Çiftçinin hali içler acısı!

Pazar günü meydana gelen afet, 40 bin dekar ekili alanı yok etti:

*İlçede hafta sonu meydana gelen afet, 40 bin dekar ekili alanı yok etti. Karacabey Ziraat Odası, zararın çok büyük olduğunu kaydetti.

*Devletin kendilerine sahip çıkmasını isteyen Karacabey çiftçisi, sigorta kapsamının genişletilmesini istedi.

*Afet sonrası çiftçilerle bir araya gelen ve son durumu yerinde inceleyen Milletvekili Önder Matlı, her zaman üreticinin yanında olduklarını ve sıkıntının çözümü adına ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.

*Diğer taraftan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ise, zarar tespiti konusunda çiftçilerin başvuruda bulunması gerektiğini duyurdu.

 

            Fırtına ve dolu nedeniyle ürünleri büyük zarar gören Karacabey çiftçisi, devletin kendisine sahip çıkmasını bekliyor. Özellikle domates ve mısır da büyük darbe yiyen çiftçi, şimdi kara kara düşünmeye başladı.

            Karacabey Ziraat Odası, afetten en çok zararı gören köylerin başında yer alan Hotanlı Köyü’ndeki son durumu yerinde inceledi. Ziyarete daha sonra AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı, İlçe Başkanı Mustafa Çelik ve yönetim kurulu üyeleri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili M. Cüneyt Çavuşoğlu ve Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen de eşlik etti.

Devlet baba, babalığını göstermeli!

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, 2012 yılının çiftçi açısından çok kötü geçtiğini belirtti. Çiftçinin bezelye ve karpuzda hüsrana uğradığını dile getiren Karaca, “Umudumuz domatesti ancak onu da dolu vurdu. Bu ilahi bir olay. Yapacak bir şey yok. Ancak devlet baba babalığını işte böyle zor dönemlerde göstermelidir. Çiftçinin zararının en aza indirilmesini, borçların ertelenmesini istiyoruz” dedi.

            Afetin Hotanlı Köyü dışında Şahinköy, Taşlık, Harmanlı ve Sarıbeyler’de çok etkili olduğunu kaydeden Karaca, “30 ile 40 bin dekar ekili alan yok oldu. Saydığımız köylerde zarar yüzde 80 civarında. Diğer köylerimizde de yüzde 40’ları bulan zarar söz konusu. Karacabey’de çiftçi çökmüş durumdadır. Acil çözüm olarak Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’ndaki çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi ve bölgemizin ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesi gerekir” diye konuştu.

Çiftçiye sahip çıkılsın!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçilerin üstü açık bir fabrikada uğraş verdiğine dikkat çekti. Karahasanoğlu, “Bu afet Allah’tan. Zarar çok büyük. Emekler boşa gitti ancak takdiri ilahi. Burada önemli olan yetkililerin sesimizi duyması ve bize destek vermesidir. Çiftçi teslim bayrağını çekmek üzeredir” diyerek konuya dikkat çekti.

            Diğer taraftan domates, mısır, biber, kavun ve karnabahar gibi ürünleri perişan olan Hotanlı çiftçisi de devletin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

TARSİM eleştirisi!

Zararlarının çok büyük olduğunu belirten çiftçiler, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamının genişletilmesini istedi. TARSİM’in yalnızca yangın ve dolu gibi felaketlerde devreye girdiğini belirten çiftçiler, “Bizim bölgemizde dolu ve yangın gibi felaketler çok olmaz. Ancak ürünlerde hastalık çok olur. TARSİM’in üreticiyi koruduğu belirtiliyor. Biz böyle düşünmüyoruz. Biz bu yasanın genişletilmesini istiyoruz. Bölge bölge değerlendirilmelidir. Hastalıklar nedeniyle de ürün kaybına uğruyoruz ancak sigorta bunu kapsamadığı için zararı yine biz ödüyoruz” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Derdiniz derdimizdir!

AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı, beraberinde İlçe Başkanı Mustafa Çelik ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte afetten zarar gören çiftçilerle bir araya geldi.

            Afet sonrası son durumu dinleyen Milletvekili Matlı, sıkıntının çözümü adına ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.

            Tüm çiftçilere ‘Geçmiş olsun’ dileklerini ileten Matlı, “Her zaman çiftçimizin yanındayız. Derdiniz derdimizdir. Bu zararı en aza indirmek için gerekli girişimleri yapacağımızdan kuşkunuz olmasın. Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız” dedi.

            TARSİM konusundaki sıkıntılara da değinen Matlı, “Sonuçta bu Allah kelamı değil. Gerekli girişimleri yapacağız. Bu sigorta kapsamının genişletilmesi konusunda birlikte hareket edelim. Bizler vatandaşın derdi için buradayız” diyerek yüreklere su serpti.

            Diğer taraftan Milletvekili Matlı ile birlikte Hotanlı Köyü’ne gelen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili M. Cüneyt Çavuşoğlu ise, zarar tespiti konusunda çiftçilerin başvuruda bulunması gerektiğini duyurdu.

            Çavuşoğlu, “İlçe Tarım Müdürlüğü olarak tek tek zarar tespiti yapmıyoruz. Çiftçilerimiz bize gelerek başvuruda bulunmalıdır. Bizler ancak bu şekilde zarar tespiti yapabiliyoruz” şeklinde çiftçileri bilgilendirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.