Çiftçiye haciz kapıda

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, kredi çekmeyen üretici kalmadığını belirterek, Ocak ayından itibaren çiftçinin evine-tarlasına ya da traktörüne haciz beklendiğini söyledi.
 Üretimdeki yüksek girdi maliyetleri, hükümetin yanlış tarım politikaları ve finansal kriz nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiğini öne süren Karaca, “Üretici, özel bankalardan kullandığı tarım kredilerini ödeyemez duruma düşünce, elindeki tarlasını ve traktörünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Özellikle Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, İznik ve Yenişehir’de “düşük faizli” olarak duyurulan kredilerden yüksek miktarda kullanan köylüler, mevsim şartları ve zirai hastalıklar nedeniyle ürünleri zarar görünce hasattan da ümidini kesti.
Gerek Ziraat Bankası’na, gerek tarım kredi kooperatiflerine ve gerekse özel bankalara borcu iyice biriken üreticiler, ipotek altındaki tarlaları ve traktörlerini Aralık-Ocak aylarında kaybetme korkusu yaşıyor.
 Karacabey’de özel bankalardan kredi çekmeyen çiftçi kalmadığını ve üreticilerin yarısının bu borcu ödeyemeyeceğini belirten Karaca, haciz işlemlerinin 3 ay içinde başlatılmasının beklendiğini kaydetti.
Maliyetler çok ağır
 Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, yabancı bankaların Türk bankalarını satın aldıktan sonra özellikle tarım sektöründe özel politikalar izlediğine dikkati çekti.
 Girdi maliyetlerinde büyük artışlar kaydedildiği için bankaların açtığı düşük faizli kredilerden kimsenin şikayetçi olmadığını belirten Karaca, son bir yılda üreticinin kullandığı gübrenin yüzde 150, motorinin yüzde 40, zirai ilaçların yüzde 59 arttığını, ürün fiyatlarının ise yerinde saydığını vurguladı.
 Karaca, Karacabey’de  20 bin aktif üretici olduğunu ve aileleriyle birlikte bu rakamın 70 bini aştığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Bu insanların tamamı borçludur. Bazılarının daha temkinli davrandığını kabul etsek bile 50 bini kesinlikle özel bankalara borçlu. Toplam borcun ise astronomik rakamlarla ifade edildiği söyleniyor. Ziraat Bankası’na olan borcu nedeniyle yeni kredi çekemeyen üretici, çareyi özel bankaların kredilerinde buldu. Domates ve mısır hasadı başladı, kasım sonunda tüm hesaplar ortaya çıkacak ama iyi bir sezon geçirmedik ki. O nedenle, yıl boyunca 5 büyük bankayla çalışan üreticilere Aralık-Ocak ayından itibaren haciz gelmeye başlayacaktır. Çünkü köylünün açıkları çok büyük ve bu borcunu kapatmaları mümkün değil.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.