Besiciler ve kasaplar, mezbaha yetersizliğinden yakındı!

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca mezbaha sıkıntısı yaşandığını ve bu nedenle besicilerle birlikte kasapların mağdur olduğunu söyledi.
35 yıldır kullanılmakta olan mezbahanın yetersiz kalması nedeniyle Mustafakemalpaşa’ya taşınmaktan bıktıklarını belirten Nuri Karaca, çok yüklü nakliye ve kesim bedeli ödediklerine dikkat çekti.
Karaca, “Hayvancılığın başkentinde yaşadığımızı söylüyoruz, ancak doğru dürüst bir mezbahamız olmadığı için başka ilçelerde kesim yaptırmak zorunda kalıyoruz?” dedi.
Bölgede yapılan yatırımları memnuniyetle karşıladıklarını belirten Karaca, Karacabey’e yakışır modern bir mezbaha yapılmamasına hiç bir anlam veremediklerini dile getirdi.
Karaca, dün yaptığı basın açıklamasında besicilerin ve kasapların mağdur olduklarını şu sözlerle ifade etti: “Hayvancılığın başkenti ve tarımda marka şehir” olarak sunumu yapılan Karacabey’imizdeki kasaplarımız ve besicilerimiz kan ağlıyor. Karacabey’de hayvanlarımızı kestirecek yeterlilikte bir mezbaha olmaması üzüntü yaratmaktadır. Mustafakemalpaşa’nın sömürgesi olduk.
Mezbahamızın Belediye tarafından butik mezbahane olarak ruhsatlandırılması, kasap esnafımızın komşu ilçelerde kesim yapmasına ortam hazırladı. Söz konusu bu uygulama Karacabey’e maddi ve manevi büyük zararlar vermektedir.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün verdiği ruhsatla bir günde 4 adet büyükbaş ve 12 adet küçükbaş hayvan kesimine izin veriliyor. Mezbahamızda kesilen hayvanlar, başka il veya ilçeye gönderilemiyor. Bu da büyük bir mağduriyete yol açıyor.
Besicilerimizin hayvanları ağırlıklı olarak Mustafakemalpaşa’da kesilmektedir. Belediye Başkanı’nın çabaları ile Mustafakemalpaşa’da şu anda çalışan 2 adet mezbahanın dışında, özel sektör Türkiye’nin en büyük entegre tesisinin inşaatına başlamıştır. Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin yer verdiği ve her türlü yardımı yaptığı bu tesis için 20 milyon TL harcanacaktır. Karacabey mezbahasını çalıştıranlar ise zarar etmektedir. İşletmecimiz çok zor bir durumda kalmasına karşın özveri ile mücadele etmektedir.”
Besicilerimiz yüklü nakliye bedelleri öderken, kasap esnafımızın kesim paraları ve vergiler başka belediyelere akmaktadır.
Belediyemizin bu soruna en kısa zamanda el atması bekleniyor.
Bursa Ticaret Borsası yaptığı açıklamada 2016 yılı işlemlerinde rekor kırdığını ve en büyük gelirin ise hayvancılıktan elde edildiğini duyurdu.
Besicilerimiz, Bursa Ticaret Borsa’sının Karacabey’li başkanına gönderme yaparak, ikide birde yılan hikâyesine dönen Badırga projesinden söz edeceğine, kendi ilçesinin mezbahasına el atması daha doğru olamaz mı? diye sitemde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.