Birileri kaldırım işgallerinden nemalanıyor mu?

*Esnafların parsellediği yaya kaldırımları geçit vermiyor. Vatandaş, yaya kaldırımları işgal altında olduğu için ana yola inmek zorunda kalıyor. AKP’li Belediyenin yıllardır çözüm üretmediği için özellikle yaşlılarımız, engellilerimiz, bebekli bayanlarımız ve küçük çocuklarımız can güvenliği kaygısı yaşıyor. Cadde ve sokaklardaki yaya kaldırımları yasaları çiğneyerek yürünmez hale getiren aç gözlü esnafa göz yuman Belediye eleştiri oklarının hedefi oldu.

Karacabey’in cadde ve sokaklarındaki kaldırım işgalleri, can güvenliği kaygısı yaşayan vatandaşları isyan ettirdi. Aç gözlü bazı esnafın işgali yüzünden yaya kaldırımında yürüyemedikleri için ana yola inmek zorunda kalan yaşlılarımız, engellilerimiz, çocuklarımız ve bebekli bayanlarımız, trafiğin akışını engelledikleri gerekçesiyle sürücülerin hakaretleriyle karşılaşıyor. Can güvenliği kaygısı yaşayan insanlarımızın aşağılanması ve hakaretlere uğramasının tek sorumlusu olan Belediye ise kılını kıpırdatmıyor.
İşgallere son verilmesi için meclis kararı bile bulunmasına karşın, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın “Bu sorunu çözeceğim” dediği halde yıllardır hiç bir adım atmaması üzüntü yaratıyor.
Ali Özkan’ın göz yumması nedeniyle kendilerine ait kaldırımları yıllardır kullanamayan yayalar, bir yandan can güvenliği tehlikesi yaşıyor, diğer taraftan da, ana yola inmek zorunda kaldıkları için sürücülerin gazabına uğruyor.
Yıllardır çözüm üretilmeyen kaldırım işgalleri konusundaki duyarsızlık özellikle yaşlılarımızı, engellilerimizi, çocuklarımızı ve bebekli bayanlarımızı çok zor durumda bırakıyor.
Ne yapacağını şaşırmış durumdaki yayalar, kendilerine ait kaldırımların işgal edilmesi konusunda yasaları işletmeyen Belediye’den bu konuda duyarlılık beklediğini dile getiriyor. Belediyenin, söz konusu bu ilginç tavrı, aç gözlü esnafların daha da cesaretlenmesine neden olduğu belirtiliyor.
“Nasıl olsa Belediye ses çıkarmıyor” mantığıyla hareket eden bir çok esnaf, her türlü malzemesini gerekli olmadığı halde yayalara ait kaldırıma çıkararak engel yaratıyor.
Birilerinin tapulu malıymış gibi kullanılan yaya kaldırımları göz göre, göre kapatılıyor. Yayalar ise en doğal hakkı olan kaldırımda yürüyemiyor ve ana yolda kendisine araç çarpmaması için kılıktan kılığa giriyor. Küfür yiyiyor, hakarete uğruyor, yine de haksız bulunuyor.
Kahvehane önlerinden geçmek ise neredeyse olanaksız. Kahveci esnafın masa ve sandalyesini kaldırıma koyması, özellikle bayanlara kabus oluyor.
Kaldırımların yayalara bırakılmasını isteyen mağdur durumdaki vatandaşlarımız, bu konuda eleştiri oklarını Belediye’ye yöneltirken, “Yasalara işlerlik kazandırılsın. Keyfi işgallere son verilsin. Yaya kaldırımlarında rahatça yürüyebileceğimiz bir ortam yaratılsın. Evimize huzur içinde gidebileceğimiz bir şehir istiyoruz. Bizler, kaygısız korkusuz ve sağlıklı bir yaşamı haketmiyor muyuz? Caddelerimizde ve sokaklarımızda yürümek çok zorlaştı. Yayalara ait kaldırımların üzerini bazı esnaflar babasının çiftliği gibi kullanıyor. Yetmezmiş gibi, birçok sürücünün de boş kalan yerleri otoparka dönüştürmesi yürüyecek alan bırakmıyor. Böyle olunca da ister istemez yol ortasından yürümek zorunda kalıyoruz. Bu kez de aşağılanarak hakarete uğruyoruz. Kaldırım işgalleri hem şehrimizin görünümünü çirkinleştiriyor, hem de yaya trafiğini aksatarak, can güvenliği tehlikesi yaratıyor. Karacabey’e ve Karacabey’liye yakışmayan bu kötü görüntüye Belediye’nin bir an önce çözüm getirmesini bekliyoruz” dedi.
Belediye, yaya kaldırımların işgal edilmesini önlemek için Kabahatler Kanunu’nun 38’inci maddesini işleteceğini ve bu kargaşaya son vereceğini bir yıl önce de duyurdu. Alınan karara uymayanların ise kesinlikle cezalandırılacağını açıklayan Belediye Başkanının bu güne kadar hiç bir adım atmaması, “Acaba AKP mi böyle istiyor” sorusunu gündeme getirdi.
Karacabey’de rezalet denilebilecek boyutlara ulaşan kaldırım işgallerine defalarca dikkat çekilirken, Belediye’den bir kez daha kansere dönüşen bu soruna kalıcı çözüm üretmesi istendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.