Çiftçiler tatmin olmadı

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Daire Başkanı Hacı Veli Deveci, otobanda çiftçilerin domates satabileceğini söyledi ama…

*AK Parti İlçe Başkanlığının düzenlediği “Toplulaştırma” konulu toplantıda kuşkularını dile getiren çiftçiler, tatmin olmadıklarını söyledi.
*Toplantıda konuşan AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı ile Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Daire Başkanı Hacı Veli Deveci, çiftçilere toprak bedellerinin verileceğini söyledi. Ancak bu bedellerin para ile mi yoksa, yerine toprak verilerek mi karşılanacağı konusuna açıklık getirmedi.

Özellikle Otoyol güzergâhındaki arazi toplulaştırma çalışmaları konusunda tepkilerini dile getiren çiftçiler, bu uygulama sonucu mağdur olmak istemediklerini vurguladı.
Toplantıda çiftçilere haklarının verileceği belirtildi ancak toprak bedellerinin ne şekilde karşılanacağı konusunda net yanıt verilemedi. Çiftçilerin kafasını karıştıran en önemli soru ise; “Bu bedeller para ile mi karşılanacak, yoksa yerine toprak mı verilecek?” şeklinde oldu.
    Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya ilgi oldukça yoğundu. AKP İl Başkanı Sedat Yalçın ve Bursa Milletvekili Önder Matlı'nın da hazır bulunduğu toplantıya AKP İl Teşkilat Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları ile çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.
    İki bölümden oluşan toplantıda ilk olarak “Toplulaştırma” konusu ele alındı. Programın açılış konuşmasını yapan AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, mecliste yoğun bir tempoda çalıştıklarını ve halk için gece gündüz koşturduklarını söyledi.
    Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en iyi 10 ekonomisine girmeyi hedeflediğine dikkat çeken Matlı, “Yarınlarımız için çalışıyoruz. Bu siyasi ve ekonomik istikrar devam ettiği sürece Türkiye hedeflerine bir bir ulaşacaktır” dedi.
    Matlı'nın ardından konuşan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Daire Başkanı Hacı Veli Deveci, “İstanbul-Bursa İzmir Otoyolu”nun geçeceği bölgelerde yapılacak toplulaştırma ile ilgili teknik bilgiler sundu.
    Toplulaştırma uygulamasında parçalanmış tarım arazilerinin daha verimli kullanılmasının amaçlandığını belirten Hacı Veli Deveci, söz konusu otoyol projesinin 70 kilometresinin tarım arazilerinden geçtiğini kaydetti.
    Bu doğrultuda protokol imzalandığını dile getiren Deveci, “Nilüfer, Karacabey ve Mustafakemalpaşa'nın yanı sıra Susurluk ilçelerinden geçen 29 yerleşim biriminde, 16 bin hektar tarım arazisinde bu toplulaştırma uygulaması gerçekleşecek. Söz konusu ihale 13.11.2011 tarihinde yapıldı. Proje ile 800 kilometre tarla yolları stabilize edilecek. Toplulaştırma sayesinde arazilerin değeri artacak. Otoyol güzergahında ilk önce hazine arazileri kullanılacak. Eğer bu bölgelerimizde toplulaştırma değil de kamulaştırma yapılsaydı, tarıma elverişsiz ve şekilsiz parseller olacaktı. Diğer taraftan da tarımsal amaçlı alt yapı hizmetleri vatandaşlarımıza sunulacak. Çiftçilerimiz otoban üzerinde domates satabilecek. Toplulaştırmada yüzde 10'a kadar kesintiler olacak. Bu oran yerin konumuna göre değişecek” şeklinde bilgiler verdi.
    Toplantının en dikkat çekici bölümü ise, Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca ile çiftçilerin uygulamaya olan tepkili konuşmalarıydı.
    Siyasi kararlarda şeffaflık ilkesine hiç uyulmadığına dikkat çeken Nuri Karaca, “Ben yaptım, oldu” düşüncesine karşı olduklarını söyledi.
    Otoyol'a ve toplulaştırmaya karşı olmadıklarını ancak toprakların bedelsiz alınması durumunda vebal altında kalınacağını ileri süren Karaca, “Keşke bu toplantı 3 ay önce yapılsaydı. O zaman bizler de fikrimizi söylerdik. Ancak bizlere hiç danışılmadan yapıldığı için şüphelerimiz var. Toplulaştırmanın iyi bir uygulama olduğunu biliyoruz. Ancak, topraklarımızın bedellerini istiyoruz” dedi.
    Toplulaştırmanın etkin olabilmesi için Veraset Kanunu'nun değişmesi gerektiğini belirten Nuri Karaca, Otoyol güzergâhında yapılacak uygulama ile ilgili şüphelerini şu şekilde dile getirdi; “Karacabey'in 11 köy ile 3 mahallesi bu toplulaştırmadan etkilenecek. Ancak söz konusu bölgelerimizdeki arazilerin çoğu tarıma elverişli değil. Yüzde 25'i de emlakçının elinde. İnsanlar çaresiz durumda. Bu uygulamanın tarıma yararı olmayacağı düşüncesindeyiz.
    Yüzde 10'a kadar katılım payı neden alınıyor? İlçemizde daha önce de toplulaştırma yapıldı ancak bu oran yüzde 2-3'lerde yapıldı. Diğer taraftan neden özellikle 11 köy ve 3 mahalle tercih edildi. Sonuçta otoyol güzergahı için başka yerler de var. Örneğin, bu uygulama İkizce Köyü'nü neden kapsamıyor?
    İhale daha önce yapıldı ancak toplulaştırma kararı sonra alındı. Nedenini merak ediyoruz? Uluabat, Bakırköy ve Yolağzı köylerimiz, daha önce toplulaştırma kapsamına alınmıştı ancak, uygulama olmadı. Şimdi ise Yolağzı Köyü yine toplulaştırmanın içinde yer alıyor. Buna bir anlam veremedik.
    Toplulaştırma kararında “Ulubat” diye bir yerden bahsediliyor. Doğrusu “Uluabat”tır. Lütfen bunlara dikkat edilsin.
    Katılım payları üzerinden kaba bir hesap yaptığımızda köy arazilerinden 85 milyon 600 bin, mahallelerimizden de 300 bin TL değerinde vatandaşın arazisi gidecek. Orhangazi ve Gemlik'te kamulaştırma yapıldı. Toprak bedellerini kabul etmeyen çiftçiler, konuyu mahkemeye taşıdı ve verilen oranının üstünde bedeller aldılar. Buna dikkat çekmek isteriz. Hakkımız olan verilmelidir. Aksi halde yasaya karşı değiliz.”
    Harmanlı Köyü Muhtarı Hüseyin Lafçı ise, köylüye sahip çıkılmasını istedi. Başta Önder Matlı olmak üzere tüm Bursa milletvekillerinden çiftçinin hakkının korunmasını isteyen Lafçı, “Eskiden köylü, milletin efendisiydi. Ancak şu an bitme noktasına geldi. Vebal altında kalmayın. Tek isteğimiz çiftçiye hakkının verilmesidir” diye konuştu.
    MHP İlçe Başkanı Fevzi Kahraman, Avrupa'da 25 ile 33 kilometre arasında ağır metal ve egzoz gazını önlemek için ağaçlar dikildiğine dikkat çekerken, bu konuda neler yapılacağını sordu.
Toplantıda söz alan çiftçiler de, arazilerin tarıma elverişli olmadığını ve hazine arazilerinin otoyol nedeniyle hayvancılık için kullanılamayacağını söyledi. Çiftçiler ayrıca, toplulaştırma sonucu parsellerin ne kadar büyüklükte olacağını sorguladı.
Soruların geneline çiftçiyi tatmin etmeyen yanıtlar verdiği gözlenen Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Daire Başkanı Hacı Veli Deveci, katkı paylarında değişiklik olmadığını ve yüzde 10'a kadar alınabileceğini söyledi.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden gelen koordinatlara göre toplulaştırma düzenlemesinin yapılacağını ifade eden Deveci, talep gelmesi halinde uygulama kapsamında yer almayan yerlerde de toplulaştırmanın yapılabileceğini kaydetti.
Toplulaştırma uygulaması ile ilgili Hacı Veli Deveci'yi oldukça terlettiği gözlenen çiftçinin sesini yükseltmesinin ardından devreye AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı girdi. Amacın üzüm yemek olduğunu dile getiren Matlı, köylüye verilen değerin artması için çalıştıklarını vurguladı.
Devletin bedelsiz toprak alamayacağına dikkat çeken Matlı, “Müsterih olun. Bedelsiz toprak alınmayacak. Toplulaştırma ciddi bir iştir. Veraset Kanunu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda ciddi çalışma içindeyiz. Hakkınızın korunmasının takipçisi olacağım. Bundan kuşkunuz olmasın” dedi.
Toplantıda son olarak konuşan Prof. Dr. İsmet Arıcı ise, hem otoyol hem de toplulaştırmanın aynı anda yapılacak olmasının Karacabey adına piyango olacağını dile getirdi.
Yeni Büyükşehir yasası, çok önemli bir kentleşme projesidir!
Toplantının ikinci bölümünde AKP İl Başkanı Sedat Yalçın, “Yeni Büyükşehir Yasası” ile ilgili bir sunum yaptı.
    Yeni Büyükşehir yasasının çok önemli bir kentleşme projesi olduğuna dikkat çeken Yalçın, bu şekilde Türkiye'nin planlamasının yapıldığını söyledi.
    Değişimin gerekli olduğunu vurgulayan Sedat Yalçın şunları dile gtirdi; “Türkiye gelişiyor ve değişiyor. Bu doğrultuda şehircilik anlayışı da değişmek zorunda. Halka hizmetlerin daha etkin gelebilmesi adına büyük bir Türkiye planlamasına ihtiyaç duyuldu. Türkiye'ye bir bütün olarak bakmalıyız. Kalkınma Bakanlığı'nın kurulmasıyla birlikte şehircilikteki değişim hareketi başladı. Türkiye bütününü oluşturmak için, bölgesel planlar ve onun altında da Büyükşehir sistemi uygulamasına geçildi. Bu plan, sanayiden tarımsal alanlara ve sulama havzalarını da içine alan oldukça geniş bir planı kapsamaktadır.
    16 ilde bu uygulama vardı. Ancak tamamını kapsamıyordu. Yalnızca İstanbul ve Kocaeli de uygulandı. 6360 sayılı kanun ile 13 yeni il Büyükşehir oldu. Nüfusu 750 binin üzerinde olan iller kapsama dahil edildi. Böylece ülkemizde 29 il Büyükşehir ünvanına kavuştu. Bu çok önemli bir kentleşme projesidir. Köylerimiz mahalle olacak. Tüm Bursa'yı birlikte planlayacağız. Büyükşehir koordinatör olacak.
    Özel İdare diye bir birim vardı. Ancak ihtiyaçları karşılamaya bütçesi yetmediği için artık kaldırıldı. Tüm fonksiyonlarıyla Büyükşehir'e geçti. Yeni yasa yerelleşme adına etkin bir hizmet anlayışını amaçlıyor. Güzel Bursa'mıza bir bütün olarak bakacağız, en iyi hizmeti sunmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.