta primlerinin Devlet tarafından ödenmesi, işverenlerin maddi yükünü hafiflettiği gibi, çırak öğrencilere ödenen ücretler de her türlü vergiden muaf tutulmuş ve işverene gider olarak gösterebilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca, teorik meslek eğitimi gören çıraklar, işyerine daha faydalı olmakta, yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine, verimin artmasına katkı sağlamaktadır.

Bu vesileyle çıraklarımıza ve işverenlerimize hayırlı işler ve bol kazançlar diliyorum”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.