“Borçlanma yetkisi mantığa sığmamaktadır”

Haziran ayı Meclis Toplantısı’nda Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a verilen 30 milyonluk borçlanma yetkisi hakkında açıklamalarda bulunan Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Erol, dün parti binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.
Belediye’nin iyi yönetilmediğini savunan Erol, Başkan Özkan’a çağrıda bulundu. Açıklamasında istişare yaparak Karacabey’i el ele verip birlikte yönetelim diyen Erol, “Ortak akıl mantığı ile Karacabey’i yaşanabilir kent haline getirelim” dedi.
Başkan Erol, “Biz inandığımız her konuda Sayın Başkanın önünü açmak için desteğimizi esirgemedik. Güzel ve yararlı işlerde her zaman yanında olacağımızı daha önce de her yazımızda ve her yerde dile getirdik. Ama bu borçlanma yetkisi, kredi ödeme takvimi, mantık ve etik kurallar çerçevesine sığmamaktadır” şeklinde konuştu.
Erol, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Malumunuz üzere, Karacabey Belediyesi Haziran ayı Meclis gündeminin 9. maddesi olarak gelen;
1-Öncelikle, Bakırköy Mahallesi’nde bulunan 52 bin 348 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerine yeni Hâl Binası ve yeni Kamyon Garajı inşa etmek,
2-TOKİ inşaatlarının arka kısmında bulunan Öğretmenler Parkı’nı tamamlamak,
3-Yine aynı mevkide içkili yer bölgesi hazırlamak,
4-Vergi Dairesi binası yıkılarak, yerinde bir otopark projesi gerçekleştirmek,
5-Canbalı Mahallesi, 73 Ada, 1 Parsel üzerinde Hayvan Damları inşa etmek,
6-İlçenin çeşitli bölgelerinde otopark alanları açmak,
7-Runguçpaşa Mahallesi, 50 Pafta, 214 Ada üzerinde bulunan Belediye Hizmet Binası ve arka kısmında atıl vaziyette bulunan Belediye İş Hanı’nın yıkılarak, burada ilçeye yeni “Belediye Hizmet Binası” kazandırmak maksadıyla, belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere İller Bankası ve/veya diğer finans kuruluşlarından 30.000.000 (otuz milyon) TL tutarında bir kredinin temin edilmesi maksadıyla borçlanmak için Belediye Başkanı Sayın Ali Özkan’a yetki verilmesi istenmişti.
MHP Grubu olarak bu teklife onay vermedik. Ancak AK Parti meclis üyelerinin ‘Evet’ oyları ile borçlanma yetkisi ‘Oy çokluğu’ ile meclisten geçti.
Yine bu madde kapsamında MHP Meclis Üyemiz ve Grup Sözcümüz Nadir Ünlü, bu yapılacak işlerin kalem kalem gündeme alınarak, öncelik sırasına konularak ve bir fizibilite/maliyet raporu çıkartılarak oylanmasının daha mantıklı olacağını, bunun bir bakıma torba yasa gibi önümüze sunulmuş olduğunu belirtti. Akabinde direk oylamaya geçilerek konu AK Partililerin desteğiyle oy çokluğuyla kabul edildi.
Yapılmak istenen işleri teker teker ele alalım; Talep edilen 30.000.000 TL neredeyse Karacabey Belediyesi’nin 2017 yılı bütçesinin % 43’nü oluşturmaktadır.
Biz Sayın Başkan’ın yapacağı güzel ve yararlı işlerde her zaman yanında olacağımızı daha önce de her yazımızda ve her yerde dile getirdik. Ama yapılacak işler ‘Fayda/Maliyet’ analize uygun olmalı ve mantık çerçevesi içerisinde belirlenmesi kaydıyla.
Basit bir örnek vereyim; Sayın Başkan görevin ilk zamanlarında mevcut soğan pazarı/kamyon garajının istimlak edilmesi maksadıyla bir rapor hazırlatmış, bu raporda İstimlak bedeli + Yıkım Bedeli gibi rakamlardan oluşan bu rapora istinaden 3.000.000 TL borçlanma yetkisi istemişti. Raporu incelediğimizde istenen para yapılacak işlere tam yetiyor ve çok az bir kaloması vardı. Orada söz alarak Sayın Başkana bu konudaki girişimden dolayı teşekkür ederek, “Yetmiyorsa 3.500.000 TL, yetmiyorsa 4.000.000TL yetki verelim, konu elzem bir konu, sizi zor durumda bırakmayalım” demiştim. Sayın Başkan da, “İyi niyetiniz için teşekkür ederim, bu meblağ yeterli” demişti.
Olaylar nasıl gelişti bilmiyorum, bu yetki kullanılmadı ve bahse konu yerler alınamadı. Kısaca biz inandığımız her konuda Sayın Başkanın önünü açmak için desteğimizi esirgemedik.
Bir belge elime ulaştı. Sayın Başkan, bankalara yazı yazarak 84 ay vadeli 4.800.000 TL belediye adına kredi talebinde bulunmuş. Yanlış bilmiyorsam bir banka ile de anlaşılmış. 84 ay yani 7 yıl!
Başkanın görev süresinin bitmesine, eğer tekrar seçilmez ise takriben 1.5 sene kaldı. Bu ne demek? Bu kredi ödeme dönemi hem Sayın Başkanı, hem ondan sonra göreve gelecek başkanı ve ondan sonrada gelecek diğer başkanın görev süresi boyunca yükümlüğü altına gireceği bir bedel.
Bu parayı göreve geldiği ilk zaman talep etse, inanın seve seve canı gönülden desteklerdik. Ama bu kredi ödeme takvimi, mantık ve etik kurallar çerçevesine sığmamaktadır.
Daha önce bazı eleştiriler yaptığımda, Sayın Başkan açıklamalarında “Kasamızda şu kadar para var, bu kadar para” diyerek cevap veriyordu. Bende birçok kez; “Belediye bir ticari şirket değil, para olup hizmet olmadıktan sonra ne yararı var, borcumuz olsun ama ödeyebileceğimiz borcumuz olsun ve hizmette olsun” demiştim. Ama bu istenen borçlanma talebi, birinin yaptığı borcun torunlara kalması gibi bir şeydir.
Daha önce yaptığım basın açıklamalarında, devamlı üzerine vurgu yaptığım. Öğretmenler Parkı konusu vardı. Bu aşamaya getirilene kadar ödenen paranın çok küçük bir kısmı harcanarak bu park kullanıma açılabilecek iken, atıl durumda 3.5 yıl bırakılarak, bütün materyallerin çürümesine ve kullanım imkanının kalmamasına sebep olundu. Madem yapacaktınız Sayın Başkan, Allah aşkına günah değil mi Karacabey halkının cebinden çıkan kaç milyon TL’ye? Keşke heba edilmesiydi, çürümeye bırakmasaydı! Ne oldu da şimdi yapma iştahı sizde hasıl oldu?
Yine Bakırköy’de bulunan 52 dönümlük araziye Hâl Binası ve yeni Kamyon Garajı inşa edilecek. Şimdi kamuoyuna o bölgenin haritasını da paylaşıyorum. Sadece 1737 parselde bu çalışmayı yapmak mı uygundur, yoksa böyle bir niyet hasıl olduğunda hiç dillendirmeden doğusunda bulunan iki parselinde satın alınarak yapılması mı uygun olurdu? Hele hele bir de buna batısındaki parselde eklenmiş olsaydı süper bir coğrafi alan çıkardı. Doğusundakilerde alınsa 80 dönüm yapar, batısındaki de alınsa 178 dönüm yapar ve geleceğin 30 senesine hizmet edecek bir kamyon garajı ve hal binası yapılırdı.
Neden dillendirmeden diyorum? 2 senedir kocaman bilbordlarda “Buraya kamyon garajı yapılacak” diye reklam yapıldı, böyle olunca da bölgedeki arazi fiyatları üçe katlandı. Şimdi alacağınızın böyle bir girişim olsa 3 kat fazla para ödemek zorunda kalacaksınız. Yani 2 seneden beri sadece billboard reklamından ibaret olan yer, görev süresinin bitimine 1.5 yıl gibi süre içinde başlanarak ne zaman bitirilecek?
Zaten burada esas konu durup durup son düzlükte koşmaya çalışmaktır. Ama bunların, yapılacak işlerin alt yapısı oluşturulmadan, öncelik sırası ve ekonomisi hazırlanmadan yola çıkmak hem size hem de Karacabey’e zarar verir Sayın Başkanım, bizim derdimiz bu.
Yavaş yavaş ama emin adımlarla iyi bir planlama, iyi bir fizibilite, iyi bir öncelik sırası oluşturularak adımlar atmak ve bu adımları günü kurtarmak adına değil de geleceğin en az 25- 30 yıllık ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlamak daha mantıklı değil midir?
Sayın Başkanın görev ve sorumluluğunun, bir belediye başkanının sorumluğunun ne kadar büyük ve zor olduğunu biliyorum, bildiğim için de elimizden ve dilimizden geldiği şekliyle bunları anlatmaya, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Derdimiz pişmiş aşa su katmak değil. Yetkililerin önüne set yapmak değil, çamur at tutmaz ise izi kalsın hiç değil. Sayın Başkanım; derdimiz el ele vererek Karacabey’i yaşanılabilir bir kent haline getirerek, uzun yıllar ihtiyaçlara cevap verecek bir yol haritası izlemektir.
Bir de sizin her yerde dile getirdiğiniz ‘TEKNOSAB’ konusu var. Sayın Başkanım, bu TEKNOSAB’ın açılımı nedir? Karacabey’e ve Karacabey halkına sağlayacağı katma değer nedir? Bu konuda da bizleri bilgilendirirseniz memnun oluruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.