Belirsizlik kafaları karıştırıyor!

Bursa ilçelerinin Büyükşehir’e bağlanmasıyla ilgili kim ne biliyor?

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından 5302 sayılı kanuna istinaden 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın yeniden yapılandırılmasıyla başlayan sürecin ilçelere ne kazandıracağı ya da kaybettireceği ile ilgili konularda yetkililerden ses seda çıkmaması eleştiri konusu oldu.

Yeni planla ilgili yetersiz açıklamalar dışında gelişmelerden kimsenin bilgi sahibi olmaması düşündürücü bulundu.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa için ne düşünüldüğünü sorgulayan vatandaşlar, “Bu plan, deprem ve afet bölgeleri, kentsel dönüşümler, sanayi ve ticaret merkezleri,  tarım toprakları gibi her alanı kapsıyor. Üstünde yaşadığımız toprakların ele alınacağı ifade ediliyor. Ancak bunlar yapılırken, kamuoyunun görüşleri alınmıyor. Neden?

Anladığımız kadarıyla siyasi partiler de kış uykusunda. Konudan haberleri yok. Geleceğimiz nasıl şekillenecek? Konuyla ilgili tek düze açıklamaların dışına çıkılmıyor. Örneğin; Tarım toprakları ne olacak? Tüm bu soruların yanıtlarını bilmek istiyoruz. Kentin planını yapanlar, çalışmaları neden saklıyor?

Karacabey ve Mustafakemalpaşa insanı bu planlamanın neresindedir? Konuyu bilen var mı? Gerçek olan şu ki, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’yı düşünen yok” şeklinde düşünlerini belirtti.

Köyler etkilenecek!

Konuyla ilgili görüştüğümüz Muhtarlar Derneği Başkanı Kemalettin Vural ise, ilçelerin Büyükşehir’e bağlanmaları konusunda yakın zamanda bir toplantı düzenleyeceklerini ifade etti.

Köy tüzel kişiliklerine ait arazilerin Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçmesinin sıkıntı yaratabileceğine vurgu yapan Vural, “Hiçbir köy mal varlıklarını kaybetmek istemez. Kooperatifleşme olsa, bu kez arazileri satın alabilmek çok güç. Çünkü dönümü yüksek fiyatlardan gidiyor. Bağış olarak versek, bu da mümkün değil. Muhtarlıkların bağış yapması yasa gereği olmuyor. Konuyla ilgili bir belirsizlik söz konusu. Ancak gerçek olan bu planının en geç bu yılın sonuna kadar gerçekleşeceğidir. Bu uygulama özellikle köylerimizi etkileyecektir. Köydeki yaşam tarzında bile değişiklikler olacak. Tabi bunun olumlu ve olumsuz yanları olabilir. Köylerin mevcut dokularının ne oranda bozulacağı ya da korunacağı, kanunla birlikte köylerin hangi yükümlülüklerle karşı karşıya kalacağı gibi konuların netleşmesi için Muhtarlar Derneği olarak yakın zamanda bir toplantı düzenlemeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

          

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.