Bursa’da ölüm sayıları ne kadar arttı?

“Süreci baştan beri çok iyi götürdük. Dünyaya örnek olduk. Sağlık sistemimiz mükemmel” gibi sözlerden sonra gelinen noktaya bakar mısınız?

Adalet ve Kalkınma Partisi, pek çok konuda olduğu gibi iyi başladığı bir işi yine en kötü şekilde bitirmeye doğru gidiyor.

Ne oldu?

Hasta-vaka ayrımına itiraz eden Türk Tabipleri Birliği haklı çıktı.

Kim haksız çıktı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli…

Ekrem İmamoğlu, gerçek ölüm sayıları konusunda ısrar edince, vaka sayıları bir günde 4 binlerden 30 binlere yaklaştı!

 ***

Bu sıçrama açıklamasında da bit yeniği arayanlar var.

Nitekim İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, çıktığı bir televizyon programında, Dünya Sağlık Örgütü’nün vaka sayılarıyla aşı sağlanması konusunda bir oran kurduğunu, gerçeğin bu nedenle açıklanmış olabileceği olasılığından söz etti.

İstanbul’da tabloyu İmamoğlu açıkladı; peki Bursa’da durum ne?

Nisan ayında CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bu konuya dikkat çekmişti:

“Bursa’da 19 Mart – 19 Nisan tarihleri arasındaki bir ay içinde vefat edenlerin sayısı 2020 yılında 2019 yılına göre 217 kişi artmış durumda.”

Bugün acaba o sayılar ne kadardır?

Bunun yanıtını da ÖDP’nin yerine kurulan Sol Parti Bursa Örgütü verdi:

“Şehrimizde de hastaneler dolu, ölümler olağanüstü artmış durumda. 2020’nin 2019’un Ekim ayına oranla ölümler yüzde 38 daha fazla gerçekleşmiş durumda. Bursa’da Ekim 2019’da ölüm sayısı 1244 iken, bu sayı Ekim 2020’de 1718 ‘dir. Sağlık Bakanlığından sağlıklı bilgi alınamadığından, ölümlerin kaçının Covid 19 nedeniyle olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Ancak ölümlerdeki bu olağanüstü artışın pandemi nedeniyle olduğu açıktır.”

 ***

Sol Parti, yayınladığı bildiride, Bursa Valiliğini pandeminin başından bu yana hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısını açıklamaya çağırarak, şu acil önlemlerin alınması gerektiğini söyledi:

“-Tüm şehir tam kapanmalıdır.

-Tüm emekçiler bu süre zarfında ücretli izinli sayılmalıdır.

-Esnafın bu süre zarfında vergi-SGK vb. gibi devlete olan ödemeleri ertelenmeli, kira desteği verilmelidir.

-İvedilikle sağlık emekçilerinin atamaları yapılmalı, sağlıkta personel sayısı artırılmalıdır. Şimdi değilse ne zaman?

-Testler ayrımsız şekilde herkese ve ücretsiz şekilde yapılmalıdır.

-Özel hastaneler ivedilikle ücretsiz ve kamusal hizmete açılmalıdır.

-Bugünden itibaren şehrimizin sağlık yönetimi, başta Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası olmak üzere, bu alandaki demokratik kitle örgütlerinin de katılımıyla oluşturulacak ‘Sağlık Yönetim Kurulu’yla olmalıdır.”

 HASTANELERDE DOLULUK ORANLARI NE KADAR?

                Bütün hastaneler tıka-basa dolu…

Düşünün Kovid-19 bulaşan Bursa’nın tanınmış simalarından İlker Özarslan, özel bir hastanede kendine çok zor yer buldu.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, dün bu konuya dikkat çekti:

“Sağlık Bakanı’na göre Bursa’da yoğun bakımlarda yatak doluluk oranı yüzde 75.8; Sağlık İl Müdürü’ne göre ise yüzde 85. Tedavi olmaya gidip hastane kapılarından ters yüz edilerek evine gönderilen vatandaşa ve acı gerçeğe göre ise doluluk oranı yüzde yüz.

Bursa’da son 10 gündür, günün her anında, 112 komuta merkezindeki görevli arkadaşların önündeki listelerde anlık 50 ile 100 arasında değişkenlik gösteren rakamlarda yoğun bakım sırası bekleyip hastanelerde nakil için sırada olan vaka mevcut”

İYİ Parti İl Başkanı Türkoğlu, geçtiğimiz hafta Bursa’da 150 yoğun bakım yatağının Kovid-19 hastalarına tahsis edildiğinin altını çizerek, “Bu o an için sıra bekleyen 150-200 civarındaki hasta için çare oldu. Fakat yeni bir sıkıntı doğurdu ve an itibari ile bizlere Allah Bursa’da kimseye kalp krizi geçirtmesin diye dua edecek duruma getirdi. Çünkü çoğu merkezde Koroner Yoğun Bakım yatağı olmadığından vakalara anjiyo yapılamıyor. Kalp ve koroner hastalarımız Allah’a emanet. Sadece bu Çarşamba günü Bursa Şehir Hastanesinden, yer olmadığından Yenişehir, İznik ilçeleri dahil diğer hastanelere sevk edilen vaka sayısı 70” dedi.

Görünen o ki, Bursa’da ve Türkiye’de insanların sokakta ölmemesi için daha sıkı önlemler alınması, en azından 14 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması şart…

Aksi takdirde anlatılan bizim ölüm hikayemiz olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.