Büyükşehir yasası aldatmacadan ibaret!

CHP İlçe Başkanı Gönül, vatandaşların mağdur edileceğini ileri sürdü:

İstanbul gibi Büyükşehirlerde bu yasanın uygulanabileceğini ancak Konya gibi yüzölçümü birçok Avrupa ülkesinden büyük bir ili aynı yöntemle yönetmenin mümkün olmadığını vurgulayan Avil, iktidarın halkı hiç düşünmeden hareket ettiğini ileri sürdü.
Yeni Büyükşehir yasası ile 29 ilde 16 bin 082 köyün tüzel kişiliğinin kaldırıldığı ve bin 581 beldenin de belediye hakkının elinden alındığı bilgisini veren CHP İlçe Başkanı Avil, “İktidar güya demokrat olduğunu söylüyor. Ancak, Anayasamıza ve AB özerklik şartının 5.maddesine rağmen ülke yönetiminin temel taşı olan yerel yönetimle ilgili bu yörelerde yaşayan halka fikrini sormuyor, referandum yapmıyor, bunları yapmadığı gibi bilgi bile vermiyor.
Bir gece yarısı, bir çırpıda ülkemizdeki 35 bin köy sayısını 19 bine indiriyor. Kalkınmanın ölçülerinden biri de kentleşme olduğu için, önümüzdeki yıllarda belki de AB ile ilişkilerde köy nüfusunu ne kadar azalttığını iktidar övünçle anlatacaktır. Ancak, köylünün yaşam şartlarını hiç iyileştirmeden, onları mahalleli yaparak bunu gerçekleştirecektir.
Bu yasa ile köy tüzel kimliğinin yok edilmesi çok önemlidir. Mahallenin, mahalle muhtarının hiçbir tüzel kimliği yoktur. Köylerin tüm hakları ve mal varlıkları büyükşehirlerin eline geçecektir. Bu da birilerine büyük rant kapısının açılmasından başka bir şey değildir.
İktidar yanlılarınca köylülere 'Şimdi arazinin değeri artacak' denildiğini duymaktayız. Bu koca bir yalan. Çünkü köylünün arazisinin değeri artmıyor, satış fiyatı belirleniyor. Köylü arazisini belki bu günden bir miktar daha pahalıya satacak ama sonra ne olacak? Görünen köy kılavuz istemez. Kendi arazilerini alanların yanında bir müddet sonra hizmetli olacak. Oysa değer artımı, o araziyi ürünüyle birlikte değerlendirmekle gerçekleşir. Bunlar satış fiyatının artacak olmasıyla köylümüzü kandırıyorlar.
Mahalleye dönen köylerde, bedavaya alınan bazı hizmetler artık parayla olacak, vergi sistemi değişecek, köylülere pek çok ek yükümlülükler gelecek. Açıkçası gerçek şu ki, iktidar yeni yasa ile köylülerin 'yaşayacağı' propagandası yapıyor ancak, 'Köylümüz başına geleceklerden habersiz'dir.
CHP olarak, Anayasa Mahkemesine gidiyoruz. Bu yasanın kesinlikle iptal edilmesi gerekmektedir. İnanıyoruz ki Anayasa Mahkemesi bu hukuksuzluğa 'dur' diyecektir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.