Büyükbaş hayvanlar aşılanıyor

Bursa’da geçtiğimiz hafta başı itibariyle İlkbahar Dönemi Şap ve LSD (Çiçek) aşıları kampanyası aynı anda start alırken, ilk aşıma işlemlerine Karacabey’den başlanıldı. Tüm İl genelinde toplamda 175 bin 190 hayvana uygulanması planlanan aşılama faaliyetleri için, 113 Veteriner Hekim ve 22 Veteriner Sağlık Teknikeri’nin görevlendirildiği açıklandı. Aşılamanın yaklaşık 2 aylık süreçte tamamlanması bekleniyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek’in de katılımıyla, Karacabey’de faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmesinde başlangıcı yapılan kampanya süresince, büyükbaş hayvanlara İlkbahar Dönemi Şap ve LSD (Çiçek) aşıları aynı anda uygulanıyor. Aşılama kampanyasında iki aydan büyük tüm büyükbaş hayvanlara şap aşısı, üç aydan büyük tüm büyükbaş hayvanlara ise LSD hastalığına karşı koruyucu aşılama yapılacak. Her iki aşının aynı anda uygulanması ile zaman, personel, araç ve yakıt tasarrufu sağlanacak ayrıca; hastalıkla mücadele açısından önem arz eden LSD hastalığında aşılama dönemi önceki yollara göre daha erken tamamlanmış olacak.

Karacabey’den başlayan kampanyaya bizzat katılan İl Müdürü Hamit Aygül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “İller arası sevk edilecek büyükbaş hayvanların, şap hastalığı ve Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) Hastalığı Aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. Aşıları olmayan hayvanların sevkine izin verilmemekte, aşılamanın ardından ise en az 21 gün sonra sevki gerçekleştirilebilmektedir. Her iki aşılamanın erken dönemde bitirilmesi ile yetiştiricilerimizin, özellikle Kurban Bayramı nedeniyle yapacakları sevk işlemlerinde sıkıntı yaşamamasını öngörüyoruz.” dedi.

Aygül, hastalıklarla etkin mücadele için tüm hayvanların kampanya döneminde aşılanabilmesinin de önemine dikkat çekerek, “Yetiştiricilerimizin ve mahalle muhtarlarımızın aşılama ekiplerine gerekli kolaylığı sağlamaları, kampanyanın hedeflerine ulaşılması açısından önemlidir, o nedenle bu konuya gerekli desteğin verilmesini rica ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.