Bu cennet yok edilmek isteniyor

Bu cennet yok edilmek isteniyor
*Bandırma’nın burnunun dibindeki Sahil Yenice köyüne fosfat zenginleştirme tesisi kurmak istenmesine karşı çıkan köy halkının başlattığı haklı mücadeleye tüm köy muhtarlarından da büyük destek geldi.
Ülkemizde bir yeşil daha katledilmek için sanayiye kurban verilmek isteniyor. Bandırma’nın hemen burnunun dibinde yer alan ve Türkiye’nin ceviz fidanı ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan doğa harikası Sahil Yenice köyü, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Köyün hemen yanındaki koya kurulmak istenilen liman ile aslen mera vasfında bulunan araziye kurulacak fosfat zenginleştirme tesisi, uzun vadede bu köyü ve devamında da Bandırma’yı cehenneme dönüştürecek. Bir taraftan yeşil yok olurken, diğer taraftan insanlar kanser olma riski ile karşı karşıya kalacak.
Başta Sahil Yenice köylüleri olmak üzere tüm köy muhtarları bu katliama karşı çıkıp, Bandırma halkını da yanlarına çağırıyor.
Bandırma’ya bağlı Sahil Yenice Köyüne Işıl Grup ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlunun sahibi olduğu AB Gıda tarafından fosfat zenginleştirme tesisi kurulmak istenmesine köy halkı karşı çıkmıştı. Köyün hemen yanında bulunan ve mera vasfı olan araziye kurulması planlanan tesisin asit üretecek olmasından dolayı köyün çevre felaketine maruz kalacağı endişesi taşıyan Sahil Yenice halkına her kesimden destek gelmeye başladı.

KÖY MUHTARLARI DOĞA KATLİAMINA KARŞI BİRLEŞTİ
Eti Maden İşletmelerine ait olan ve Erdek yolu üzerinde bulunan Sülfürik Asit Fabrikasının hemen yanındaki Çalışkanlar Köyünün halini gören Sahil Yenice köylülüleri, kendilerinin de bu duruma düşmesinden büyük endişe ediyor. Aynı zamanda Türkiye’nin ceviz ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı köyde böyle bir tesisin kurulması sonucu hem geçim kaynaklarını, daha da önemlisi sağlıklarını kaybetme riski karşı karşıya kalan köy sakinlerine Bandırma’nın diğer köylerinden büyük destek geldi. Sadece Sahil Yenice Köyünü değil, hemen arkasında bulunan Erikli, Akçapınar, Çomlu, Dedeoba, Doğruca ve en önemlisi Bandırma’yı da etkileyecek olan bu tesisin kurulmaması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getiren Sahil Yenice Köyü Muhtarı Yaşar Panç, gerekirse eyleme geçeceklerini söyledi.

MUHTAR PANÇ “MİLLETVEKİLLERİ SORUNUMUZA SAHİP ÇIKMIYOR”
Bandırma Ziraat Odasında, Oda Başkanı Süleyman Dönmez, bazı köy muhtarları ve Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Kocabıyık ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Panç, yatırımı yapmak isteyen firmanın bu tesisin çevreye hiçbir zararı olmayacağı yönündeki açıklamayı kandırmaca olarak niteledi ve burada asit üretileceğini söyledi.
Tesisin kurulucağı alanın mera vasfında olduğunu ve köyde yapılan referandumda bu arazinin mera vasfından çıkartılmasına yönelik oylamadan yüzde 100 oranında ‘hayır’ oyu çıktığını dile getiren Panç “Ancak bu fabrikayı kurmak istiyorlar. Bizim bundan sonraki mücadelemiz eylem safhasında olacaktır.” dedi.
İktidardaki AKP’den Balıkesir’de 5 milletvekili bulunmasına rağmen bunların hiçbirisinin kendilerinin bu sorunlarıyla yakından ilgilenmediğini ve bunu da çelişkili bulduğunu dile getiren Panç, bunun sebebinin ne olduğu şeklindeki soruya da “Herhalde Kemal Abi’lerinden korkuyorlar.” diye cevap verdi.
Konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve hazırladıkları dosyayı Başbakanlığa kadar göndereceklerini ifade eden Sahil Yenice Köyü Muhtarı Yaşar Panç, “Ancak iktidar AKP’nin elinde olduğu için devlet nezdindeki girişimlerin fazla sonuç vereceğine inanmıyoruz. Burada önemli olan halkın bizim mücadelemize sahip çıkmasıdır. Bu tesisten sadece bizim köyümüz değil, tüm Bandırma hatta çevre yerleşim birimleri bile etkilenecektir. Çünkü rüzgarın etkisiyle buradan çıkan atıklar her yere gidebilir.” diye konuştu.

KOCABIYIK “BU TESİS BU KÖYE KURULAMAZ”
Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Kocabıyık da, tesis kurulmak istenen arazinin mera vasfından çıkartılmasına yönelik köyde yapılan referandumdan hayır çıkmasıyla birlikte bu tesisin kurulmasının imkansız hale geldiğini söyledi. Mera kanuna göre, mera vasfından çıkartılmayan bir araziye hiçbir yatırımın yapılamayacağına işaret eden Kocabıyık “Bu şirket ruhsat alsa bile tesisi kuramaz.” dedi.
Bütün köy muhtarları olarak Sahil Yenice Köyünün yanında olduklarını belirten Kocabıyık “Sahil Yenice bakir kalan birkaç köyümüzden biri. Türkiye’nin ceviz ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı bu köyün yok edilmesine izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

BAŞKAN DÖNMEZ “BU TESİSİN BURAYA KURULMASINA ANLAM VEREMİYORUZ”
Sanayileşmeye karşı olmadıklarını ancak bölgemiz ve Türkiye için özel bir yere sahip olan Sahil Yenice Köyünün bu şekilde zarar görmesinin asla kabul edilemez olduğunu dile getiren Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez de “Bölgemizde sanayi alanı olarak ayrılmış birçok yer var. Bugün Bandırma’ya ikinci organize sanayi bölgesinin kurulması konuşulurken, bu tesisin doğal bir cennet olan Sahil Yenice’ye kurulmak istenmesine anlam veremiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.