Büyükşehir yasasından kaygılıyız

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz’ü TBMM’deki makamında ziyaret eden ZMO Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye tarımının geldiği son durumla ilgili görüşlerini paylaştı ve Cumhurbaşkanı Gül’ün önceki gün onayladığı Büyükşehir Yasası’yla ilgili kaygılarını dile getirdi.
    Abdullah Gül’e gönderdikleri çağrı metnini de İlhan Demiröz ile paylaşan Turhan Tuncer, Ziraat Mühendisleri Odası olarak, tarımsal üretimin, doğal kaynakların ve kırsal alanların geleceği açısından “Büyükşehir Yasası” nedeniyle büyük kaygı yaşadıklarını söyledi.
    Tuncer, yasa ile Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş felsefesinde yer alan ve yerel yönetimleri içeren çok sayıda idari birim kapatıldığını ve Türkiye’nin yönetim yapısını karmaşık, kaotik ve de yöneticilerin keyfi inisiyatifine ve ayrıcalıklarına mahkûm ettiğini kaydetti.
    Yasanın, yöneticilerin ve halkın görüş ve oylarına sunulmadan “acele ve telaş” içinde çıkartıldığına dikkat çeken Turhan Tuncer, Ziraat Mühendisleri Odası olarak yasanın onaylanmaması için maddeler halinde gerekçelerini sıraladıkları çağrı metnini Cumhurbaşkanı Gül’e gönderdiklerini aktardı.
    Metinde yasa ile en büyük tahribatın tarım arazileri üzerinde yaşanacağını vurguladıklarını ifade eden Turhan Tuncer, yine yasa ile 16 bin köyün tüzel kişiliğinin sona erdiğini, tüzel kişiliği sona eren köylerin amaç dışı rant alanlarına dönüşeceğini, buna bağlı olarak kırsaldan kentlere yeni bir göç dalgasının başlayacağını söyledi.
    Yasa ile köylere götürülen belediye hizmetlerinin de büyükşehir belediyelerine ya da ilçe belediyesine devredildiğini anımsatan ZMO Başkanı Tuncer, oy kaygısı nedeniyle yöneticilerin nüfusun yoğun olduğu kentlere daha fazla ilgi göstereceğini, kırsal kesimin hizmet almakta ciddi sıkıntı yaşayacağını dile getirdi.
    Türkiye’nin, öncelikle toprak ve su başta olmak üzere doğal varlıklarını koruyacak ulusal politikalara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Dr. Turhan Tuncer, “Dünyada yaşanan kriz, küresel ısınma ve kuraklık konusundaki uyarılar dikkate alınarak, ülkemizin geleceği için tarım arazileri ve su havzaları üzerindeki tahribata son verilmeli” dedi.
Çok uğraş verdik ama iktidar inat etti
Görüşmede CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz de, Turhan Tuncer’in kaygılarının tümünü kendilerinin de taşıdığını, bu nedenle Büyükşehir Yasası’nın TBMM’den geçmemesi için yoğun uğraş verdiklerini, ancak iktidar partisinin sayısal çoğunluğunu kullanarak, tüm uyarıları göz ardı ederek yasayı Meclis’ten geçirdiğini söyledi.
    Yasanın yürürlüğe girmesiyle çok ciddi sıkıntılar yaşanacağını, Türk tarımının tahrip olacağını ve kırsal kesimde yaşayan yurttaşların kentlere göç etmeye zorlanacağını dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.