Bilim insanı, bilim insanını anlamaz mı?

Uyardı.

Dinlemediler!

Bursa şimdi koronavirüste ilk beşte…

Şampiyonluğa gidiyor!..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, her akşamki bilgilendirme toplantısında tehlike uyarısı yaptığı ve dilinden düşürmediği şehirlerden birisi olmaya devam ediyor Bursa…

Koca’dan çok önce yaklaşan tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Kayıhan Pala ise bilim insanı olarak üstüne düşeni yaptığı için soruşturma geçiriyor!..

Bilim insanı, bilim insanının söylediğini anlar diye umut edenler, Uludağ Üniversitesi Rektörü Saim Kılavuz’un bu soruşturmaya izin vermeyeceğini bekliyorlardı ama öyle olmadı!

Rektör, Uludağ Üniversitesi’ni çıktığı televizyon programlarıyla Türkiye’ye duyuran, “Bursa’da böyle bir üniversite var” dedirten Hocası için beklenen desteği vermek yerine, suçlamayı yapan makamı haklı bulmuş!..

Koronavirüs salgını sürecinde bilimsel verilerden yola çıkarak yaptığı uyarılarla dikkat çeken bilim insanlarından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında, “halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirici” açıklamalar yaptığı iddiasıyla soruşturma açılmasına yeşil ışık yakmış.

Haklı olarak Prof. Dr. Kayıhan Pala, her gün açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da bu durumda kendisi gibi yargılanması gerektiğini söylüyor.

“Sağlık Bakanı dün bir tweet attı.

Bursa’da çok ciddi bir vaka artışından yakındı.

Bu halkı paniğe sevk etmekse bakan yapıyor bunu!

Benden sonra bunu 3-4 kez yaptı.

Dolayısıyla birisi epidemiyolojik öngörülerde bulunuyor ve gerçekleri söylüyorsa, bunun hakkında soruşturma açma tutumu ortaya konuyorsa, buna toplumun geniş kesiminin yanıt vermesi lazım.

Kişisel yanıtım zaten belli.

Ben bundan sonra da bunları söylemeye devam edeceğim.

Ben halk sağlığı uzmanıyım ve bilim insanıyım, hem halk sağlıkçı, hem bilim insanı olmanın getirdiği sorumlulukları yerine getireceğim!

Geçmişte de getiriyordum bundan sonra da getireceğim!..”

Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın söylediklerinden etkilenip paniğe kapılan birileri var mıdır bilmiyorum ama aylardır yapılan uyarıları kulak ardı eden insanlar bunu panik içinde olduklarından mı yapıyorlar?

İçi boş bu soruşturmadan kim ne umuyorsa kendi kişisel çıkarı için belki aradığını bulmuş olabilir ama Bursa için yaptığının doğru olmadığını, her akşam açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca söylüyor zaten.

Koca’nın açıklamaları soruşturma izni isteyen ve verenlere yeterli yanıt zaten.

Kayıhan Hoca, doğruları söylediği için uğradığı haksızlıklara boyun eğmeyecek kadar bilime sahip çıkıyor.

Burada asıl sorun, bilim insanı unvanına sahip olanların yeterince ses çıkarmamasıdır!..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.