“Çiftçi, AKP’nin oyuncağı, MHP’nin onur davasıdır”

Karacabey Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Erol, polar kıskacına alınan pancar üreticisinin sıkıntılarının TBMM’ye taşındığını açıkladı.
İlçe ekonomisinin tarıma dayalı olduğuna vurgu yapan Hüseyin Erol, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Polar derecesi düşüklüğü gerekçesiyle pancar üreticisinin borçlu çıkarıldığını dile getiren Hüseyin Erol, MHP Genel Sekreteri Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın konuyu TBMM’ye taşıdığını belirtti.
Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasına, yeni görevinde başarı dileyen herkese teşekkür ederek başlayan MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, “İlçe kongremize yoğun katılım sağlayan ve seçim sonrası başarı dileklerini ileten herkese teşekkür ediyorum. Gösterilen teveccüh bizi fazlasıyla mutlu etmiştir. MHP İlçe Teşkilatı olarak bu teveccühe mazhar olabilmek için elimizden geleni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Çıktığımız bu yolda yüce Allah bizleri utandırmasın.
Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, öncelikli görevimiz Karacabeylilerin haklarını korumak olacaktır. Halkımızın refah seviyesini artırabilmek için her türlü girişimde bulunacağız.
Karacabey ekonomisi tarıma dayalıdır. AKP hükümetinin izlediği tarım politikası, çiftçilerimizi bitirme noktasına getirmiştir. Bunun en büyük örneği, çiftçinin toprağının yatırımcının eline geçmesidir. Üretim maliyetlerinin devamlı artması, çiftçi nüfusunu her geçen gün düşürmektedir. Hayvancılık sektörü de önemli ölçüde gerilemektedir.
Şeker pancarı, bölgemizde yetiştirilen en önemli ürünlerin biridir. Şeker pancarı ekimine ilk olarak kota uygulanması, devlet güvenceli yüzde 14 polar sınırından vazgeçilmesi, daha sonra kota uygulanmasından vazgeçilmesi, Susurluk Şeker Fabrikası’nın kapatılması, 4 yıl sonar tekrar hizmete açılması gibi tutarsız politikalar, AKP iktidarın tarım politikasında istikrarsızlığı gözler önüne sermektedir.
Şeker pancarı üreticisinin en büyük teminatı olan devlet güvenceli yüzde 14 polar sınırının 2002 yılında ortadan kaldırılması, çiftçileri büyük bir belirsizlik içine atmıştır. Geçtiğimiz yıl kilogramı 139 kuruş olan şeker pancarı, bu yıl polar düşüklüğü gerekçesiyle 95 kuruşa düşmüştür. Üretici bırakın para kazanmayı, borçlu çıkmıştır. ‘Üret, zarar et’ denklemi hiçbir mantığa sığmamaktadır.
Çiftçilerimiz üvey evlat muamelesi görmektedir. Dünyanın her ülkesinde, üreten sektörlere koruma ve destekleme programları uygulanırken, AKP hükümeti bu konuda sınıfta kalmıştır.
Ülkemizde şeker piyasasının belirleyicisi konumunda bulunan Şeker Kurulu, fiyatlardaki en büyük etkendir. Mevcut kurulun gerçek sahipleri tarafından yönetilmediği takdirde, üreticilerimiz gelecekte çok büyük sorunlarla karşılaşacaktır.
Şeyh Edebali’nin dediği gibi, ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ sözü ilkelerimizden biridir. İnsanın yaşayabilmesi için temiz hava, temiz su ve gıda gereklidir. Bu yüzden her zaman çiftçimizin yanında yer alacağız. Genel Başkanımız Dr. Devlet Bahçeli’nin dediği gibi ‘Çiftçi, AKP’nin ayağında çarık, MHP’nin ise başındaki sarıktır. Çiftçi, AKP’nin oyuncağı, MHP’nin ise onur davasıdır.’
76 milyonluk Türkiye’nin tarım ihracatı 5 milyar dolar, 17 milyonluk topraksız Hollanda’nın ihracatı ise tam 86 milyar dolardır ve yoksul çiftçileri yoktur!
Ülkemizin yönetim kademesinde bulunan herkesin şapkasını önüne koyup düşünmeye başlama zamanı gelmiş de geçmektedir” dedi.
MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker verdiği önergede şu sorulara cevap aradığını aktardı:
“Karacabey Ziraat Odası’ndan alınan bilgiye göre, pancar üreticilerimizin birçoğu borçlu duruma düşmüştür. Pancar olumsuz hava koşullarından etkilenmiş, polar oranlarına göre açıklanan taban fiyatları da çiftçilerimizi zor duruma düşürmüştür. 2002 yılında uygulanan devlet güvenceli yüzde 14 polar sınırına dönülmemesi halinde pancar üreticimiz sıkıntıya düşecektir. Buna göre;
1- 2002 yılında uygulanan devlet güvenceli yüzde 14 polar sınırına dönülecek midir?
2- Pancar üreticilerinin durumları ile ilgili Bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.