Bunun adı; Felaket

Emrah KIZILKAYA

Karacabey çiftçisinin yüzü hiç gülmeyecek mi?

Karacabey’de özellikle tarladaki ürünlere büyük zarar veren sağanak yağış, birçok bölgede taşkınlara neden oldu. Ova köylerinde dolu ile birlikte daha etkili olan sağanak yağışta, binlerce dönüm ekili alan sular altında kaldı. En büyük zararı ise domates üreticileri yaşadı.
Önceki sabah görülen güneşli hava, öğle saatlerinde birden karardı ve sağanak yağış başladı. Vatandaşları hazırlıksız yakalayan yağış, hayatı olumsuz etkilerken birçok bölgede meydana gelen taşkınlarda ev, işyeri ve tarlalar su altında kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yağış miktarı ölçümlerine göre metrekareye 54.6 kilogram yağmur düştüğü belirtilirken, bu miktarın ova köylerinde iki katından fazla olduğu belirtiliyor.
Ovada felaket yaşandı
Sağanak yağış, dolu ile birlikte çok etkili oldu. Ovadaki ekili tarlalar sular altında kaldı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile Ziraat Odası yöneticileri ovadaki alanlarda inceleme başlatırken, özellikle domateslerde büyük zarar meydana geldiğini ortaya çıkardı.
Sağanak yağışın en fazla etkili olduğu, Ortasarıbey Mahallesi ise sular altında kaldı. Sarıbeyler yolu girişinden köy meydanına kadar olan kısım göle dönerken, evleri ve çiftlikleri su bastı. Ovadaki bazı fabrikalar ise sel tehlikesi nedeniyle çalışmalara ara verdi.
Çadır kentte can pazarı
Bakır Mahallesi’indeki mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadır kentte can pazarı yaşandı. Eşyaları su altında kalan 250 işçi, geçici olarak köydeki düğün salonuna yerleştirildi.
Köy dışındaki çadır kent, yağmurla birlikte sular altında kalırken, işçiler canlarını zor kurtardı. Sel sularının kendilerini sürüklediğini anlatan Dayı başı Abdurrahman Satçak, “Kimse yardıma gelmedi. Canımızı zor kurtardık” dedi.
Geçici olarak köydeki düğün salonuna yerleştirilen işçilere, İşadamı Fahrettin Dengiz yemek ikramında bulunurken, Bursa Sivil Savunma Müdürlüğü de battaniye dağıttı.
Çadır kenti basan sel suları, Belediye’nin iş makineleriyle açılan kanalla tahliye edildi.
Sanayi Sitesi göle döndü
Karacabey Sanayi Sitesi ile Soğan Pazarı’ndaki onlarca esnafın işyerini su bastı. Su tahliye çalışmaları, vatandaş ve Belediye ekiplerince gece boyunca devam etti. İşyerlerini su basan esnaflar, Sanayi Sitesi ile Soğan Pazarı’ndaki alt yapı eksikliğinden yakındı.
Başkan Özkan, inceleme yaptı
Belediye Başkanı Ali Özkan, doğa felaketinin ardından köylerde incelemede bulundu. Çiftçilerle bir araya gelen Özkan, “Gerek Belediye olarak, gerekse siyasi yollardan, oluşan zararın giderilmesi, ya da en aza indirilmesi için çaba sarf edeceğiz. Destek Hizmetleri ekiplerimiz yoğun bir mesaide. Allah beterinden saklasın” dedi.
Mevsimlik işçilere ilk etapta 100 yatak ve 150 battaniyenin ulaştırıldığını da belirten Başkan Ali Özkan, mağduriyetin ilgili yerlere iletildiğini söyledi.

felaket2

 

felaket3

 

felaket4

 

felaket5

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.