“Belediye mali konularda yanlış yapıyor”

Karacabey Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Karacabey Belediyesi’nde mali konularda yapılan işler ve izlenen yollar da yanlışlık olduğunu ileri sürerek yazılı basın açıklaması yaptı.
Erol yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Saygıdeğer hemşerilerim;
Karacabey Belediyesi’nde mali konularda yapılan işler ve izlenen yollar da bize göre bazı yanlışlıklar var. Biz Yönetim İcra Kurulu Üyelerimiz ve Meclis Üyelerimiz ile oturduk saatlerce tartıştık ve mantıklı bir açıklama getiremedik.
Konuyu sizinle paylaşma gereği duyduk ve ben bunu dilimin döndüğünce açıklamaya çalışacağım.
Malumunuz üzere Sayın Belediye Başkanımız Temmuz ayı meclis görüşmelerinde, meclis üyelerinden 30.000.000 TL (otuz milyon Türk Lirası) devlet ve özel finans kuruluşlarından kredi bazında borçlanma talebinde bulunmuş ve yapılan oylamada MHP ve CHP gruplarının HAYIR oyu, AKP grubunun EVET oyu vermesi ile OY ÇOKLUĞU ile meclisten geçmişti.
Biz buna hayır dedik çünkü; istenen borçlanma bütçenin nerdeyse yarısını oluşturuyordu. Ve borçlanma nedeni; bir torba şeklinde bir sürü proje içerdiğinden bunun proje bazında talep edilmesi ve gerekli fizibilitesinin yapıldıktan sonra onay istendiği taktirde olumlu bakabileceğimizi belirttik.
Akabinde elimize geçen bir belgede, Karacabey Belediyesi’nin bankalardan 4.800.000TL kredi talep ettiği ve bunu da bir özel bankadan 84 ay vadeli olarak bu krediyi kullandığını öğrendik. Hatırlarsanız bununla ilgili geniş kapsamlı bir basın açıklaması yaparak, basın aracılığı ile sizinle de paylaşmıştık. Burada bu borçlanmanın 84 ay olması münasebetiyle, tabiri caizse dededen toruna kalan bir borç yükü olarak örneklemiştik. Çünkü seçimlere 1,5 sene gibi bir zaman kalması nedeniyle bu borçlanma, 2019 da seçilecek olan başkanın görev süresini kapsadığı gibi, ondan sonrada seçilecek başkanın da görev süresini kapsamaktadır.
Şimdi ise Eylül ayı meclis toplantısı 1. oturumu gündemine 14. madde olarak EK-BÜTÇE talebi gelmiştir. (resim 1-2) ek bütçe talebi resimlerde olduğu gibidir.
Burada Belediye Başkanımız bizden 5.236.000 TL ek bütçe talebinde bulunmuş ve meclisimizce bu talep Plan Bütçe Komisyonumuza havale edilerek, 11 Eylül 2017 tarihinde saat 11:00 da yapılacak komisyonda görüşülmeye açılmıştır. Meclis oturumunda sevk edilen Ek bütçe talebindeki rakam 5.236,000 TL iken, Komisyona gelen rakam 6.841.575 TL olarak değiştirilmiştir. Komisyon üyelerimizin itirazına rağmen Oy çokluğu ile komisyondan geçirilerek, 11 eylül 2017 tarihinde saat 14:000 da yapılan meclis 2. oturumda görüşmeye açılmış ve yine bizim itiraz etmemize rağmen OY ÇOKLUĞU İLE onaylanmıştır.
Şimdi bize mantıklı gelmeyen konuları satır satır yazalım ve sizin takdirinize bırakalım.
1- Talep edilen 30.000.000 TL Karacabey bütçesinin nerdeyse yarısıdır.
2-Meclis onayı almadan 4.800.000 TL kredi kullanıp, daha sonra meclis onayı almak hangi mantık çerçevesine sığmaktadır.
3- Talep ettiğiniz 5,236.000 TL’lik ek bütçenin gelir kaynağı kısmında kullanmış olduğunuz 4.800.000 TL krediyi göstermeniz nasıl bir mantık ve yasal düzenlemedir.
4- 1. oturuma gelen ek bütçe talebindeki rakam 5,236.000 TL iken, komisyona gelirken nasıl oluyor da 6.841.575 TL ye dönüşüyor.
5- Plan bütçe komisyonuna havale edilen rakam ile komisyonda görüşülen rakamın farklılık arz etmesi yasal olarak mümkün müdür?
6- Siz ne kadar kendi grubunuz dışındaki meclis üyelerinin oylarını, fikirlerini ve düşüncelerini yok saysanız da, bir gerçeğin üstünü kapatamazsınız. Bu gerçekte her bir meclis üyesinin Karacabey halkının vermiş olduğu oylar ile seçilmiş olması ve onlarının haklarını savunmak ve hizmet getirmek için çalışıyor olmasıdır.
İş bilenin kılıç kuşananındır diye çıkılan bir yolda, kredi kullanıp sonradan onay talep etmek, komisyona havale edilen rakamın 5 gün içinde komisyona farklı rakam olarak gelmesi, ne iş bilmeye nede kurumsal yapının özelliklerine uymamaktadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.