“Böceğin yemediğini tüketiyoruz”

Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından Türkiye'de 2. düzenlenen “Organik Hayvancılık Kongresi”nde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Ak “Kurdun, böceğin yemediğini biz tüketiyoruz” dedi.

UÜ Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, “2. Türkiye Organik Hayvancılık Kongresi” başkanlığı üstlendi.

Kongrede konuşan Prof. Dr. İbrahim Ak, halk arasında yaygın olarak kullanılan 'Kurt ve böceğin yaşadığı ürün organiktir' algısını değerlendirdi.

Ak, “İlaç kullanmamışsanız, kurt ve böceğin tabiî ki ürünlerde zararı daha fazla olacak ve kendi de yaşayacaktır. Dolayısıyla böceğin yaşamadığı o ürünü tüketmiş oluyoruz. Ne kadar kimyasal aldığımızı da ve ne kadar risk altında olduğumuzu da bu anlamda düşünün” dedi.

Uludağ Üniversitesi'nin (UÜ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ile düzenlediği Türkiye 2. Organik Hayvancılık Kongresi'nde başkanlık görevini üstlenen Prof. Dr. İbrahim Ak, piyasada 'organik' adı altında satılan ürünlerin etiketlere bakılması gerektiğini söyledi. Bir ürünün organik ürünü olduğuna güvenmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın görevlendirdiği uluslararası kontrol sertifikasyon kuruluşları tarafından belgelendirilmiş olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ak, “Bunların denetiminden geçmiş ve organik ürün olma sertifikasını almış ürün ise bunu güvenerek alabiliriz. Ama etiketsiz ürünlerde bu risk her zaman var, kandırmaca olabiliyor. Organik ürün etiketine, logosuna mutlaka bakmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye Organik Hayvancılık Kongresi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, kurt ve böceğin yaşamadığı ürünleri vatandaşın tükettiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ak, şunları kaydetti: “Tarım ilacı kullanılmayan ürünlerde kurt ve böcek yaşayacaktır. İlaç kullanmamışsanız, kurt, böcek tabiî ki ürünlerde zararı daha fazla olacak ve kendi de yaşayacaktır. Dolayısıyla böceğin yaşamadığı yerde biz o ürünü tüketmiş oluyoruz. Ne kadar kimyasal aldığımızı da ve ne kadar risk altında olduğumuzu da bu anlamda düşünün.”

Türkiye'de yeterli olmasa da organik bitki üretiminin organik hayvansal ürünlere nazaran daha iyi olduğunu dile getiren Ak, Bitkisel üründe daha iyi durumdayız. Üreterek çevreyi korurken, tüketmeyerek sağlığımızı korumuyoruz. Tüketimde istenilen düzeyde değiliz. Aslında gönlümüzden geçen üretirken çevreyi korurken tüketerek de kendi sağlığımızı korumamız. Bunun ana nedeni tüketicinin yeterince bilinçli olmaması ve alım gücü. Organik ürünler maalesef az olduğu için olması gerekenin üzerinde bir fiyatla satılıyor. O nedenle bunların üretim ve tüketiminin desteklenmesi halinde Türkiye'de de bu ürünlerin kullanımı artacaktır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İbrahim Ak, organik hayvancılıkta çok ciddi sıkıntı bulunduğunu vurguladı. Ak şunları söyledi: “Bazı hayvan hastalıkları nedeniyle hayvansal ürünlerin yurtdışına ihracat yasağı olması iç pazarda da tüketicinin alım durumu belli. Daha ucuz olan yumurtayı, sütü almayan tüketici, organik ürünü tüketme yoluna gitmiyor. O nedenle organik hayvancılığın Türkiye'de özellikle desteklenmesi gerekiyor. Organik kiraz çıkınca bir müddet yemeseniz de olur. Ama organik süt, yumurta ve ekmeği her gün tüketiyoruz. Sağlık açısından her gün tüketilen ürünlerin organik olması desteklenmeli. Organik ürün üretim ve tüketimine destek vermezsek, çevremizi koruyamayacağımız, gelecek nesilleri risk edeceğimiz gibi buraya vermediğimiz destek bizim çok daha fazla sağlık gideri, hastane gideri ve ilaç bedeli ödemimize neden olacaktır. Başta kanser olmak üzere birçok hastalıkların nedeni kullanılan kimyasallar ve diğer olumsuz faktörler. Böyle bir riski göze almak ne kadar doğru.”

“Can boğazdan gelir, can boğazdan çıkar”

'Can boğazdan gelir' sözünü 'Can boğazdan çıkar' ifadesiyle yorumlayan Prof. Dr. Ak, organik hayvansal üretiminde en önemli kısmın yem olduğunu ifade etti. Yemlerin kimyasal madde içermeyen, GDO'suz olması gerektiğinin altını çizen Ak, Sadece bu da yeterli değil. Hayvanın doğal davranışlarının yerine getirmesi bunlar birçok hastalığın ortaya çıkmasını da engelliyor. Hayvanı içeride kitlerseniz, birçok problem meydana geliyor. Merada gezen hayvanlar çok daha az problem yaşıyor. Beslenme ve barınma şartları organik hayvansal ürünlerde çok önemlidir. Her ilacı rast gele kullanmama gibi sebepler de önemli. Avrupa'da organik hayvansal tüketim oranı yüzde 20'lere ulaşmışken bizde binde bir oranında. Yumurta ve benzeri ürünlerde daha da alt düzeydeyiz. Vatandaştan çok yetkililere tavsiyemiz şudur; organik hayvansal üretimi artırılmalı, tüketimi kolaylaştırılmalıdır” dedi. 

KTSO'dan organik hayvancılığa destek  

 Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KTSO) da desteklediği “2. Türkiye Organik Hayvancılık Kongresi”nde Başkan Naci Güncü ve Genel Sekreter Özgür Carlı, Burhanlar Tarım'ın standını ziyaret etti.

Karacabey'de organik tarım alanında önemli çalışmalar yapan Burhanlar Tarım'a teşekkürlerini ileten Güncü, “Burhanlar Tarım organik tarım alanında yılmadan çaba gösteriyor. Gayretleriniz için çok teşekkür ediyoruz" dedi. Şaban Burhan tarafından ikram edilen organik ürünleri tadan Güncü, Burhanlar Tarım'a çalışmalarına başarı diledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.