BİR DARBE DE PANCAR ÜRETİCİSİNE!

Karacabeyli üreticiler bu yıl soğan, buğday, domates ve mısırdan sonra pancarda da hayal kırıklığı yaşadı.

*Maliyetler sürekli artarken, alım fiyatlarındaki yetersizlik üreticiyi canından bezdirdi. Pancar üreticisi en az 400 TL beklediği alım fiyatları için 336 TL olarak açıklama yapılması şaşkınlık yarattı.

Karacabeyli üreticiler bu yıl soğan, buğday, domates ve mısırdan sonra bir darbe de şekerpancarından yedi.

Son bir yıl içinde üretimdeki maliyetler en az yüzde 60 yükselirken, şekerpancarı alım fiyatlarındaki artışın ise yüzde 10’da kaldığı görüldü.  

Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü, bu konuda sözleşme kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şekerpancarı baz alım kesin fiyatını 336 TL olarak açıkladı.

ÜRETİCİ ŞOKTA

Karacabeyli üreticiler son bir yılda, gübreden ilaca, tohumdan sulamaya, enerjiden işçiliğe kadar tüm üretim maliyetlerinin en az yüzde 60 yükseldiğine dikkat çekti.

Geçen yıl 300 lira olan 16 polar şekerpancarındaki artış bu yıl yıl yüzde 11 oldu. Bu da pancar üreticisinde şok etkisi yarattı.

Pancar üreticisi, “2019’da bir önceki yıl 235 lira olan 16 polar şekerpancarı alım fiyatına yüzde 27 zam yapılarak 300 liraya çıkarılmıştı. Geçen yıl 01 Eylül’de açıklanan alım fiyatı bu yıl Ekim ayı sonuna bırakıldı.

Enflasyon ve yüksek girdilerle boğuşan çiftçi bu yıl birde pandemi belasıyla karşılaştı. Pandemi sürecinde de ek sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldı. Nereden bakılırsa bakılsın bu fiyatlar çok düşük.

Pancar üreticisi fiyatlar belirlenmeden bir ay önce fabrikalara ürün teslim etmeye başladı. Beklentilerin çok altında açıklanan pancar fiyatı, üreticinin zarar etmesine neden oldu. Üretici çok zarar ettiği için önümüzdeki yıl belki de pancar ekimi yapmayacak.” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.