Çiftçilere “mildiyö” uyarısı

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçilere “mildiyö” hastalığı mücadelesi için ilaçlama uyarısında bulundu.
Yağışların etkisiyle özellikle domateste görülen hastalıkla ilgili yapılan uyarıda, çiftçilerin ilaçlama yapması gerektiğini bildirdi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sebze ekim alanlarında Mildiyö hastalığı, Phytophthora infestans mücadelesi için sebze üreticilerinin ilaçlama yapması gerekmektedir.
Hastalık etmeni yaprak, dal ve meyvelerde zarar oluşturan bir fungustur.
Hastalığın sebze alanlarında yayılması; 19-22 derece sıcaklık ve orantılı nemin yüzde 80’nin üstünde olduğu, yağışlı dönemlerden sonra artış göstermektedir.
Hastalık gövde veya yapraklarda başlar ve şiddeti ilerledikçe meyve dahil tüm organlara yayılır. Hastalık meyvelerin ticari değerini düşürür ve ilerleyen aşamada meyvelerde yüzde 100’e varan oranlarda zarar verebilir.
Hastalık başta domates, soğan ve patates olmak üzere Patlıcangiller, Solanaceae familyasındaki tüm kültür bitkilerinde etkili olmaktadır.
Mildiyö hastalığı yaprakların altında olmaktadır. Bu nedenle ilaçlamalarda mutlaka yaprak alt yüzeyinde ve bitkinin tamamında teknik talimatta tavsiye edilen ilaçlar ile ilaçlaması yapılmalıdır.
İlaçlamadan sonraki 24 saat içinde ilacı yıkayacak yağış olması halinde ilaçlama tekrarlanmalıdır.
İlaçlama hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak tekrar edilmelidir.
Konu ile ilgili İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli konu uzmanı teknik personelden bilgi alınabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.