Buzağı desteğinde son gün!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Buzağı Desteği 1. Dönem başvurularının bugün sona ereceğine dikkat çekerken, 2016 yılı ÇKS başvurularındaki üretim bilgisi değişikliği ve domatesteki çiçek burnu çürüklüğünden, bitkilerin korunmasına kadar üreticilere geniş çaplı bilgiler verdi.
Başkan Erhan Erdem, Buzağı Desteği’nde 1. Dönem başvurularının 15 Temmuz 2016 tarihinde (Bugün) sona ereceğini duyurdu. 2016 yılı buzağı desteklemesinde suni tohumlama şartı aranmaksızın kişinin işletmesinde doğan tüm buzağılara destekleme veriliyor. 1. Dönem başvurularında bugün son gün olduğunu bildiren Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği kapsamında yapılan buzağı desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerin başvurularını mutlaka yapmaları gerektiğini kaydetti.
Erdem, “Bu yıl ilk defa diğer yıllardan farklı olarak suni tohumlama olsun veya olmasın tüm buzağılara destekleme verilecek. Destek başvurularından faydalanmak için buzağının en az 4 ay işletmede kalması ve programlı aşılarının yapılması gerekiyor. 2016 yılı buzağı desteklemesi miktarları ise şöyle:
– 4 ay ve üzeri buzağılar için 350 TL.
– Soykütüğüne kayıtlı olanlar için 500 TL.
– Döl kontrolü kapsamındakiler için ilave 50 TL.
Öte yandan desteklemeden yararlanmak için buzağıların; 2016 yılı içerisinde doğmuş olması, küpelenerek TÜRKVET ve e-ıslah’a kaydedilmiş olması, doğduğu işletmede canlı olarak 120 günü tamamlamış olması, programlı aşılarının (Şap, Brusella ve LSD aşıları) tamamlanmış olması gerekiyor. Destekleme ödemeleri buzağıların doğduğu işletme numarası üzerinden yapılıyor.
Desteğe ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Buzağı Desteklemesi, soykütüğü işletmelerinde 2017 yılında olmak üzere iki dönemde, ön soykütüğü işletmelerinde ilki 2016 yılında olmak üzere üç dönemde yapılacak askı ve hak ediş çalışmalarıyla ödenecektir.
İşletmesi soy kütüğüne kayıtlı yetiştiriciler; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla, ön soykütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapabileceklerdir.
Buzağı desteklemesi için 3 başvuru dönemi vardır: 1. Başvuru dönemi 15.07.2016 tarihine kadardır. Bu dönemde başvurusu olmayan yetiştiriciler, bir sonraki destekleme döneminde başvuru yapabilirler.
2. Başvuru dönemi 01.11.2016 – 31.12.2016 tarihleri arasındadır. İlk iki dönemde de destekleme başvurusu olmayan yetiştiri-ciler, bir sonraki destekleme döneminde başvuru yapabilirler.
3. Başvuru dönemi 01.04.2017 – 01.06.2017 tarihleri arasındadır. 01.06.2017 tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmez, destekleme kapsamına alınmaz.
Tebliğe göre buzağıların zamanında küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılmasından yetiştiriciler sorumlu olacaktır.
Hayvancılık desteklemeleri konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüz ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurabilirler.”
Domateste çiçek burnu çürüklüğüne dikkat!
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem domatesteki çiçek burnu çürüklüğüne dikkat uyarısı yaptı.
Erdem, “Domateste kalsiyum noksanlığından kaynaklanan Çiçek Burnu Çürüklüğü hastalığı meyvelerin çiçek burnundan çürümesine, dolayısıyla kazanç kaybına neden oluyor. Çiçek Burnu Çürüklüğü, başlangıçta meyvenin çiçek burnunda oluşan açık renkli zar şeklindeki bir leke ile kendini belli eder. Bu alan giderek kahverengi ve siyah çökük bir leke halini alarak, genişler.
Domateste verim kayıplarına yol açan çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum noksanlığından kaynaklandığı, buna sebep olarak da tuz stresi gösterilmektedir. Çünkü tuzun çiçek dokularındaki toplam ksilem alanında azaltıcı etkisi olduğu bildirilmektedir.
Başlangıçta meyvenin çiçek burnunda oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşür ve sonra da kuru, deriye benzer bir görünüm alır. Daha sonraki aşamalarsa mantar enfeksiyonu sonucunda bu bölge yumuşak ve ıslak bir görünüme dönüşebilir. Eğer çiçek burnu çürüklüğünü oluşturan koşullar fazla ise bu belirtiler meyvelerin erken döneminden itibaren görülmeye başlar.
Çiçek burnu çürüklüğünün nedenleri
Gerçek neden, meyvedeki Kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliğine etki eden nedenler;
*Düzensiz sulamalar. (Genellikle çok sulamalardan sonraki susuz koşullar)
*Bitki gelişiminin hızlı olması.(hızlı büyüyen bitkiler çok su ve çok Kalsiyuma ihtiyaç duyar.)
*Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması.(Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyumdan yararlanmayı engeller.)
*Dikimin soğuk toprağa yapılması. Kalsiyumu kullanılabilir forma çeviren organizmalar düşük sıcaklıklarda etkili çalışamazlar ve bitki yeteri kadar kalsiyum alamaz. Toprak sıcaklığı arttıkça bu organizmaların çalışması da arttığından, daha fazla miktarda Kalsiyum, kullanılabilir forma dönüşebilir.
*Kök çevresindeki derin sürümler. Çapa ve ya sürüm işlemleri derin yapıldığında, kök uçları zarar göreceğinden dolayı, bitkinin su alımı engellenir ve böylece meyvelere taşınması gereken Kalsiyum miktarında azalma olur.
*Topraktaki tuzluluğun yüksek oluşu.
*Aşırı azotlu gübrelemeler.
*Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da Kalsiyum alımını engellediğinden Çiçekburnu Çürüklüğü’ne neden olabilir.
*Bitkilerin susuz kalışı da Kalsiyum alımını azalttığından dolayı Çiçekburnu Çürüklüğü’ne neden olabilir.
*Çiçek burnu çürüklüğüne karşı önlemler
*Toprağa Kalsiyum vermek, toprak tuzluluğunun artmasına neden olacağı için yararlı bir önlem değildir. Bu nedenle kalsiyumlu gübreler ya çok olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanmalıdır.
*Toprak nemi dengede tutulmalıdır. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla olmamalıdır. Sulamalar arasındaki sürede toprak kurumamalıdır. Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama tercih edilmelidir.
*Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yararlıdır.
*Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri ve ya sürümler yüzeysel yapılmalı, saçak köklere zarar verilmemelidir.
*Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.
*Soğuk toprağa dikim yapmaktan kaçınılmalıdır.
2016 Yılı ÇKS Başvurularında üretim bilgisi değişikliği
Erdem, “İlgili tebliğ ve yönetmelikler gereği üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona erdi.
Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamıyor. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında yapabiliyorlar. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri ise üretim yılı içerisinde yapılabiliniyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda üretim bilgisi değişikliği yapmak isteyen üreticilerin başvurularını 15 Temmuz – 15 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapmaları gerekiyor.”
Gece sulaması stresi azaltıyor
Bitkilerin korunması konusunda da bilgi veren Başkan Erhan Erdem ; “Bitkileri korumak, stresini azaltmak için, suyun uzaklaşmamasını sağlamak gerekir. Özellikle sulanması gereken bitkilerin sabah değil de gece saatlerinde sulanması gerekiyor” dedi.
Özellikle küçük alanlarda çok daha rahat uygulanabilir bir yöntem olan mal yöntemini tavsiye eden Erdem; “Bitkileri ve toprağı korumak için, toprak yüzeyini malç denilen organik maddelere kaplayarak suyun buharlaşmasını azaltabiliriz.
Büyük alanlarda gece saatlerinde sulama yapılmalıdır. Korumak içinse toprak yüzeyini malç denilen organik maddelere kaplayarak suyun buharlaşmasını azaltabiliriz. Özellikle küçük alanlarda çok daha rahat uygulanabilir. Bu maddeler saman, ot olabilir. Büyük alanlarda gece saatlerinde sulama yapılmalıdır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.