Bu kez inanalım mı?

Öncelikle, Hakan Çavuşoğlu başta olmak üzere AK Parti Bursa milletvekillerine teşekkür ederiz.

Bursa’nın hasreti ‘Hızlı Tren’ konusunu yeniden gündeme getirdikleri için…

Geçtiğimiz günlerde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve beraberinde Bursa milletvekilleri Refik Özen, Mustafa Esgin, Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kılıç, Osman Mesten, Zafer Işık, Müfit Aydın, Vildan Yılmaz Gürel ile Atilla Ödünç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile bir toplantı gerçekleştirdi.

O toplantının ana konusu ulaşım, özelde hızlı trendi.

Hakan Çavuşoğlu, böylesine önemli bir konuda keşke sadece AK Parti milletvekilerine değil, bütün Bursa vekillerine çağrı yapsaydı.

Hadi diyelim CHP ve İYİ Parti vekilleri muhalif…

Türk siyasetinin iki etkili ismi MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu neden bu heyette yok?

Orada olsalardı sizin elinizi güçlendirmez miydi?

***

Bakan Karaismailoğlu, bu buluşmada çok iddialı konuştu, “11 milyar tutarındaki yatırım her hal ve şartta 2023 yılında bitecek” dedi.

Bakan Karaismailoğlu’nun Bursa Şehir Hastanesi ve Orhaneli yolu konusunda söylediklerini gerçekçi kabul etsek de, ‘Hızlı Tren’ konusunda daha ihtiyatlı konuşmasını öneririm.

Çünkü 2012 yılında temeli atıldığında, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2016 yılında biteceği müjdesini vermişti.

Üstelik çok iddialı laflar ederek:

“Bursa türküsünde ‘Bursa’nın ufak tefek taşları’ sözleri geçer. Biz o taşları derledik topladık hızlı tren rayına, otoyoluna, bölünmüş yolunun altına döşedik. Çevrede görürsünüz inşaat yapanlar tabela asarlar ‘Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ diye. Biz de memlekete hizmet yaptığımız için muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Kilometrelerce laf edip bir arpa boyu yol alamayanlardan değiliz. Biz kilometrelerce hizmet edip, bir arpa boyu laf ediyoruz. AK Parti’nin tek başına olan iktidarından geliyor bu güç. Yoksa ne petrol ne gömü bulduk. Biz laf değil iş üretiyoruz!”

***

‘Kilometrelerce laf edip, bir arpa boyu yol alamayanlardan’ biri de sanırım dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tı:

“Son seçim sloganlarımızdan birisi, ‘Hayaldi gerçek oldu’ sözü bizim için de aynen böyledir. Pek çok şeyi hayal ediyorduk, ama bu hayallerin ne zaman olacağını bilmiyor ve kestiremiyorduk.

İnşallah en kısa zamanda 2015 sonu gibi görünüyor, ama umarım ki Allah bu işe bir bereket verecek, belki daha öncesinde 2 saat 10 dakikalık yolculuğumuza bir an evvel başlayacağız.”

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bir çok kez müjde verdiğini biliyoruz.

2018 seçim beyannamesi açıklamasında şunları söylemişti:

“İki kesimden oluşan hattın Bursa-Gölbaşı-Yenişehir (56 km) kesiminde altyapı yapım çalışmaları devam etmektedir. Bursa-Yenişehir kesiminin üstyapı ve EST yapımı ile Yenişehir-Bilecik (50 km) kesiminin alt-üstyapı ve EST yapım ihalesi yapılmış olup, 2020 yılında tamamlanması planlanmaktadır.”

2019 yılında bir açıklaması daha var, bu kez müjde tarihi 2021’di.

Şimdi o tarih 2023’e çekilmiş demek ki…

Umalım ki öyle olsun…

Hızlı trenin Bursa’ya ulaşması konusunda muhalefetin desteği de tam.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, gelişmelere ilişkin desteğini ifade ederken uyarıda da bulundu:

“2016

2019

2021

2023…

Bu dördüncü !

İnşallah bu sefer!

Çok seviniriz ve her türlü desteği samimiyetle verdik ve veririz.

Ancak, projenin Bursalının anasının ak sütü gibi helal ve ilk temel atma törenine esas olan Yüksek Hızlı Tren şeklinde yürütülmesinin takipçisi olacağız.”

***

Buradaki ‘Yüksek Hızlı Tren’ vurgusu çok önemli…

Çünkü Bursa’da çok tartışıldı, neden Yüksek Hızlı Tren ibaresi ‘Hızlı Tren’ olarak değiştirildi?

Bursa Milletvekili Tatlıoğlu’nun iddia ettiği gibi, “Bursa-Bozüyük hattı normal tren olacak, oradan hızlı trene binilecek mi?”

***

Konuyu CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu Bakan Karaismailoğlu’na sordu:

“1-2012’de temeli atılan Bursa-Ankara yüksek hızlı tren projesinde de, hem yolcu hem de yük taşımacılığına uygun ‘Yüksek Standartlı Demiryoluna’ dönüştürülmesine yönelik bir revize söz konusu mudur?

2-Bursa-Ankara hızlı tren projesinin yolcu-yük treni hatlarının birlikte çalıştığı ikinci kategori olan konvansiyonel hat kapsamına alınmasına yönelik bakanlığınızda bir çalışma yapılmakta mıdır?

3-Projede bir değişiklik olmadığı takdirde halen devam eden Bursa-Ankara ‘Yüksek Hızlı Tren’ projesinde yolcu taşıyacak trenler konvansiyonel mi, hızlı mı yoksa yüksek hızlı tren mi olacaktır?

4-Bakanlığınızca 2023 ‘te tamamlanması hedeflenen Bursa-Ankara yüksek hızlı tren projesinin iptal edilen ihalesi ne zaman yapılacaktır?

5-Yüksek Hızlı Tren projesi çalışmaları kapsamında bugüne kadar kaç TL harcanmıştır? Güzergâh ve zemin sorunları nedeniyle oluşan ve öngörülmeyen maddi kayıp ne kadardır?”

Kayışoğlu’nun sorularına Bakan Karaismailoğlu oldukça yuvarlak yanıtlar verdi:

“Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının yüksek standartta olması, can ve mal güvenliğinin çok üst düzeyde olmasından dolayı YHT çalışmalarında bir taraftan imalatlar devam ederken diğer taraftan zemin etüt çalışmaları devam etmektedir. Yapılan zemin etüt çalışmaları neticesinde geoteknik raporlar hazırlanmakta ve teknik açıdan yapılması zorunlu bölgelere zemin iyileştirme yöntemleri uygulanmaktadır. Zemin iyileştirme çalışmaları maddi kayıp olmayıp, Teknik Şartnamelerin Yüksek Standardı, can ve mal güvenliği açısından bir zorunluluktur.

Ayrıca zemin iyileştirilmesi yapılan bölgelerde yüksek taşıma gücüne ilaveten tabanda oturma minimum düzeye indirgenmiş bir zemin elde edileceğinden bakım masrafları da çok azalacaktır.

Diğer taraftan, 200 km’lik hızla tasarlanan proje adları, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından standart hale getirilmiş ve Yüksek Standartlı Demiryolu tanımlaması ile revize edilmiştir.

Bursa-Bilecik Hattı, bu yönüyle halen 200 km/saat hıza uygun hızlı demiryolu olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımla, başlangıç muhtevasında değişiklik yapılmamış olup, bu hatlarda yük ve yolcu taşımacılığı yapılabilecektir.

Yenişehir-Osmaneli Hattının ( 50 km) altyapısı ile Bursa-Osmaneli Hattının (106 km) üstyapı ve EST yapım işleri için ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir.”

***

Sorulara kaçamak yanıt vermiş olsa da, 200 kilometre hız ve başlangıç muhtevasında değişiklik olmayacağının resmi kayda geçmiş olması çok önemli…

Sonuç olarak, bizden sonra başladığı halde Sivas’a, Konya’ya ulaşan, yakında Yozgat’a gidecek olan Yüksek Hızlı Tren Bursa’nın hayali olmaya devam ediyor.

Umalım ki, bu kez verilen tarih doğru çıkar da, 2023 yılında Bursalılar Yüksek Hızlı Tren’le 2 saat 15 dakikada Ankara’ya ulaşır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.