Çevreci mera sulama projesine AB desteği

Çevreci mera sulama projesine AB desteği
Karacabey Uluabat Gölünden su pompalanarak sulanan çevre köylere örnek olması amacı ile hazırlanan proje 10 ay sürecek. Meraların damlama su yöntemi ile sulanarak atıl mera alanlarının canlandırılması hedeflenen proje kapsamında çevrede yaşayan hayvanlarında doğal olarak korunması ve sayılarının artırılması da hedefleniyor.
Meraların köylerde yaz aylarını geçiren leyleklerin ve diğer kuşların doğal beslenme alanları olduğunu anlatan Doğader Başkanı Ayhan Kazancı, damlama yöntemi ile sulamanın 50 yılı aşkın süredir dünyada kullanıldığını ülkemizde ise yeni bir kavram olduğunu belirtti. Hazırladıkları projede toprağı verimli kullanmak, doğayı canlı tutmak ve su israfını önlemek gibi birçok olumlu yönlerin bulunduğunu ifade eden Kazancı, projenin göl çevresinde bulunan diğer köylere örnek olmasını istediklerini anlattı. Hazırlanan proje ile birlikte Haziran ayından sonra kuruyan meraların 12 ay kullanılabilir duruma geleceğini belirten Proje Yürütücüsü UÜ Zıraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı, projenin Eskikaraağaç ve Uluabat köylerinin meralarında ilk olarak uygulanacağını söyledi. Damla sulama sisteminden elde edilen faydaların ve damla sulama sistemi ile değişen meraların olumlu sonuçlarının köy sakinlerine ve çevrecilere anlatılacağını ifade eden Arıcı, tarımsal verimliliğin artmasının yanı sıra, bio çeşitliliğin de zenginleşeceğini kaydetti.
Uluabat Gölünü korumak için muhtarlık olarak kendilerinde bazı önlemler aldıklarını belirten Eskikaraağaç Muhtarı Ahmet Koca da, köylerine göl kenarına yapılan yolun
ardından kara avcılığı ve balıkçılığın arttığını bununla ilgili bazı kısıtlamalar ve yasaklar getirdiklerini anlattı. Köy çevresinde kara avcılığına izin vermeyeceklerini dile getiren Koca, balıkçılara da aynı şekilde kısıtlamalar koyacaklarını anlattı.
Uluabat Gölü yönetim planı ile ilgili eksiklikleri tamamlamak için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Nilüfer Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal ise Karacabey Belediyesi`nin de bazı çalışmalara destek olacağını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.