Çiftçilerden Ticaret Borsası’na tepki

Karacabeyli çiftçiler, Ticaret Borsası tarafından gerçekleştirilen “Ekonomiye can verenler” ödül törenini eleştirdi. Söz konusu törende çiftçinin canını yakan bir firmaya ödül verilmesine tepki gösterilirken, “Ödülü geri alın” çağrısı yapıldı.
Dün yazılı bir basın açıklaması yapan Karacabeyli çiftçiler, yanlışın düzeltilmesini istediler. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verdiler; “Ticaret Borsası tarafından gerçekleştirilen bir tören ile Karacabey ekonomisine can verenler ödüllendirildi.
Borsa tarafından ödüllendirilen firmalar arasında, 2014 yılı tescil hacmine göre 2.olan Misya Gıda A.Ş’de vardı.
Misya Gıda A.Ş, Karacabey Akhisar Köyü sınırlarında bulunan bir firmadır. Salça ve konserve üretimi yapmaktadır. Ticaret Borsası’na göre, Karacabey ekonomisine can verdiği için ödüllendirilen bu firma, son yıllarda yüzlerce çiftçimizin canını yakmıştır.
Akhisar, İsmetpaşa, Sultaniye, Hamidiye, Yenisarıbey, Ortasarıbey köylerinde üretim yapan yüzlerce çiftçimiz, Misya Gıda yüzünden bugün icralık durumda. Domates ekti, gözü gibi baktı, hasadını gerçekleştirdi fakat aylar geçmesine rağmen Misya Gıda’dan alacaklarını alamadı. Misya Gıda yüzünden yüzlerce çiftçi borç batağında. Çiftçi, mazot, gübre, elektrik ve banka borcunu ödeyemiyor. Sözleşmede yazan şartlara uymayan Misya Gıda, bugüne kadar çiftçiye hiç bir ödeme yapmadı.
Misya’ya “Ekonomiye can verenler” ödülü verilmesinden sonra, mağdur olan bir çok çiftçi şaşkın durumda. Karacabey Ticaret Borsası’na çok ciddi tepkiler var. Çiftçinin tescil ücreti, müstahsil makbuzu gelirleri ile saltanat sürdüren Karacabey Ticaret Borsası, ne yazık ki yüzlerce çiftçinin canını yakan bir firmaya ödül vermiştir. Tavrını çiftçiden değil, patronlardan yana koymuştur.
Karacabey Ticaret Borsası’nı ayakta tutan güç çiftçidir. Tarım Bakanı bu törene geliyor, konuşma yapıyor ama protokole baktığınızda gözler, Karacabey çiftçisinin sesi ve tek temsilcisi olan Ziraat Odası Başkanı’nı göremiyor. Tarım Bakanı konuşuyor ama protokolde Ziraat Odası Başkanı yok. Tarım Bakanı konuşuyorsa ve Ziraat Odası Başkanı orada yoksa, çiftçiye önem verilmiyor demektir. Bunu başka türlü nasıl anlatabilirsiniz?
Aylardır Misya’dan alacağını alamayan yüzlerce çiftçi, traktörünü, pulluğunu, römorkunu, elinde avcunda neyi varsa satılığa çıkardı. Neden? Borçlarını ödemek ve önümüzdeki yıl yeniden birşeyler ekebilmek için. Gereksiz yere aldığı gelirlerle saltanat sürdüren Borsa ise, çiftçinin anasını ağlatan, parasız bırakan, perişan eden bir firmayı ödüllendiriyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?
Borsa yönetim kurulu, Misya’ya verdikleri ödülü yanlarına alsınlar ve Akhisar, İsmetpaşa, Sultaniye, Hamidiye ya da Sarıbeyler’den herhangi bir köye gitsinler. Köy kahvesine girsinler ve Misya’ya ekonomiye can verenler ödülünü verdik desinler. İnanın, yönetim kuruluna o kahvede çay bile içirtmezler. Çiftçinin canını yakanı ödüllendirirseniz, gün gelir sahipsiz bıraktığınız çiftçi de sizin canınızı yakar!
Herkes ödül törenlerinde hava atma ve gösteriş yapma peşine düşmüş. Borsa Başkanlığı gösteriş yapma yeri değildir. Sizi oraya seçenlerin canını acıtma yeri ise hiç değildir”
Karacabeyli çiftçiler, “Ziraat Odası Başkanı, gözümüz, kulağımız, dilimizdir. Başkanımızın çağrılmadığı çiftçi konulu tören düzenleyenleri kınıyoruz. Çiftçiyi sömürenleri baş tacı yapanları da lanetliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.