Çekmişoğlu’dan Hamitler Çöplüğü’ne ayrıştırma tesisi

Çekmişoğlu Atık Geri Kazanım, ömrünü tamamlamış hurda araçları tekrar ekonomiye kazandıracak. 17 milyon euroya mal olacak proje ile Bursa’daki Hamitler Çöplüğü’nde ayrıştırma tesisi kurulacak.
Sanayi kuruluşlarına ve belediyelere ambalaj atıklarının toplanma, ayrıştırma ve geri dönüşüm aşamalarında profesyonel atık yönetim hizmetleri veren Çekmişoğlu Atık Geri Kazanım, ayırma teknolojilerine yönelik yatırımlarıyla sektörde fark yaratmaya hazırlanıyor.
Karacabey, Bursa, Çorlu ve Eskişehir tesislerinde faaliyet gösteren şirket, yıl içinde Eskişehir OSB’deki Benli Geri Dönüşüm, Benli Geri Dönüşüm Palet Tesisi ve Dark Değerli Atıkların Reel Kullanımı Materyal Geri Dönüşüm firmaları ile ortaklık yaparak faaliyet alanını genişletti. Çekmişoğlu; Nilüferköy’de 15 bin, Karacabey’de 4 bin, Eskişehir’de 37 bin olmak üzere toplam 56 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor. Faaliyetlerine 1976’da başladıklarını ve 300 kişiye istihdam sağladıklarını anlatan şirketin genel müdürü Şükrü Çekmişoğlu, kuruluş yıllarında metal-hurda işi ile ilgilendiklerini, son yıllarda sanayi kaynaklı ambalaj atıklarının yönetimini de çalışma alanlarına eklediklerini söyledi. Çekmişoğlu, “Bu gelişimi daha sonra evsel kaynaklı ambalaj atıklarının toplanması ayrılması ve geri dönüşümü işleri de takip etti. 2014-2015 dönemi sektörümüz ve şirketimiz için önemli bir zaman dilimi. Atık yönetim hizmetlerinin önemli bir bölümü olan toplama konusunda araç parkımızla güçlü konumdayız. Ar-Ge departmanının çalışmalarını tamamlamasıyla, ayırma teknolojilerine de kapsamlı bir yatırım planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Eskişehir’de teknolojik makinelerle ayrıştırma yapıyor
Bursa’da 350 sanayi kuruluşuna hizmet verdiklerini belirten Çekmişoğlu, önümüzdeki 6 ay içinde ömrünü tamamlamış hurda araçların toplanması konusunda da bir proje geliştireceklerini söyledi. Bursa’daki Hamitler Çöplüğü’nde ayrıştırma yapılabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Çekmişoğlu, 17 milyon euro harcayacakları proje ile birlikte çöplük girişinde ayrıştırma tesisi kuracaklarını, böylece atıkların yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayacaklarını vurguladı. Eskişehir’deki Benli Geri Dönüşüm’ün de Türkiye’de sektörünün öncü şirketlerinden olduğunu aktaran Çekmişoğlu, evsel ve sanayi atıkları alanında en az insan ile ayrıştırmanın bu tesiste yapıldığını belirtti. Çekmişoğlu, Eskişehir’deki Ar-Ge departmanın da atık yönetimi ve çevre teknolojileri alanlarında çalışmalar yaptığını aktardı.
“10 yılda sektörde ciddi yatırımlar olacak”
Kentsel katı atıkların ağırlıkça yüzde 30’unu, hacimce yüzde 50’sini ambalaj atıklarının oluşturduğuna dikkat çeken Çekmişoğlu, sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi için ambalaj atıklarının diğer atıklarla karışmadan kaynağında ayrı toplanması gerektiğini söyledi. Atık yönetiminin önemli bir endüstri haline geldiğini söyleyen Çekmişoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki gelişim dünya çapında faaliyet gösteren oyuncuların da dikkatini çekiyor. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye için sektörde ciddi yatırımlar yapılacak. Atık yönetim sektörü kapsamında Bursa’da yapılacak yatırımlar da örnek teşkil edecek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.