Çanakkale’yi geçemediler!

Emperyalizmin, kendi zaferlerini destansı şekilde anlatmayı becerirken yenilgilerini halı altına süpürdüğünü dile getiren Aka, “Bu nedenle koskoca sinema endüstrisi Çanakkale Savaşlarını anlatan pek az eser ortaya koyabilmiştir. Türk sinemasının son yıllarda ortaya koyduğu eserler de tartışmalıdır” dedi.
Haluk Aka yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kitap okumayı bilmeyen, kitap okumanın suç sayıldığı ülkemizde de Çanakkale Savaşları “birilerinin” işine geldiği şekilde halka ezberletilmiştir. Bugün 18 Mart. Çanakkale Zaferinin en şanlı sayfalarından sadece bir tanesinin 98. yıldönümü. Her günü, her sayfası şanlı bir zaferle süslü, kanla yazılmış bu zaferi bir tek güne indirgemek, son yıllarda moda haline geldi. Bu modayı sürdürenler Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesinden silmeye çalışanlarla aynı siyasi akımın temsilcileri.
18 Mart azametli emperyalist donanmanın Çanakkale boğazını kolaylıkla geçerek İstanbul'a varma hayallerinin sulara gömüldüğü tarihtir. İngiliz, Fransız, İtalyan zırhlılarının kayık boyutundaki Nusrat Mayın Gemisinin döktüğü mayınlar ve kıyı topçusunun açtığı ateşle kağıttan kayıklar gibi yırtılarak boğazın sularına gömüldüğü gündür.
Emperyalizmin savaş makinelerinin ve teknolojinin o çağda ulaştığı aşamanın vatan savunması karşısında yenildiği gündür.
Ne var ki Çanakkale savaşları sadece 18 Mart'tan ibaret değildir. 18 Mart Çanakkale'nin denizden geçilemeyeceğinin kesin olarak anlaşıldığı tarihtir. Oysa Çanakkale savaşları tam10 ay sürmüş, on binlerce askerin kanı ve canı pahasına kazanılmış bir zaferdir. 18 Mart sembol olarak Çanakkale şehitleri Anma Günü ilan edilmiştir.
Çanakkale Savaşları aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine çıktığı zaman dilimidir. Deniz savaşları olarak gelişen 18 Mart tarihine kadar gelişen bölümde Mustafa Kemal'in doğal olarak görünmemesi, O'nu Çanakkale destanından dışlamaz.
Mustafa Kemal 25 Nisan 1915 günü başlayan kara harekatıyla birlikte askeri dehasını konuşturmaya başlamıştır. Çıkarmanın yapılacağı yeri en doğru olarak saptayan komutan O'dur. 25 Nisan günü başlayan kara savaşları bir ulusun ölüm kalım kavgası verdiği kanlı kader savaşlarıdır ki saldırının başladığı gün Avustralya ve Yeni Zelanda'da Anzak Kutlaması adıyla ulusal tatil günüdür.
Bu kanlı savaşlarda yaşamını yitiren, yaralanan, cesaret gösteren herkesi minnet ve saygı ile anıyoruz. Çanakkale'ye saldıranların çıkardığı dersleri göremeyen hainlerin aymazlıkları nedeniyle çok şeyler yitirdik. Çanakkale'nin silah gücüyle geçilerek elde edilebilecek çıkarlar, günümüzde ne yazık ki hiç silah kullanılmadan elde edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy'un destan yazdığı Çanakkale şehitlerinin kemikleri sızlamaktadır.
Çanakkale geçilmez sözünü düyyaya ezberleten başta Ulu Önder Mustafa Kemal ve onun  komutasında vatanımızı savunmak uğruna bedenini düşman kurşunlarına siper eden kahraman şehitlerimizi saygı,şükran ve minnetle anıyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.