Çiftçiler ÇKS’de ek süre istiyor

Karacabey Ziraat Odası yöneticileri, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru süresinin uzatılmasının önemini nedenleriyle açıkladı. Çiftçinin içinde bulunduğu sezonu bitirmeden bir sonraki yıl için planlama yapmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Oda yöneticileri, ÇKS yönetmeliğindeki sıkıntılara dikkat çekti.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek olan ÇKS başvuru süresinin uzatılmasını istedi. Çiftçinin önümüzdeki yıl ekeceği alan ve ürünleri bu yılsonuna kadar bildirilmesinin istendiği yönetmeliğin sıkıntılara neden olduğunu belirten Oda yöneticileri, “2015 yılı ÇKS başvuru süresi 1 Ekim 2014 tarihide başladı. Henüz içinde bulunduğu sezonu tamamlayamayan çiftçi, bir sonraki yıl için planlama yapmak zorunda kalıyor. Ekim ve Kasım ayında bu planlamayı çeşitli şartlardan dolayı yapamayan çiftçi, Aralık ayına bırakıyor. Bu da yoğunluğa neden oluyor” dedi.
Üç ayda bile yetişmesi mümkün olmayan başvuruların son aya sıkıştığını belirten Oda yöneticileri, “Mümkün olduğunca daha çok başvuru alabilmek için bütün personelimiz ile fazla mesai yapıyoruz. Cumartesi günleri de hizmet vererek ciddi bir gayret gösteriyoruz.
Türkiye genelindeki bütün Odalarda yaşanan sıkıntılardan dolayı Genel Merkezimiz, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuru süresinin uzatması için gerekli girişimleri yaptı. Ancak şu ana kadar Bakanlıktan bir yanıt çıkmadı.
Bakanlığımız, ÇKS yönetmeliğinde yapmış olduğu değişiklik ile üretim planlaması hakkında daha erken bilgiye sahip olmak, bazı bölgelerde yaşanan destekleme haksızlıklarını çözümlemek istiyor. Ancak bazı değişikliklerin hesapsız ve zamansız olarak yapıldığını düşünüyoruz” diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, ÇKS’deki sorunları şöyle özetledi:
“Çiftçilerden daha içinde bulundukları sezonu bitirmeden bir sonraki sezon için üretim planlaması yapması ve bunu bildirmeleri beklenmektedir. Bunun gerçekleşmesinin çok rasyonel yani akıl kârı olmadığı ortadadır.
Bölgemizde çiftçilerimiz kiralama işlemlerini sezonluk olarak yapmaktadır. ÇKS işlemleri ise sezon bitmeden yapılmamaktadır. Eskiden ÇKS başvurusu için bir kez mesai harcayan üretici, Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bundan sonra ilk başvuru, yeni eklenen üretim alanları ve ürün değişiklikleri için üç kez mesai harcayacaktır. Bu da ciddi bir iş yükü getirecektir.
Ekim yapılmadan ekim tarihlerinin istenmesi ise çiftçiyi direkt olarak yalan beyana sürüklemektedir. Bakanlığımızın elde ettiği bu yanlış bilgilerden sağlıklı sonuçlar çıkarması ise mümkün değildir.
Bütün ülke için tek tarih aralığının belirlendiğini ise anlamak mümkün değildir. Ürün değişikliğine izin verilen 15 Mart-15 Mayıs tarihleri içinde ilçemizde daha yazlık olan ilk ürünlerin ekilmesi bile gerçekleşmemektedir. Bu 2 aylık süreç de yeterli olmayacaktır.”
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Bakanlığımızın bürokratları tarafından hesapsızca hazırlanan bu yönetmelikten doğan sıkıntılar Genel Merkezimiz tarafından Bakanlığa iletilmiştir. Önümüzdeki günlerde başvuru süresinin uzatıldığı gibi, gerekli değişikliklerin de yapılmasını bekliyoruz. Odamız bu süreç boyunca gerekli özveriyi göstererek mümkün olduğunca çok başvuruyu almaya çalışacaktır. Bu süreçte üyelerimizden başvurularını yapmak için Odamıza gelmeden önce üretim parsellerini ve hangi ürünleri yetiştireceklerini belirlemelerini, işlem süresinin kısalması için rica ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.