“BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİNİZ “

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

Başlık Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ümüze ait. Son günlerde hükümeti eleştirmek adına zan altında bırakılan doktor, hemşire, hasta bakıcı, sağlık personeline destek amacıyla bu dizeleri yazıyorum. AKP hükümetine muhalefet etmek adına “malzeme yok, yetersiz”, “ölümler gizleniyor”, “önlem almakta gecikildi”, “0,21 Fahrettin ortalaması”, “Sağlık Bakanı istifa etmeli” diyen covid19’dan daha beter Türkiye Cumhuriyeti düşmanı var. İnsanımızın ölümlerinden medet umarak iktidar olmak isteyen ya da iktidarı düşüreceğini zanneden bu güruh Sağlık İnsanlarımız olağanüstü çaba ve bilgi birikiminden uzak, Devletine güvensiz, karaktersiz insanlar. Bizler bu pandemik krizin en az hasarla AKP Hükümetince değil Türkiye Cumhuriyetinin Sağlık Ordusunca atlatılacağına Sağlık Ordumuza sonsuz güven duyuyoruz. Sizlere eşi Kanuni Hastanesinde çalışan, bir doktorun mücadeleyi, izlenen yolu açıkladığı yazısını sunuyorum. . . . . . . . . . . . . . . . . .
ÖN BİLGİ (A.A.A) “Açıklanan rakamların yüzde 60’ı İstanbul’a ait. Bizde eşimle İstanbul’da görevdeyiz. Eşim İstanbul’un en yoğun pandemi hastanelerinden biri olan Kanuni EAH’de çalışıyor. Ayda 11 Covid-19 nöbeti var. İlk kez dün geceki Covid-19 nöbetinde birkaç dakika da olsa ara verebilmiş. Ama buna rağmen sabah eve geldiğinde yürüyecek hali kalmamıştı. Çünkü bu koruyucu ekipmanlar nefessiz bırakıyor insanı…
Geçen haftaki nöbetlerinde 4 saatlik bir periyotta 80 hasta bakıyordu. Dün gece ise bu yarı yarıya azalmış. Ama daha da önemlisi önceki hastaların hemen hepsinde akciğer tutulumu var iken şimdi bu da azalmış. “
“Yani hem vakaların sayısı azalıyor hem de şiddeti. Zaten bu durum bakanlığın açıkladığı verilerde de görülüyor. Vaka sayısındaki baskılanma tabi ki izolasyon önlemlerine bağlı. Ama tedavideki başarının sırrı Türkiye’nin kendi deneyimlerini devreye sokması, yani kendi algoritmasını geliştirmesinden kaynaklanıyor. İlk vakalarda mecburen biz de Çin deneyimlerini dikkate aldık. Çünkü başka çaremiz yoktu. Ama ilk 1-2 hafta sonra kendi tecrübelerimize dayanarak kendi algoritmamızı geliştirdik. Bakanlık neredeyse her hafta algoritmayı yeniledi. Ve böylece dünyadaki diğer uygulamalardan oldukça farklı/ayrışık bir tedavi protokolümüz oldu. Sonuçlarını da alıyoruz. “
TEDAVİDE NELER YAPILIYOR? (A.A.A)
1-Hidroksiklorokin tedavisine hastalığın çok erken döneminde başlandı. Tabi bunu yapabilmek için de yeterince ilacınızın olması gerekiyordu. Ve erken davranarak yeterince ilaç stoklamıştık.
2-Favipravir tedavisine virüsün replikasyon zamanında yani hastalık iyice ağırlaşmadan -yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkmadan- başladık. Çin hastalık orta derecede olanlara uyguluyordu. Oysa diğer ülkelerde ilk uygulamalarda bu böyle değildi. Ve diğer ülkelerde hala böyle değil. Hastalık ağrılaşınca veriliyor ama o zaman da etkisi fazla olmuyor.
3-Yoğun bakımdaki hastalarda erken entübasyondan (invaziv ventilasyondan) vazgeçtik. Çünkü bunun hastalığın seyrini çok değiştirmediğini gözlemledik. Bunun yerine non-invaziv ventilason -CPAP dediğimiz sürekli pozitif basınçlı hava yolu- tekniğine geçtik. Böylece invaziv ventilasyonun oluşturduğu akciğer hasarlarını da önlemiş olduk.
4-Ve belki de en önemlisi hastalığın tanımlandığı gibi tipik bir ARDS tablosu olmadığını, koagülopati (pıhtılaşma bozukluğu) gibi ilave problemlerin de meydana geldiğini ve hastaların bu nedenle de kaybedildiğini gözlemledik. Dolayısıyla antikoagülan ilaçları da algoritmamıza eklemiş olduk.
5-Tabi tüm bunları Covid-19 tanısı için PCR’dan bile daha hassas olan BT kapasitemizin çok çok iyi olması -ve hızlı tanı- sayesinde yapabildik. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki kadar BT yoktur (bu durum önceden eleştiri konusuydu ama şimdi işimize yaradı).
SON SÖZ (A.A.A)
Ama tüm bunların üzerinde bahsedilmesi gereken bir şey daha var;
Başta doktorlarımız ve hemşirelerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarımızın yoğun hasta kapasitesini absorbe edebilme yeteneği. Normalde biz de acillerdeki ve hastanelerdeki yoğunluğu hep eleştiriyoruz. Ama bu durum bizi adeta bu gibi kriz/kaos dönemleri için hazırlamış oluyor, paralizi/felç olmuyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri ve ABD bu nedenle paralizi olmuş durumda. Çünkü alışık değiller böyle bir duruma…
AÇIKLAMA : (A.A.A) yazan başlıklar tarafımca konulmuştur. Evrelerin daha anlaşılır olması için.
BÜYÜK TÜRK ULUSUNUN KAHRAMAN SAĞLIK ORDUSUNA MİNNET, ŞÜKRAN, SAYGI, SEVGİ VE DUALARIMI SUNUYORUM.
İÇİMİZDEKİ BOZGUNCULARA KARŞIN BİLİYORUM Kİ;
ONLAR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ‘ÜN SAĞLIK ORDUSU. BİN YAŞAYIN. ESEN YAŞAYIN.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.