Çiftçi ölüyor inanan yok!

Karacabey’de, buğday veriminde geçen yıla göre artış yaşanırken fiyatların açıklan-maması en fazla üreticiyi mağdur ediyor. Gübre ve mazot gibi girdilerin maliyetlerinin artmasına karşın buğday ortalama 500 bin liradan alıcı bulurken bu rakam çiftçiyi mutlu etmedi.
Buğdayda verim ve kalitenin geçen yıla göre yükseldiğini belirten ancak taban fiyatın açıklanmaması nedeniyle çiftçinin sıkıntı yaşadığını dile getiren Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, “Çiftçinin üretim maliyetleri arttı. Buğday 470 ile 546 bin lira arasında alıcı bulmaktadır.Karacabey’de oluşan fiyat ortalaması 500 bin lira arasında değişmektedir. Çiftçiyi bilinçlendirmek ve eğitmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bizim en büyük isteğimiz çiftçilerimizin verim ve ürün kalitesini artıracak desteklerin yapılmasıdır. Tarlaya değil, ürüne destek verilmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle verim kaybı olmasına karşın, bu yıl rekolteler yüksek. Ancak bu yıl verimin fazla ve çiftçinin borçlu olmasına karşın herkes bir beklenti içine girdiği için ürün depolarda, harman yerlerinde tutuluyor. Bundan 3 yıl önce buğday fiyatları 650-700 bin liraydı. Burada en büyük hata TMO’nun satış sistemiydi. Bu sistemin değiştirilmesi gerekir.” diye konuştu.
Devletin çiftçiye verdiği destekleme primi sisteminin yanlışlığına işaret eden Karaca, desteklemelerin ürüne göre verilmesi gerektiğini söyledi. Karaca, borç batağı altındaki çifti için buğdayda adaletli bir fiyat beklediklerini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.