Bu nasıl sistem?

*Karacabey Anadolu Lisesi’ne giremeyen başarılı öğrencilerin velileri şaşkınlık içinde isyan ederken, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Milli Eğitim Bakanlığı’na verdikleri dilekçeyle “Adaletsizliğe” çözüm bulunmasını istedi.
* “Rezalet Sistemi” denilen eğitim sistemini eleştiren veliler, hayalleri yıkılan binlerce başarılı öğrencinin travma geçirdiğine dikkat çekti.

LGS açıklandı ancak sonuçları başarılı öğrencilerde büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, velileri “Adaletsizliğe” isyan ettirdi. 30 Temmuz’da açıklanan Liseye Giriş Tercih Sonuçları birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.
Bursa genelinde tercih yapan 35 bin 780 öğrenciden, 32 bin 100’ü okullara yerleştirilirken, 3 bin 600 daha yüksek puanlı öğrenci açıkta kaldı.
Yerel yerleştirmede açıkta kalan öğrenciler büyük bir mağduriyet yaşarken, binlerce başarılı öğrencinin velileri ne yapacağını şaşırmış durumda.
Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Milli Eğitim Bakanlığı’na haksızlığa uğradıklarını dile getiren dilekçe verdiklerini belirten veliler, “Çocuklarımız okullara yerleştirilirken, “Başarı” baz alınmamıştır. Öncelikli olarak diploma puanları dikkate alınmalıdır. Öğrencinin kayıt alanı içinde bulunması, okulda bulunduğu süre dikkate alınarak yerleştirmeler yapıldı. Bu nedenle binlerce başarılı öğrenci hiç bir okula yerleşemedi” dedi.
Milli Eğitim Bakanı’na ve Cumhurbaşkanı’na seslenen bazı veliler; “LGS sonuçları açıklandı. Kimine göre çok güzel, ancak bizim geleceğimiz karardı. Büyük bir kaos içindeyiz.
Karacabey Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi iki kızım var. Bunların başarı puanı 94’ün üzerinde. Yerel yerleştirmeye göre kızlarım hiçbir Türkiye Cumhuriyeti okuluna yerleştirilmedi. Kızlarım soruyor, “Baba ne olacak şimdi? Karacabey Anadolu Lisesi’ne 78 puanla, Dayı Anadolu Lisesine ise 53 puanla öğrenci yerleştirildi. Biz niye alınmadık? Bizim suçumuz ne?”
Bu sorulara cevap veremedim.
Bu soruların cevabını Sayın Milli Eğitim Bakanı’ndan bekliyorum. Ne olacak açıkta kalan çocuklarımızın durumu? Benim çocuklarım 5. Sınıfta nakil oldu. Karacabey Ortaokulu’nda bulunmuşluk süresi 6 dönem. Bu kriter yüzünden çocuklarımın açıkta kaldığı belirtiliyor. Ben kendi isteğimle nakil yaptırdım. Peki zorunlu tayin olan doktor, öğretmen gibi memurların çocukları ne yapsın? Niye daha önceden önlem alınmadı? Veliler niye önceden uyarılmadı? Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu ve devletine, milletine duyduğu güven sarsıldı. Bu gençler kolay yetişmiyor. Bir kaç kişinin hatasına bu kadar genci kurban etmeyelim.
Sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum; mağdur edilen bu çocuklarımızın sesine kulak verin. Bu mağduriyete dur deyin. İnceleyin! İnanınki haklılığımızı göreceksiniz. Mağdur olan tüm veli ve öğrencilere de sesleniyorum. CİMER’den MEB sitesinden ve bu gibi her türlü yasal yollardan yetkililere seslenelim, sesimizi duyuralım. Bu hatayı hep beraber düzeltelim.
Zor şartlarda yetiştirdiğimiz bu gençleri hayata küstürmeyelim ve toplumdan koparmayalım. Bunların kimisi avukat, kimisi doktor, kimisi mühendis olmak istiyor. Şimdi ise gidebilecekleri bir okul bile yok. Psikolojik travmayı düşünebiliyor musunuz? Elimizi vicdanımıza koyalım. Hep birlikte aklıselim düşünelim ve yanlışa dur diyelim” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.