Bilimin ışığı Bursa’dan doğacak

İlki 2012’de yapılan Bilim ve Teknoloji Şenliği 2013’de daha bir büyümüş ve altmışa yakın üniversiteyi de içine alan bir bilim festivaline dönüşmüştü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlendiği ve 3-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen ‘Bursa Bilim Şenliği 2013’, Merinos Park’ta adeta bir festival havası yaratmış, ana teması ‘Geleceğin Otomobilleri’ olan o şenlikte gençler yaratıcılıkta sınır tanımamıştı.
Şenlikte 200 proje standı, 60 patentli mucit ve 60 üniversite kulübü, 15 güneş ve hidrojen arabası, 30 Ar-Ge ve İnovasyon firması, 80 okul ve 60 lise projesi, 10 Bilim Merkezi, 10 atölye ve mesleki yönlendirme çadırı yer almıştı.
Çadırlardaki öğrenciler projelerini anlatıyorlardı soranlara. Ampuller, bastonlar, arabalar… İcat çıkarmışlardı besbelli.
Öğretmenleri eşliğinde çadırları gezen miniklerin arasında ise başımıza icat çıkartacak mucitler vardı belki. İlk tohumlar o anda atılıyordu. Belki yıllar sonrasında anlatacaktı mucitliğinin kaynağını.
Kimbilir…
O günün üzerinden geçen dokuz ayın ardından, 25 Ocak 2014 günü Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin BUTTİM’deki yeni binasının açılışı yapıldı. Daha önceleri Merinos AKKM’de yer alan merkez yeni alanına taşınmış ve kapılarını bilim sevdalılarına sonuna kadar açmıştı.
Açılıştan önce ziyaretine gittiğimiz merkezdeki çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyordu. Açılışa yetişir mi yetişmez mi düşünceleri ve kaynak sesleri arasında üst kata çıkmış, Kültür A.Ş. Başkanı Rıfat Bakan ile birlikte Bilimin Sultanları sergisini dolaşmaya başlamıştık.
Türkiye’de ilk kez Bursa’ya getirilen Bilimin Sultanları sergisinde, Altın Çağ’da yaşamış bilim alimleri ve onların icatları sergileniyordu. ABD, Kanada, Güney Afrika, Dubai, Malezya ve Norveç’te yer alan dünyaca ünlü bilim merkezlerinde sergilenen ve Türkiye’de ilk kez Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne gelen sergi, 700-1700 yıllarını, yani bilimin Altın Çağı olarak adlandırılan dönemini aydınlatıyordu. Dünya üzerinde yaşamış olan Müslüman bilim adamlarının bu dönem boyunca bilime ve teknolojiye yaptıkları katkıyı gözler önüne seren sergi; astronomi, yön bulma, matematik, tıp, eczacılık, enstrüman yapımı, mühendislik, su taşıma teknikleri, optik ve uçak gibi birçok konuda Müslüman bilim adamlarının buluşlarını bilimseverlerle buluşturuyordu.
Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 800 metrekarelik özel bir alana yayılan ve Haziran ayına kadar açık kalacak olan sergide; 35 interaktif ve uygulamalı düzenek, 3 dokunmatik ekranlı oyun, 10 video gösterisi ve 75 poster yer alıyor ve ziyaretçilerini bekliyordu .
Nuh’un Gemisi, El Cezire’nin 3 metre boyundaki Filli Su Saati, kendini Galata Kulesi’nden bırakarak Üsküdar’a kadar uçan Hezarfen Ahmet Çelebi…
Küreler, toplar, aynalar, sihirli şişeler, elinde ibriği ve tarağıyla karşımızda duran berber görünümündeki ilk robot.
İlk uçan insan olarak anılan 9’uncu yüzyılda Endülüs İspanya’sında yaşamış olan Abbas Bin Firnas, iğne deliği kamerası adı verilen fotoğraf makinesini ilk kez bulan 10’uncu yüzyılda yaşamış İbn Al-Hayşam, Çinli Müslüman denizci-kâşif Zheng He, cerrahların babası sayılan Al-Zahrawi, bilim adamı-çevirmen Hunayn Ibn Ishaq, uzay bilimci Al-Battani ve diğerleri.
17. yüzyıla kadar denilse de; sergi, 13. yüzyılla sınırlı kalan ve çoğunluğu Abbasi Devleti ve Endülüs Emevi Devleti sınırlarında yaşamış kişilerden oluşmuş.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan ise sadece Osmanlı Donanma Komutanlığı yapmış olan ve Amerika Kıtasını da gösteren haritasıyla ünlü Piri Reis yer almış. Bize de okyanusu bir adımda atlamak kalmış..
BTM’de neler var neler…
Bilimin Sultanları’ndan BTM’ye dönecek olursak;
9 bin metrekaresi kapalı, 20 bin metrekare toplam alana sahip olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 14 farklı noktada 270’e yakın deney alanı bulunuyor. Yenilenebilir Enerji, Suyun Serüveni, Dev Makine, Enerji Makinesi, Jiroskop, Vorteks/Girdap Tüneli gibi özel galeriler var. Ayrıca eğitim salonları, kimya, fizik, robot ve birçok konuda atölye alanları, bilim şovları, bilim kampları ve söyleşileri, simülasyon cihazları, video duvarı, kafeterya, planetaryum, üç boyutlu sinema salonu gibi alanlar da merkeze dahil olacak.
Yaklaşık 27 milyon TL yatırımla hayata geçirilen, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da ilk 5 merkezinden biri olmayı hedefleyen merkez, geleceğin bilim insanlarını yetiştirecek.
Bu merkezde “DOKUNMAMAK” yasak olacak. Her şeye dokunulacak. Akla gelen her soru sorulacak, her konu öğrenilecek.
Aileler çocuklarını alıp buraya getirecek. Okullar buraya bilim turları düzenleyecek. Sadece kitaplarda okunarak yapılan eğitimin dışına çıkılarak, edinilen teorik bilgiler uygulamalı deney düzenekleri ile perçinlenecek.
Yeter ki duyurular iyi yapılsın, yeter ki bağlantılar sağlam kurulsun.
Bilimin, sanatın ve eğitimin her daim yanında olmayı kendimize düstur edindiğimizden, böyle bir merkezin Bursamıza ne kadar yakıştığını ve yaşaması için elimizden geldiği kadar yanlarında olacağımızı belirtmeden geçemeyeceğim.
Bu arada; bu merkez sadece çocuklar için değil. Biz büyüklerin de bilmediği ya da zamanında öğrendiği ama artık unuttuğu o kadar çok şey var ki.
Bu yüzden BTM kendimizi güncellemek için de kaçırılmaz bir fırsat.
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.