CHP her zaman çiftçinin yanındadır!

 

* Bursa Milletvekilleri Turhan Tayan ve İlhan Demiröz, iktidar partisinden çiftçi lehine gelecek her türlü öneriye destek vereceklerini duyurdu.

 Beraberinde CHP İl Başkanı Metin Çelik, İlçe Başkanı Gönül Avil, Kadın Kolları Başkanı Mualla Tuğ, Gençlik Kolları Başkanı Turgay Çift ve parti yöneticileriyle birlikte Ziraat Odası’nı ziyaret eden Milletvekilleri Tayan ile Demiröz, tüm çiftçilere ‘Geçmiş olsun” dileklerini iletti.

Bayram buruk geçecek!

Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca ve oda yöneticilerinin de yer aldığı ziyarette, çiftçinin perişan durumuna dikkat çekildi.

            Tarımda sıkıntının çok büyük olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, “Ramazan Bayramı’nı buruk geçireceğiz. En az 25 bin dekar ekili alan telef oldu. Sıkıntı gerçekten çok büyük. İşin ilginç olanı ise sıkıntının her geçen gün artması. Ürünlerde ilk bakışta fark edilemeyen hasarlar, birkaç gün içinde netleşti. Karacabey Ziraat Odası olarak bölgemizin, “Afet Bölgesi” ilan edilmesini istiyoruz. Diğer taraftan Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel (banka, mazot, ilaç vb.) borçların ertelenmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde çiftçimizin bu borçları ödemeye gücü yok. İktidar Milletvekilimiz Sayın Önder Matlı’dan, sıkıntıların çözüme adına mücadele sözü aldık. Kendisi afetten en çok zarar gören köylerden olan Hotanlı’ya gelerek son durumu yerinde inceledi. Umut ediyoruz ki, zor durumda olan çiftçilerimize sahip çıkılır” dedi.

Sanayicinin kucağındayız!

Tarım ve hayvancılıkta vahşi kapitalizmin en belirgin örneğinin yaşandığına dikkat çeken Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Açıkçası sanayicinin kucağındayız. İstedikleri gibi hareket ediyorlar. Üreticiyi hiç düşünmüyorlar. ‘Çiftçinin malını nasıl daha ucuza alırız’ düşüncesindeler. Bizleri ezmeye çalışıyorlar. Meclis’te sanayicilerin lobileri daha güçlü. Şunu net ifade etmeliyim ki, Karacabey çiftçisinin yüzde 80’i ilçeyi terk edecek. Çünkü artık her şeyini kaybetmiş durumda.

            Son yaşanan afet 7 köyümüz başta olmak üzere birçok bölgemizi olumsuz etkiledi. Ürünler telef oldu. Kısa vadede çiftçiyi rahatlatacak en başlıca uygulama borçların ertelenmesi ve bölgenin “Afet Bölgesi” ilan edilmesidir. Ana muhalefet partisi olarak bu konudaki çalışmaları hızlandırırsanız, çiftçi adına çok mutlu oluruz” diye konuştu.

Afetten önce de çiftçi perişandı, köklü düzenleme şart!

CHP olarak iktidarın çiftçi lehine alacağı her karara destek vereceklerini belirten Bursa Milletvekili Turhan Tayan, köklü bir düzenlenmenin şart olduğunu dile getirdi.

            Afet’ten önce de çiftçinin perişan halde olduğunu ifade eden Tayan, “Tüm üreticilerimize geçmiş olsun. Afet Karacabey ve Mudanya’daki çiftçileri büyük sıkıntıya düşürdü. Ancak çiftçinin hali afet öncesinde zaten kötüydü. Topraklar hızlı bir şekilde el değiştirmeye başladı. Emlakçı ve komisyoncular sürekli köylerde geziyorlar. Bu kötü tablo içinde Ziraat Odası’nda yöneticilik yapmak kolay değil. İktidar partisinden çiftçi lehine gelecek her türlü öneriye destek vereceğimizden kuşkunuz olmasın” dedi.

Bir kelimeyle üreticinin hakkını yediler!

Tarım Bakanlığı’nın özellik Güney Marmara çiftçisini zengin gördüğünü ve çok fazla desteklemediğini belirten CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ise, Bakanlar Kurulu’nun il bazında tarımsal desteklerde bugüne kadar yerel komisyonların belirlediği dekar başına verimlilik değerlerinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini baz alacağını açıklamasının, aralarında Bursa’nın da yer aldığı birçok ildeki üreticiyi zor durumda bırakacağını söyledi.

Bursa’da en çok havza bazında destek alan buğday üreticisinin bundan etkileneceğini dile getiren CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, hükümetin bugüne kadar açıkladığı cüzi desteklere karşılık ‘bir kelime oyunuyla’ üreticilerin ciddi anlamda hak kayıplarının yolunu açtığını söyledi.

Tarım’ın her geçen gün kötüye gittiğine değinen Demiröz, “Saman’ı bile ithal edecekler. Hiçbir araştırma olmadan kontrol hizmetleri yapılıyor. Maalesef devlet eliyle tarım çökertiliyor. Halk, gelecek kaygısında ve bir torba kömüre muhtaç bırakılıyor” diyerek sıkıntıya dikkat çekti.

Tarımdaki sıkıntılar çok net!

Ziyarette son olarak konuşan CHP İl Başkanı Metin Çelik de, “Köylümüz yalnızca afetten değil, genel olarak zor durumdadır. Bunu net olarak gözlemleyebiliyoruz. Tarımdaki sorunları partimizin milletvekilleri sürekli dile getiriyor. Köylü kardeşlerimizle her zaman irtibat halindeyiz. Afetten zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

CHP’liler, Ziraat Odası ziyaretinin ardından afetten en çok zarar gören Şahinköy, Taşlık, Hotanlı ve İsmetpaşa köylerine giderek sıkıntıları yerinde inceledi.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.