“Çiftçinin sorunları çözüm bekliyor”

Karacabey Milliyetçi Hareket Partisi Meclis üyesi Ferruh Artan, çiftinin zor günler geçirdiğine vurgu yaparak, çiftçilik mesleğini bırakanların sayısının her geçen gün çığ gibi artmakta olduğuna dikkat çekti.
Artan yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Milliyetçi Hareket Partisi Meclis üyesi olmak için aday olurken amacımız halka hizmet etmek ve halkın dertlerine derman olup onların şikayetlerini çözmek adına elimizden gelen her şeyi yapmaktı. Allaha şükür yola çıkarken inancımız ve düşüncemiz ne ise halada bu düşünceleri taşımaktayız. Yaptığımız çalışmalar ve izlediğimiz yol Karacabey halkının hak ettiği değere ve ekonomik refah seviyesine ulaşmasında bir nebze olsun katkı sağlamak oldu.
Karacabey ekonomisinin ana gelir kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmasına rağmen, çiftçilik mesleğini bırakanların sayısı her geçen gün çığ gibi artmaktadır. Halkımız ekonomik olarak bırakın bir adım ilerlemeyi, ayakta kalabilmek için tarla ve hayvan satmak zorunda kalmaktadır.
Kredi sarmalına mahkûm hale gelen halkımız, Karacabey’de sadece tarımsal kredi olarak bankalardan toplam 350.000.000 TL civarında kredi kullanmış durumdadır.
İlgili bakanlık tarafından yapılan pansuman tedaviler ise işe yaramamakta olup, sorunlar artık kangren hale dönüşmüştür. Çiftçi ve köylü hep ezilen kesim olmakta, Yüce Önder M. K. ATATÜRK ün ” KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR” sözü, yerlerde sürünmektedir.
Malumunuz üzere Tarım Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK kısa bir zaman önce ödül töreni kapsamında ilçemize geldi. Tören sonrasında da Ziraat Odamızı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Tarımda yaşanan sorunlar hakkında bilgi aldı. En azından basından öğrendiğimiz kadarıyla, ilçe sorunları hakkında detaylı bir rapor sunulduğudur.
Sayın bakanımızın ödül töreninde yaptığı konuşması, duymak istediğimiz sözlerin söylendiği ve içimize bir nebze su serpildiği konuları içermekteydi. Fakat yıllardır süren gelen sistem zaten hep aynı. Hep sözler veriliyor, konuşmalar yapılıyor fakat icraata gelindiğinde ise hep sınıfta kalınıyor.
Bölgemizde mevcut ekim kültürünün ana ürünlerinin başında bulunan pancar, takriben 40.000 dönüm olarak ekilmekteydi. Fakat 2003 yılından önce pancar polar garantörlük seviyesi olan 14 polar iken, çıkarılan kanun ile bu garantörlük kaldırılınca, çiftçi tohumunu kendi seçmediği, ekimini kendi yapmadığı sadece yetiştirmek ile mesul olduğu bir üründe, kendini şeker kurulunun kucağında buldu. Bu yüzden fiyat dengesizliğinden kaynaklanan örneğin; Bir sene önce 138 kg/krş ödenen ürüne bir yıl sonra 94 kg/krş ödenmesi, bölgede 40.000 dönüm civarında ekilen pancarı 750 dönümlere kadar düşürdü.
Bu yüzden 2014-2015 senesinde pancar ekiciliğinden kaçan bölge halkı, ekim kültürü kapsamında domates-mısır ve karpuza yüklendi. Tabii ki sonuç hüsran oldu. Yaşanan sorunlar kapsamında çalıştaylar yapıldı ama net bir sonuç elde edilemedi.
Bu yazıyı kaleme alırken amacım testi kırılmadan çözüme ulaşmak, yoksa sorunlar çığ gibi büyüdükten sonra çözüm üretemezsiniz.
Geçen sene yapılan çalıştay sonuçları doğrultusunda Ziraat Odası yönetimimiz acaba hangi önlem tedbirleri almakta? Aynı sorunları yaşamamak adına ne gibi adımlar atılacaktır? fabrikalar ile imzalanan mevcut tek taraflı sözleşmelerde, çiftçilerinin de haklarını koruyacak bir yapıya dönüştürmek için hangi adımlar atılmıştır? Çünkü domates ön taahhütleri alınmaya başlanmış bulunmaktadır.
Yine pancar ekim zamanı gelmesine karşın pancar polar garantörlük ve de fiyatı hala açıklanmamıştır. Bu konu detaylı bir şekilde Sayın bakana bilgi verilmiş midir? Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Sayın İsmet Büyükataman tarafından geçen yasama döneminde eski tarım bakanının sözlü ve yazılı olarak açıklaması istemiyle 2 defa soru önergesi verilmesine karşın, ne cevap verilmiş nede bir adım atılmamıştır. Pancar konusunda sunulan detaylı rapor meclis zabıt ve tutanaklarında mevcuttur. Talep edilirse tekrar hazırlanıp verilebilir. Yeter ki halkımızın derdine bir nebze olsun derman olunsun.
KDV indirimi konusunda yapılan düzenleme ilk etapta rahatlama yaratmış fakat girdi fiyatlarına gelen artış aradaki KDV indirim farkını ortadan kaldırmıştır.
2015 yılı tarım ve hayvancılık konusunda çok sancılı geçmiştir. Şuan ki göstergeler 2015 yılını arayacağımız gibi durmaktadır. Bu konuda yazılacak ve bahsedilecek bir çok konu var fakat biz bir yerlerden başlansın sonra gerisi gelir diyerek pozitif düşünmekteyiz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.