Büyükşehir’in “Bukart” işkencesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vize işlemlerindeki ücret dayatması, 65 yaş üstü yurttaşların yolcu taşıma araçlarından yararlanmaları ile ilgili devletin verdiği hakkın kullanılmasında sıkıntı yaratıyor.
Belediyenin, metro ve otobüs gibi araçlarından ücretsiz yararlanabilen 65 yaş üstündeki yurttaşların kullandığı “Bukart”ın her yıl yenilenerek vize işlemi yapılması sırasında ücret istenmesi giderek artan tepkilere neden olmaya başladı.
Büyükşehir Belediyesinin, “Bukart”ın vize işlemlerini “Ücretsiz yapmam” dayatmasıyla karşı karşıya kalan yaşlı yurttaşlarımız, yıllardır yaşadıkları işkenceyi dile getirerek sonunda yasal yollardan çözüm arama kararı aldı.
Sorunlarını anlatacak makam bulamadıkları için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuran yurttaşlarımız buradan aldıkları “Haklısınız” kararını uygulamayan ve vize işlemlerinde güçlük çıkarmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi’ni sert bir dille eleştirmeye başladı.
65 yaş üstü yurttaşlar adına konuşan emekli astsubay Nazmi Hacer, “Büyükşehir Belediyesi’nin yanlıştaki ısrarına hiç bir anlam veremiyoruz. Devletin verdiği bu hakkı bir çok emekli arkadaşımız kullanamıyor. Büyükşehir, yorgunu yokuşa sürüyor. “Bukart”ı alırken ya da her yıl uygulanan vize sırasında para tahsil etmesi hukuk dışıdır. Bu konuda aldığımız mahkeme kararları uygulanmıyor.
Karacabey Kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Hakem Heyetine 12.12.2017 ‘de başvuruda bulunduk. Heyet 15.01.2018 gün ve 058720180000003 sayılı karar ile hem ilk ödeme, hem de vize işlemleri sırasında alınan ücretleri iptal etti. Bu güne kadar emeklilerimizden alınan ücretlerin tamamı hesaplarına geri yatırıldı. Büyükşehir, bu kez de adeta ceza kesercesine vizelerimizin otomatik yenilenme işlemini iptal etti.
Mahkeme kararının uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca vize işlemleri için tüm emekliler ilçelerden Bursa’ya gitmek zorunda bırakılıyor. Her yıl yenilenen vizeler ya otomatik olarak yapılmalı ya da ilçe belediyelerinde vize yapabilecek birim oluşturulmalıdır. Fiziksel sıkıntı yaşayan emeklilerimiz bir vize için Bursa’ya gitmek zorunda bırakılmamalıdır. Bu maddi ve manevi külfettir. Yıllarını ülkesine hizmet vermekle geçiren emeklilere daha fazla sıkıntı yaşatılmamalıdır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.