Çalışandan 1 Nisan şakası

*Yurdun tüm genelinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için sokağa dökülen çalışanlar sıkıntılı bir gün geçirirken, Karacabey’deki protesto eylemi olaysız sona erdi.
Karacabey’deki DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyesi çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi amacıyla dün Cumhuriyet Meydan’ında toplandı.
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyesi çalışanları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini istedi. Polis’in geniş güvenlik önlemi altında yapılan eylemde, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyesi çalışanlar ortak basın açıklamasıyla yeni yasa tasarısına tepki gösterdi. Eylemciler, basın açıklaması sırasında; “Hükümet alsın bu yasayı başına çalsın”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Mezarda emekli olmayacağız”, “Al al al, çal çal çal AKP yasanı al başına çal” sloganları attı.
Karacabey Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Ali İhsan Şahin, tasarının Meclis’ten derhal geri çekilmesini ve alanlara dökülen emekçilerin sesine kulak verilmesini istedi. Türkiye genelinde iş bırakarak sokaklara dökülen çalışanlara Karacabey’de yaptıkları basın açıklamasıyla destek veren DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyelerini CHP Karacabey İlçe yöneticileri de yalnız bırakmadı. 1 Nisan’da neden çalışmadıklarını özetleyen Şahin, “Anlaşma gibi gösterilen kıytırık uzlaşma aldatmacadır. 7200 prim gün sayısını dolduran bile emekli maaşını alabilmesi için 65 yaşını doldurması gerekmektedir.
Emekli aylığı bağlama oranı sigortalı olanlarda 2,6’dan, 2’ye, memurlarda 3 olan aylık bağlama oranı da 2’ye düşürülmektedir. Bugün 25 yılda emekli olan bir memurun maaş bağlama oranı yüzde 75 olurken bu yasa çıktıktan sonra yüzde 50’ye düşecetir.
Malüllük aylığı bağlanması için şu an geçerli olan 5 yıl ve 900 prim gün sayısı bu yasayla birlikte 10 yıl ve 1800 prim gün sayısına çıkacaktır.
Emekli aylıklarının yükseltilmesinde, bu yasayla birlikte refah payı kalkacağından, maaşlarda büyük düşüş gerçekleşmiş olacaktır.
Sağlıkta ticarileştirmenin yolu açılacak ve sağlık hizmetlerinden parası olan yararlanacaktır.
Yeni yasadan etkilenmemek için kendilerini gazi statüsüne alan vekillerimiz, gerçek gaziler için çıkarılacak bu yıkım yasasına parmak kaldırırken vicdanlarıyla hesaplaşarak karar versinler” dedi.
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyesi çalışanlar basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. Eyleme halkta destek verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.