Çimentocular, kireççileri bekliyor!

İnşaat sektörünün patlama yapmasıyla birlikte Bursa’da çimento fabrikası kurma girişimleri arttı

Karacabey Şahinköy’de Üst Yapı Ltd. Şirketi’nin kurmayı düşündüğü Karçim Çimento fabrikası, ÇED raporu alamayınca Filipinlerden getirdikleri makineleri satılığa çıkardı.
Bir yılı aşkın süredir kurulacak mı? Kurulmuyacak mı? diye gündemi meşgul eden Şahinköy’deki çimento fabrikası kurma girişimine Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği “olumsuz rapor” sonrası son nokta konuldu. Üst Yapı Ltd. Şirketi, Karacabey halkının ve sivil toplum örgütlerinin verdiği onurlu mücadele karşısında geri adım atarken ÇED raporu sürecini kaybetti. Şirket bölgede düşündüğü fabrikanın kurulmasının imkansız hale gelmesiyle Filipinler’den ithal ettiği çimento fabrikasının parçalarını elden çıkarıyor. Şahinköy’deki çimento fabrikası kurulması düşünülen arazi üzerinde bulunan makinelerin ise Karacabey’den ne zaman gideceği merak konusu oldu.
Çünkü, Bursa son yıllarda çimento sanayinin gözdesi oldu. Bursa’nın hemen hemen her ilçesinde bir çimento fabrikası kurma girişimi yaşanıyor. Doğal ve kültürel zenginliği’nin yanı sıra Güney Marmara’nın tarım merkezi olan Bursa son yıllarda görülmemiş bir talana karşı direniyor.
Bursa tarımının kalbi ise Karacabey Ovası’nda atıyor. Karacabey’deki ilk çimento fabrikası kurma girişimin başarısız olması sonrası şimdi ikinci fabrika gündeme geldi. Sessiz sedasız başlayan bu girişim ise artık gizlenmiyor. Kıranlar köyü’nde Unakıtanların Kireç Fabrikası kurmaya çalışmaları, çimento sanayicisini de heveslendirdi. Bursalı iş adamlarının Yenişehir sınırında çimento fabrikası kurma hazırlığından sonra Faik Çelik, Kemal Cantürk ve Eyüp Kutlucan’dan oluşan konsorsiyum da Karacabey’de çimento fabrikası kurmak için girişime başladı. Kıranlar Köyü’nden 250 dönümlük bir arazi satın alan iş adamları beklemeye geçti. Unakıtanların Kireç Fabrikası, Karadağ eteklerinde bacasını tüttürmeye başlamasıyla çimento fabrikasının da inşaatına başlanması planlanıyor. Karacabey halkının ve sivil toplum örgütlerinin tepkisinden çekinen iş adamlarının böyle bir strateji belirlediği gelen duyumlar arasında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.