“6 kilogram pancara 1 bardak çay!”

Açıklanan fiyatlara tepki veren Başkan Erdem, şeker pancarına devlet tarafından hakettiği değerin verilmediğini savundu.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, açıklanan pancar fiyatının çiftçiyi tatmin etmediğini söyledi. 6 kilogram pancarla ancak 1 bardak çay içilebildiğine dikkat çeken Erdem, “16 polar üzerinden kilogramı 33,6 kuruş açıklanan pancar fiyatı, rakamsal olarak çok komik kaldı” dedi.

         Türkiye’de mısır, buğday, ayçiçeği, çeltik ve pamukla birlikte 6 büyük ürün arasında yer alan şeker pancarının devlet tarafından doğru desteklenmediğine vurgu yapan Başkan Erdem, “Pancar fiyatı 16 polar üzerinden kilogramı 33,6 kuruş olarak açıklandı. Ancak bizim bölgemize baktığımızda ve çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde pancar ürünü ortalama 12 polar düzeyinde kalmaktadır. Bu da 25,2 kuruşa denk geliyor. Yani 12 polar da, çiftçilerin eline geçecek para kilogramda 25,2 kuruş olacak.

         Genel olarak baktığımızda açıklanan pancar fiyatlarının bize komik gelen tarafı, küspesinin (posası) ürünün kendisinden daha pahalı gelmiş olmasıdır. Paketlenmiş küspe fiyatı fabrika çıkışı 28 kuruş olarak belirlendi.

         Bunun yanı sıra bir bardak çayın 1,5 TL olduğunu düşündüğümüzde, açıklanan bu pancar fiyatlarıyla bir bardak çay bile içilemez. Çünkü 1 kilogram pancarda maliyet 20 kuruş civarlarındayken, şuan ki pancar fiyatı çiftçimizi çok üzmektedir.

         Şahsi inancım, emek kutsaldır. O nedenle üretenin yanında olunması gereklidir. Her zaman söylediğim gibi Karacabey çiftçisi modern tarımı takip ederek, bıkmadan usanmadan üretmeye devam ediyor.

         Türkiye’de bildim bileli tarım hep zordur derler. Herkes belirli fikirler söyler; öyle yapsak doğru olur, böyle yapsak doğru olur diye. Karacabey Ziraat Odası’nın fikri de 6 büyük dediğimiz ürüne devlet tarafından doğru desteklemeler verilmesidir. Bu ürünler mısır, buğday, ayçiçeği, çeltik, pamuk ve pancardır. Bu 6 ürüne hakettiği verildiğinde emin olun Türkiye’de tarım yüzde 80 rahatlar” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.