Buğdayda yüksek rekolte bekleniyor

Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Yenişehir ovalarında buğday ekim alanları daralmasına karşın yüksek rekolte bekleniyor.
Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği 2013-2014 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu”na göre, buğday rekoltesinde yağış yetersizliği nedeniyle özellikle Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde ciddi düşüşler beklendiğini, bu durumun Marmara dışında hemen, hemen tüm bölgeler için geçerli olduğunu söyledi.
Söz konusu tahminlerin, Şubat ayı sonuna kadar olan dönemi kapsadığına işaret eden Karaca, Mart ayının yağışlar bakımından kötü olmadığını, Nisan ve Mayıs’ta da ilkbahar yağmurlarının etkili olması halinde, Marmara Bölgesi’nde kayıp değil, yüksek rekolte beklenebileceğini vurguladı.
Karaca, Karacabey Ovası’nda geçen yıl 150 bin dekar olan buğday ekim alanının, çiftçinin para kazanamaması nedeniyle bu yıl 120 bin dekara gerilediğini anlatarak, “Kuraklıktan özellikle İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri çok etkilendi. Türkiye genelinde buğdayda düşük dekolte beklentisi var. Ancak Bursa’da ekim alanları daralmasına karşın en az geçen yılın rekoltesini yakalayacağımızı, hatta aşacağımızı tahmin ediyoruz. Bölgemizde yağış sıkıntımız yok” dedi.
Türkiye genelinde düşük rekolte beklentisi ve döviz kurlarındaki artışın buğday fiyatlarını yukarı çekmesinin tahmin edildiğine değinen Karaca, bu yıl buğdayın kilogram fiyatının 1 liradan aşağıda olmayacağını düşündüklerini bildirdi.
En büyük sıkıntılarının, akaryakıt ve gübre gibi girdi maliyetlerinde dövize bağlı artışlar olduğuna değinen Karaca, geçen yıl buğday rekoltesinin 60 bin tonu bulduğu Karacabey Ovası’nda ekim alanı daralmasına karşı, bu sene de en az 60 bin ton, belki daha fazla rekolte beklediklerini aktardı.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da Yenişehir Ovası’nda 80 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını belirterek, 2013’te 40 bin ton olan buğday rekoltesinin, bu sene de 40-45 bin ton aralığında olmasını beklediklerini dile getirdi. Aktaş, bu ay son yağışların ürün için yararlı olduğunu, ancak Nisan ve Mayıs’ta kurak geçmemesinin önemli olduğunu vurguladı.
Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir ise 150 bin dekar alanda ekim yapıldığını ve 80 bin ton civarında bir rekolte beklediklerini kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.