“Çiftçinin kurtuluşu 14 polarda!”

*Pancar üreticisinin cançekiştiğini söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem’den dikkat çeken uyarı geldi. Erdem, “Pancardaki sıkıntının tek çözüm yolu 14 poların sabitlenmesidir. Aksi halde önümüzdeki yıl bölgemizde pancar ekimi bitebilir” dedi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, stratejik bir ürün olan pancarın 14 polarda süspansiye edilmesinin çiftçinin kurtuluşu olacağına inandığını söyledi. Erdem pancar üreticisinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Pancar eken çiftçimiz polar konusundaki sıkıntılar nedeniyle perişan durumda. Üreticimiz şu an bu fiyatlarla ancak sadece gübre maliyetini karşılayabilir. Devletimiz artık 14 polara elini koyması gerek. Bu destek devlet için ufak ama üretici açısından çok büyük dokunuş olacaktır. Mazot, gübre gibi girdi maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde herkes çiftçinin yanında olmalıdır” dedi.
Bu koşullarda önümüzdeki yıl bölgemizde pancar ekimi yapılmayabileceğine vurgu yapan Başkan Erdem, “Polar 14’te sabit kalmazsa önümüzdeki yıl pancar ekiminde daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Pancar ürünü birçok anlamda denge unsurudur. Pancar sadece çiftçilerimiz açısından değil; hayvancılığa, nakliyeciliğe ve burada çalışan işçilere de olumlu katkı yapmaktadır. Bunun yanı sıra pancar; melasından yararlanan sanayici için de, ekolojik denge için de, halkın glikoz şurubu yerine pancardan üretilen şekeri kullanması adına da çok önemli bir üründür. Bu denli stratejik bir öneme sahip olan pancarın devletimiz tarafından desteklenmesi gerekir. Biz devletimizden eski dönemlerde olduğu gibi 14 poların sübvanse edilmesini istiyoruz. Yani pancarın 14 polara sabitlenmesini bekliyoruz. Karacabey çiftçisi devletin güvenini arkasında hissetmek istiyor. Pancarda ekonomik anlamda destekleme verilmesinden daha çok 14 poların sabitlenmesini arzu ediyoruz. Çiftçilerimizin Ziraat Odası Başkanı olarak benden en çok istedikleri budur.” ifadelerini kullandı.
Pancar ekicisinin polar düşüklüğü dışında yüksek derecede fire kesintisinden de büyük mağduriyet yaşadığını dikkat çeken Başkan Erdem, “Normal şartlarda geçen yıl fire ortalaması bölgemiz için yüzde 6-7 civarındayken, bu yıl bu oran yüzde 20’lere ulaştı. Aynı zamanda geçen yıl polar ortalamamız 12,5’lardayken, bu yıl 8-10 arasında çıkıyor. Çiftçiler bu koşullarda bırakın para kazanmayı, işçilik ve nakliye masraflarını bile karşılayamaz. Pancar ekicisi bir çiftçi olarak ben de bu şartlar altında pancar şirketlerinin bizlere verdiği gübre maliyetlerini ancak ödeyebilirim.
Buradan yetkililere sesleniyorum; bu sıkıntının tek çözüm yolu 14 poların sabitlenmesidir. Aksi halde önümüzdeki yıl bölgemizde pancar ekimi bitebilir. Pancarın her yıl ekilebilmesinin tek şartı budur. Pancarda 2018 yılı için 16 polar üzerinden 23,5 kuruş fiyat verildi. Gübre ve mazot gibi girdilere gelen yüksek zamlarla kıyaslandığında, çiftçinin pancardan kazanacağı para çok komik kalıyor. Bu durum biz çiftçileri kara kara düşündürürken, açıkçası canımızı da çok acıtıyor.” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.