“Çiftçiyi perişan ettiler”

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, tarım politikalarını ve Büyükşehir yasasını eleştirdi:

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Karacabeyli çiftçilerin Ova Köyleri Sulama Birliği’ne olan borçlarının yapılandırılması için verdiği önergeye, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı’nın da “ret” oyu kullandığını açıkladı.
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Karacabey Belediye Başkanı Adayı Ayhan Kutku’nun seçim bürosunda basın açıklaması gerçekleştirdi. İlçe Başkanı Gönül Avil, meclis üyesi adayları ve çiftçilerin katıldığı toplantıda konuşan Demiröz, tarım politikalarını eleştirdi.
İlk önce Büyükşehir yasasına değinen Demiröz, “Türkiye’de 16 binin üzerinde köy mahalle olacak. Yani 30 ilde başka bir yönetim, 51 ilde başka bir yönetim olacak. Artık meralarımızda, yaylaklarımızda söz hakkımız olmayacak. Buraları istenildiği zaman imara açılabilecek. Ayrıca 5 yıllık muafiyetten sonra köylümüz su parası, arazi vergisi gibi vergilerle karşılaşacak. 5 yıllık sürenin su gibi akıp geçeceğini ve köylümüzün birçok vergiyle karşılaşacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.
“AKP döneminde tarım desteklenmedi”
Çiftçilerin yüzde 25 istihdam yarattığını dile getiren Demiröz, bu istihdamın karşılığında da yüzde 9 gayrisafi yurtiçi hasılaya katkı sağlandığını söyledi. Demiröz, “Çiftçilerimizin korunması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. 2002’den 2013 yılına kadar maalesef tarım desteklenmedi. 2002’de mazot 1.30 liraydı 4.65 lira oldu. 3 kilo buğday satıyordunuz 1 litre mazot alıyordunuz. Şimdi 7 kilo buğday satarsanız, 1 litre mazot alabiliyorsunuz. Süt konusuna gelince, süt 1 liraydı 1.05 lira oldu. Sütün maliyeti ise 1.20 TL.” diye konuştu.
“AKP, ‘ekme, üretme’ diyor”
Yoksulluğun kentlerde de, kırsal kesimlerde de olduğunu anımsatan Demiröz, “Kırsal kesimlerdekiler kendilerini idare ediyor’ diyorlar. 2009 yılına kadar TÜİK kırda ve kentteki yoksulluk sınırlarını araştırıp rapor sunuyordu. Bunu da engellediler. Kentlerdeki yoksulluk oranı yüzde 18, kırsal kesimde yüzde 39’du en son. Belki de bu rakam yüzde 50’lilerin üzerine çıktı. İktidar, ‘Ekme, üretme, ben her şeyi dışarıdan ithal ediyorum ve ithal edeceğim’ diyor. Bu konuda rahatlıkla hareket ediyor” ifadelerine yer verdi.
“Önder Matlı ile Hüseyin Şahin de onaylamadı”
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, “Ova Köyleri Sulama Birliği’ne borcu olan çiftçi arkadaşlarımız, borçlarının ertelenmesi için bizden yardım istedi. Meclise 15 Aralık 2013 tarihinde borç faizlerinin ertelenmesi ve yeniden yapılandırılması ile ilgili kanun teklifi verdik. Tarım sorunlarının haricinde çok gereksiz maddelerin bulunduğu torba yasaya eklenmesini istedik. Tarımla ilgili verdiğimiz hiçbir konu dikkate alınmadı. Sulama Birliği’ne borcu olan arkadaşlarımız imza topladı. Bende bu konuyu ilgili Bakana ilettim. ‘Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği’ne borçları olan çiftçiler çok zor durumda. 300 adet imza toplandı ve köylerle ilgili 2600 adet dosya var. Torba yasada bunların faizlerinin silinmesini ve borçların ertelenmesini talep ediyoruz. Bu konuyla ilgili size vermiş olduğum kanun teklifi var. Çiftçilerimize konuyla ilgili açıklama yapın’ dedim. Daha sonra ikinci kez hatırlattım. Plan Bütçe Komisyonuna kanun teklifini sunduk. ‘Şu anda bir şey yapamayız, görüşemeyiz. Bunu genel kurulda görüşürüz’ diyerek oyladılar ve reddettiler. Reddedenler içerisinde de 2 Bursa milletvekili vardı. Biri Hüseyin Şahin, diğeri Önder Matlı. Maalesef çiftçilerin Sulama Birliği’ne olan borçları dikkate alınmadı. Elimizden geleni yaptık ama kanun teklifini Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçiremedik” dedi.
“Bütün ovayı perişan ettiler”
Demiröz, “Bakanların, çocukları için ödenek bulabilmesi için özel bir çabaları var. 7 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun geçeceği bölgelerde kamulaştırma yerine toplulaştırma kararı aldılar. Hükümet, köylünün elinden arazisini zorla alma kararı aldı. Bu yolun Karacabey ovasından geçmemesi için elimizden geleni yaptık. Onlar ise bütün ovayı perişan etti. Ekonomiye ne kadar zarar verdiklerini hepimiz görüyoruz. Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın başına gelen bu olay bugün Nilüfer’de daha sonra da Susurluk ve Balıkesir taraflarında meydana gelecek. Bu bir gasptır.
Elektrik borcu olan çiftçi desteklemeden yararlanamayacak!
Alınan son kararla elektrik borcu olan çiftçilere borçlarını ödeyinceye kadar destekleme verilmeyeceğini belirten Demiröz, “Plan Bütçe Komisyonu çiftçilere 9 milyar pay ayırdı. Mazot 4.65 TL. Çiftçimiz zaten mazota 10.5 milyar TL KDV ve ÖTV ödüyor. Parayı bir cepten alıp diğer cebe koyuyorlar. Çiftçinin desteklediği falan yok.”
“Devletin çiftçiye, 31.5 milyar TL borcu var”
Tarım Kanunun 21. maddesinde ‘Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1’inden az olmamak üzere çiftçilere destekleme verilir’ deniyor. Desteklemeler hiçbir zaman bura rakama ulaşmadı. Hep yüzde 0,5’te kaldı. Devletin çiftçiye, 31.5 milyar TL borcu var” diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Belediye Başkan Adayı Ayhan Kutku ve İlçe Örgütü ile birlikte köy ziyaretlerine katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.